Teraz jest niedziela, 12 kwietnia 2026, 16:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Strychy, Piwnice, Folwarki
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 19:01 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam,
tak się zastanawiam, czy czasami jak widzieliście jakiś stary dom, kamienicę, czy przyszło Wam na myśl żeby przeryć piwnicę lub strych?? jakie macie doświadczenia z tym związane, jakie były reakcje ludzi?
Druga sprawa to folwarki! wiadomo, że przeglądając mapy, trafia się na folwarki, w wielu przypadkach zabudowania są do dziś; nowi właściciele, nowe ogrodzenie. Czy ktoś z was był może u takigo właściciela i porozmawiał z nim co może się znajdować na tym terenie, w sadzie, czy w stawie? wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy, no i oczywiście czy ktoś pozwolił Wam oblecieć teren takiego "folwarku" z wykrywaczem? jaki podział fantów? heheh
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Strychy, Piwnice, Folwarki
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 20:23 
Specjalista
Specjalista

Ali Bakteri napisał(a):
jaki podział fantów?

jak walka o ogień normalnie, podział fantów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 maja 2009, 21:40 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

no normalnie, chyba. jeśli zgłosisz się do kolesia, co ma takowy "folwark" no to chyba jeśli coś znajdziesz to coś odpali, prawda?
On dysponuje terenem w jakiś sposób historycznym (tak to nazwijmy), a ktoś inny dysponuje wiedzą, co gdzie i jak oraz sprzętem. chyba, że czegoś nie rozumiem?
to chyba taka normalna kolej rzeczy prawda??
i tak, Ty masz dobrą zabawę i przy okazji coś jeszcze, a właściciel zrobi sobie co będzie chciał...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Po co?
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 12:21 
Szeregowy
Szeregowy

E!0,
Nie wydaje mi się aby właściciele folwarków pozwolili na takie prace! A Jeśli widzimy takie stare domy lub kamienice to i tak nic z tym nie zrobimy bo to nie nasza własność nie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Po co?
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 14:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

xXBreakDancerXx napisał(a):
E!0,
Nie wydaje mi się aby właściciele folwarków pozwolili na takie prace! A Jeśli widzimy takie stare domy lub kamienice to i tak nic z tym nie zrobimy bo to nie nasza własność nie?

Wszytsko zalezy od wlsciciela, na to nie ma reguly. Sam wielekrotnie spotykalem sie z odmowami, ale i tez nie tylko ze zgoda ale i rowniez z pomoca ze strony wlasciela.

Tak wiec zagadac nie zaszkodzi a reszta to tylko kwestia jak sie dogadacie i przeprowadzonej rozmowy (czasem wkupne w postaci wody rozmownej jest bardzo wskazane, ale z tym tez musimy uwazac aby nie urazic kogos pogladow).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 09:03 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

fajnie, że ktoś się odezwał:)
co do poglądów, to rzeczywiście, najpierw będzie trzeba przeprowadzić wywiad środowiskowy :)
jest w mojej miejscowości jeden stary folwark, pozostał tam dworek i stawek, od pon ruszam do pracy, więc (nadgodziny, nadgodziny, nadgodziny - i mam nadzieje, że w sierpniu kupię wykrywacz)
Co do tego terenu to troszkę smutno, bo moja dziewczyna mówiła mi, że jej rodzice mogli kupić ten dworek za małą kasę, ale był w opłakanym stanie i bez elektryczności, więc wiadomo ile by trzeba było jeszcze zainwestować...(na samą myśl, aż łaza się w oku kręci:( ) ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło i kupili wtedy przedwojenny dom w innej części wioski. Z tego co wiem, w czasie wojny mieszkał tam niemiec, działka 1Ha, kiedyś na podwórku była ogromna stodoła (tez z tamtych czasów) i dwa wielkie dęby - tylko czekam na chwilę kiedy kupię wykrywacz :D
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 18:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jezli jest kolo folwarku stawek to proponuje go tez sprawdzic magnesem. Zawsze monze cos sie ciekawego pojawic :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 10:13 
Podporucznik
Podporucznik

Jeżeli chodzi o przeszukanie piwnic, pomieszczeń to raczej odpada nawet jak jest zgoda właściciela. Jeżeli już szukać w budynkach folwarku mogą być skrytki najczęściej trafiają się w piecach kaflowych, kominach (tam gdzie widać zmianę struktury ścian i podłóg) mój znajomy trafił kiedyś na mały depozyt w jednym z opuszczonych budynków (był ukryty w schodach). Ja osobiście wolę tereny obok takich miejsc - stare zaniedbane parki, aleje, budynki gospodarcze i oczywiście jak pisaliście wyżej stawy i jeziorka dworskie (chociaż magnesem nie szukam). Polecam też pólka folwarczne - łatwe szukanie i na pewno fanty się trafią
;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 12:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

byłem ostatnio na mełej wycieczce, ponieważ zaintrygował mnie mały lasek jakieś 300m/400m za granicą folwarku, jak się późnej okazło wcale nie był taki mały. jadąc dalej zaraz za tym laskiem (choć bardziej obstawiabym nazwę park) jest dosyć spora polana. Musze powiedziec, że się ucieszyłem, bo wokół niej mnóstwo drzew owocowych, po wejście na tę polanę okazało się, (potwierdzły sie przypuszczenia) że są tam pozostałości po murach - czyli odkryłem kolejne nieistniejące już domostwo w mojej okolicy. To z rzeczy, które mnie cieszą:)
A tez z rzeczy, które doprowadzają mnie do szału - ktoś tam sobie urządził wysypisko śmieci i jest taki rozpiż*****, że ja pier****, więc już stwierdziem, że się tam wybiorę z kumplem i sprubujemy troszkę ogarnąć ten burdel. jest trochę złomu, więc będzie można puścić dalej na skupie. co do reszty jeszcze nie wiem...
no a druga sprawa to taka, że moje pójście do pracy przeciągnęło sie o kolejny tydzień i szczerze mówiąc nie wiem kiedy ja na wykrywacz zarobie ;(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 16:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Syndrom DJa Mhz???? Czy tylko mi się tak wydaje?
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 16:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

M40 napisał(a):
Syndrom DJa Mhz???? Czy tylko mi się tak wydaje?
Pozdr.

Tzn?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 16:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Był tu kiedyś taki sławietny DJ Mhz co lubował się w pisaniu durnych postów i zakładaniu śmiesznych wątków. Co poniektórzy pewnie pamiętają jego ekscesy i mogą mieć pewne skojarzenia z teraźniejszością......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 16:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ok juz wiem oco chodzi :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 20:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

M40 napisał(a):
Był tu kiedyś taki sławietny DJ Mhz co lubował się w pisaniu durnych postów i zakładaniu śmiesznych wątków. Co poniektórzy pewnie pamiętają jego ekscesy i mogą mieć pewne skojarzenia z teraźniejszością......

tak się zastanawiam o co Ci człowieku chodzi? bo nie bardzo rozumiem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 czerwca 2009, 20:27 
Moderator
Moderator

M40 napisał(a):
Jestem podobnego zdania....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]