Zbliża się zwyczajowy termin tradycyjnego zlotu Poszukiwaczy skupionych wokół forum PoszukiwanieSkarbow.com
Niestety w tym roku po raz pierwszy od 18 lat zlot się nie odbędzie

Spowodowane jest to kilkoma czynnikami zupełnie niezależnymi od nas.
Mamy nawrót pandemii Covid19 co absolutnie takim alkomatom jak my nie przeszkadza.
Jestesmy naturalnie zdezynfekowani!

Niestety ale przepisy mówią, że organizator imprezy, gdzie zarażą się uczestnicy, ma potocznie mówiąc przesrane.
Z racji zajmowanej funkcji w PZE jestem ciągle celem nieustannych donosów ze strony moich "fanów" i mam już trzecią sprawę sądową za zlot w 2018 roku

Dwie pierwsze zostały umorzone ze względu na brak przesłanek do popełnienia przestępstwa:) Przy tej okazji pozdrawiam donosiciela, który jest tu zalogowany, więc niech wie, że jego donosy nie przyniosły oczekiwanego przez niego skutku

Wreszcie, przełom września i października 2020 roku jest datą szczególną w działalności Polskiego Związku Eksploratorów, któremu mam zaszczyt przewodnczyć. Pragnę przypomnieć, że gdyby nie forum PoszukiwanieSkarbow.com, PZE miało by zupełnie inny nieznany nam charakter

Otóż właśnie teraz trwają ostatnie prace nad kształtem, pierwszej w historii Polski ustawy o poszukiwaczach, której jesteśmy współtwórcami. Na dniach otrzymamy do oceny nowy projekt ustawy o ochronie zabytków z zapisami dotyczącymi nas poszukiwaczy. Spodziewam się, że nie wszystkie zapisy nam się spodobają i będziemy musieli jeszcze trochę powalczyć. Wierzę jednak, że zaangażowanie mnóstwa wpływowych osób, które dołączyły do nas w ciągu ostatnich dwóch lat, doprowadzą do oczekiwanego przez nas efektu. Jestem głęboko przekonany, że przyszłoroczny zlot PoszukiwanieSkarbow.com zbiegnie się z pierwszym zlotem Polskiego Związku Eksploratorów! Zajmiemy tam miejsce honorowe, gdyż to na łamach naszego forum kształtowała się świadomość poszukiwaczy i to właśnie tutaj kiełkowała idea zmian!
Pozdrawiam Was serdecznie i jak na wstępie tęsknię za tym forum, gdzie jestem dziś nie częstym gościem.
Przy tej okazji dziękuję bardzo naszym moderatorom, którzy doskonale dają sobie radę bez administratora.
To dowodzi o tym, że zawsze stawialiśmy na profesjonalizm. Forum PoszukiwanieSkarbow.com jest ewenementem w skali Polski! Jesteśmy najstarszym aktywnym i wciąż rozwijającym się forum internetowym tworzonym przez pasjonatów historii. Mamy swoich magistrów. Powstawały tu doktoraty oraz wiele publikacji w postaci książek i artykułów. Bez fałszywej skromności stwierdzam, że jesteśmy prawdziwą elitą! W czasach globalnego ogłupienia to rzadkość. Powinni wpisac nas do Światowego Dziedzictwa Unesco

Mam nadzieję, że spotkamy się w przyszłym roku by wspólnie świętować nową poszukiwawczą rzeczywistość. Jeżeli nam się nie uda to również się spotkamy w poczuciu, mówiąc górnolotnie, spełnionego obowiązku

Pozdrawiam serdecznie
Jacek kiedyś FDJ