Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 21:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Działka pełna złomu.
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2023, 14:42 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć,
zacząłem oczyszczenie starej działki należącej od 200 lat do mojej rodziny (wcześniej w tym miejscu były łąki i pola), od 200 lat mam "potwierdzoną" historię zamieszkania w tym miejscu, tj. stał tam dom i uprawiali pole.
Na chwilę obecną co mniej-więcej pół metra wyskakuje mi niski sygnał żelazny, których na razie nie wykopuję. Kopałem inne, mam na koncie jeden cały garczek, jeden rozwalony na mniejsze elementy i podkowę (oraz dużo puszek). Działkę należy skosić, żebym mógł dostać się w pozostałe obszary, gdzie nie ma metrowej trawy i zarośli. Operuję na małym obszarze, ale przez tak dużą ilość śmieci pojawiają się w głowie myśli czy kiedyś naprawdę aż tak niedbano o środowisko?

Wczoraj zacząłem ruszać wykrywką obok starej miedzy - pierwszy sygnał i dokopałem się na około 20cm w głąb, wyciągając spod wielkich kamieni i elementów rurek do drenażu pola (półrurki, czerwone, oceniam że stawiane jakoś w okresie 1920-1960) starą puszkę...

Działka jest cała zaśmiecona, może macie jakieś porady jak lepiej dostroić wykrywacz, żeby omijał takie sygnały? Używam Nokta Simplex+

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Działka pełna złomu.
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2023, 16:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W ktorym trybie pracy chodzisz ? Niski ton w Simplexie to zazwyczaj 1-15 na skali czyli zelazo . Praktycznie w kazdej wykrywce sa zaklocenia , lub zle dostrajasz wykrywke na auto . Jak dlugo chodzisz juz z wykrywka ? Zadajesz ciekawe pytanie odnosnie "ekologii" , znam miejsca ze ludzie kopali piasek na 2m w dol a pozniej zasypywali wlasnie smieciami , kiedys nikt o takie rzeczy nie dbal nie bylo koszy a pozbyc sie jakos smieci trzeba .. glupota starych ludzi .. jak ja to mowie "stara wiara" choc do tej pory ludzie wywoza smietnik do lasu albo na czyjes pole ,zeby tylko sie pozbyc problemu ..

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]