aquila napisał(a):
Jeśli idzie o mnie to mapy dają mi najlepsze znajdki (z okresu z jakiego pochodzą mapy rzecz jasna). Owszem, każda taka miejscówka jest przekopana o czym dobitnie mówią właściciele pól, ale i tak wychodzą tam ciekawe fanty w ponadprzeciętnych ilościach. Aktualnie w roku 2016 na 9 wypadów mam 170 monet (średnia 18,8 na wypad) z czego 21 to sreberka (średnia 2,3 na wypad). Wypady "na mapę" dawały od 20 do 46 monet na wyjazd a wypady "ot tak, byle gdzie byle by sobie pokopać" od zera do ośmiu. Może dla niektórych takie wyniki nie są szałowe, ale wypady "mapkowe" są w moim przypadku zdecydowanie lepsze mimo tego, że są przekopane.
Czy w tą średnią 170 monet wliczają się też PRL, fenigi pruskie i hitlerki?
Oczywiste miejscówki z map (karczmy, młyny, wiatraki) są już w większości przetrzepane i szkoda na nie czasu. Natomiast ze starych map można wywnioskować bardzo interesujące rzeczy (np. porównując je ze współczesnymi sztabówkami), więc tak do końca bym ich nie skreślał :)
Co do wypadów na pusto na "pewne" miejsca". Od zeszłego sezonu męczę pewną miejscówkę. Kiedyś stała tam wioska, którą po potopie szwedzkim przeniesiono w inne miejsce. Pole jest niestety gigantyczne i sporo na nim śmieci (PGR).
Na pierwszym wypadzie wyszło kilka interesujących fantów i cała masa starych śmieci (okucia, boratynki, jakieś medaliki, guziki). Na drugi wypad pojechałem pełen optymizmu, z dużą reklamówką na orty i talary :) Poza kilkoma boratynkami nie wyszło nic. Przez pierwszą godzinę nie miałem nawet boratynki! Gdybym nie wiedział, że na tym polu coś jest to bym z niego zszedł po 30min. Na kolejnych wypadach podobnie - czasem wyjdzie jakiś hit po 20min. chodzenia, a czasem nic. Jako że pole jest ogromne, wrzucam wszystko na GPS. Nie ma na razie żadnej reguły :)
Dlatego ja takich miejsc nie skreślam od razu. Wracam po kilku dniach. W każdą miejscówkę trzeba się wstrzelić, posprawdzać różne rejony pola. Jeśli jakaś wioska istniała od XIII w. i za bardzo się nie rozbudowała to nie ma opcji, żeby na poletkach w centrum wsi nie było monet od XIII w. wzwyż :)