Kiedyś miałem znajomą z Czechosłowacji, Romowie jej psa z budą ukradli i zjedli (psa oczywiście)

Tak jak pisałem, kwestia doprawienia i wszystko smakuje

ps.
Ja chyba kupię sobie jakiś stary komputer na zapas.
Intel w zmowie z Microsoftem zablokowali możliwość instalacji Win 7 od 6 generacji procesorów i5. Zmuszają do przesiadki na Win10 który mi cholernie nie pasuje, nie odnajduje się w nim całkowicie. Przesiadł bym się na linuksa, ale czasem potrzebuje programów które ciężko odpalić na tym systemie (jakiś wynalazki do konfiguracji urządzeń) i dalej muszę mieć system microsoftu. Ileś razy próbowałem przemóc się do win10, ale za każdym razem jak widzę ilość danych jakie to cholerstwo gdzieś śle bez mojej zgody, to mnie szlak trafia, szlak mnie trafia jak komputer bez mojej zgody gmera w ustawieniach i programach "dla mojego dobra". Za stary jestem żeby uczyć się co za co odpowiada w tym systemie i co i jak ręcznie wywalać, wyłączać, blokować, odinstlowywać. Szkoda mi na to życia.
Niestety takie samo mam podejście do smartfonów. Nie mam zamiaru trzymać swoich danych na obcych serwerach i dawać się profilować obcym firmom w ramach wygody. Po co ktoś ma mieć listy moich kontaktów i nawet jak ja blokuje profilowanie na moim urządzeniu, to i tak "system" ocenia mnie na podstawie tego, co wyciągnął z urządzeń ludzi z mojej książki telefonicznej.
Ludzie w zamian za wygodę oddają resztki prywatności.
Obce firmy mają taką ilość danych o nas, że jak by dziś się powtórzył 1939 rok, to Niemcy wyłapali by wszystkich których by chcieli wyłapać w max 3 dni. Swoje dane podajemy w tylu miejscach i tak bezkrytycznie że praktycznie każdego człowieka można namierzyć w kilka dni. Nie trzeba być w służbach, wystarczy odrobina znajomości. Każdy odbiera listy i paczki, żadna z firm zajmująca się tym nie kasuje zebranych danych. Każdy ma podpisane umowy na dostarczenie gazu, prądu, wody. Każdy ma konto w banku, jakiś ubezpieczenie na samochód itp. Wystarczy mieć chody u pani w okienku która siedzi przed kompem z dostępem do takiej bazy...
Mnie osobiście ten świat przeraża