Teraz jest sobota, 25 stycznia 2025, 05:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co wpływa na efekty poszukiwań.
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 14:43 
Generał Broni
Generał Broni

Aka Signum...szczerze mówiąc, mega niszowy sprzęt w PL, nie spotkałem się nigdy żeby ktoś z tym chodził ale widziałem filmiki na rosyjskich stronach i zasięgi są kosmiczne.
Czyli mamy takie propozycje:
- zmiana wykrywacza
- kopanie w innych warunkach pogodowych, np. po deszczu
- czyszczenie wszystkiego
Trzeba jednak pamiętać, że jagiellonek to wymagający przeciwnik. Niski przewodnik czyli wymaga wyższej częstotliwości, zawsze występuje razem z żelazem i lubi być przez nie maskowany, musi zalegać w miarę płytko aby sprzęt go zobaczył. Oczywiście mówimy tu o kopaniu denarków w większych ilościach a nie tych przypadkowych, leżących pojedynczo.
A jakieś inne propozycje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 17:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Możesz:
Zapytać gospdarza kiedy będzie sadził kartofle na tym polu. Zaoferujesz pomoc i zaokrętujesz się na kombajnie. W trakcie szychty przy okazji będziesz zbierał duże żelastwo z taśmy. W ten sposób pozbędziesz się dużych kawałków złomu z pola.

Lub:
Skombinuj quada i doczep do niego prowizoryczną "miotłę neodymową". Uskuteczniaj przejażdżki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 18:49 
Major
Major

darek64 też kopię już ponad 20 lat i zachodzę w głowę o co chodzi z tymi częstotliwościami w wykrywaczach skoro na 7 kHz wychodzą takie maleństwa że można się zdziwić :luv ( również nisko przewodzące ) . Marketing czy czary ? :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 19:36 
Generał Broni
Generał Broni

ROMULUS napisał(a):
darek64 też kopię już ponad 20 lat i zachodzę w głowę o co chodzi z tymi częstotliwościami w wykrywaczach skoro na 7 kHz wychodzą takie maleństwa że można się zdziwić :luv ( również nisko przewodzące ) . Marketing czy czary ? :666

Jest w tym dużo racji co piszesz. Też zauważyłem, że chodząc na około 15 kHz te maleństwa są dobrze wykrywalne. Ale na 7 kHz chyba bym się nie odważył :) Ja chodząc na takich denarkowych miejscówkach daję jednak około 30 kHz bo wtedy, choć tracę na zasięgu, zyskuję mocno na separacji i zjeżdżam jednocześnie mocno z czułością. Spróbuj, naprawdę działa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 19:54 
Generał Broni
Generał Broni

frank napisał(a):
darek64 napisał(a):
Oczywiście mówimy tu o kopaniu denarków w większych ilościach a nie tych przypadkowych, leżących pojedynczo.

:roll: sorry, ale ktoś tu znów musi się dowartościować, tym razem bajeranckimi opowieściami. :n

Wyjaśnijmy sobie coś. Twoja opinia laika absolutnie nie interesuje ani mnie, ani też żadnego normalnego poszukiwacza z tego Forum. Twoje śmieszne i infantylne wpisy w tym wątku oraz w innych wątkach tematycznych świadczą tylko o tym, że nie jesteś jednym z nas i nie masz absolutnie bladego pojęcia o poszukiwaniach. Dlatego nie ośmieszaj się i daj wypowiadać się tu ludziom którzy mają wiedzę i doświadczenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 20:15 
Podporucznik
Podporucznik

W 9 godzin miałeś 30 denarków.Pytasz co zrobić by wychodziło więcej. Szukaj na dwa detektory i weź kogoś do szpadla.
Ja wyciągam w tym czasie 3 razy tyle to nie mam takiego problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 21:40 
Moderator
Moderator

Kończymy na dzisiaj bicie piany, nie mam czasu na sprzątanie więc proszę wyluzować zanim zaczniecie się okładać. Dobranoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 września 2024, 16:47 
Generał Broni
Generał Broni

kosiorek napisał(a):
W 9 godzin miałeś 30 denarków.Pytasz co zrobić by wychodziło więcej. Szukaj na dwa detektory i weź kogoś do szpadla.
Ja wyciągam w tym czasie 3 razy tyle to nie mam takiego problemu.

Widzę, że powątpiewasz, Kosiorek :) Wobec tego mam pewną propozycję. W niedzielę ma już nie padać więc planujemy z Faraonem polecieć na pewną miejscówkę. Trochę przeszukana ale wciąż wychodzą tam małe sreberka no i przede wszystkim denarki. Twoja lokalizacja to Wieluń i okolice a więc będziesz miał na nią trochę ponad 1,5h. Zobaczysz, nakopiesz a uwierzysz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 18:06 
Generał Broni
Generał Broni

darek64 napisał(a):
Ok, do rzeczy. W poniedziałek namierzyłem nową miejscówkę i od razu tam pojechałem. Pole po kukurydzy ale dość czysto zrobione, nie za dużo liści. Po około 3 godzinach miałem 19 denarków a poza tym jakieś guziczki, parę miedziaków, parę medalików a więc standard. Pole z dużą ilością żelaza, sporo koksu dającego sygnał na kolor, kolorowe blaszki z epoki itp. duperele. Generalnie mało współczesnych śmieci co jest rzadkością w wlkp. We wtorek poprawka ale w podobnym czasie wpadło już 8 denarków a w środę tylko 5. A więc normalna kolej rzeczy. Chodziłem praktycznie tymi samymi rajkami pomiędzy ściętą kukurydzą. Jednak w glebie jest tak dużo różnych charakterystycznych znaków a wszystkie denarki to oryginały, no może z 1 fals, że na milion % widać, że denarków jest tam o wiele więcej. Powiedzcie co byście zrobili żeby się do nich dobrać i żeby wychodziły w większej ilości?

No dobra. Zacznę może trochę od d, strony. Podzielę może na początku miejscówki drobnicowe na kilka typów. Wymagają one innych ustawień detektora.
1. Miejscówka na rekonesans
2. Miejscówka ze znajdkami rozproszonymi
3. Miejscówka z dużym nasyceniem znajdek.
Każdą miejscówkę, zanim wyjdę w teren osobno namierzam według sprawdzonego od lat sposobu. Nie chodzę po starych drogach ani po przypadkowych polach, wg mnie to strata czasu aczkolwiek znam wiele przypadków trafienia w ten sposób fajnych rzeczy.
Miejscówka którą zacytowałem należy do grupy 3. Myślę sobie tak nawiasem mówiąc, że fajnie byłoby poruszyć temat namierzania miejscówek bo to u wielu poszukiwaczy pięta achillesowa. Ale to może w dalszej części wątku. Ale wracając do tematu. Po tych paru dniach szukania gdzie każdy kolejny przynosił coraz słabsze efekty wpadłem na pomysł co zrobić by nie omijać denarków. Trzeba jednak powiedzieć, że maleństwa te bardzo łatwo ominąć gdyż są maskowane przez żelazo oraz ceramikę i dają na tak zaśmieconym miejscu bardzo mizerny sygnał.
Nie wiem czy oglądając różne filmy z poszukiwań na yt zauważyliście taką sytuację. Idzie sobie jutuber po polu i omija bardzo wyraźne sygnały. Nieraz zastanawiałem się dlaczego tak się dzieje, czemu ten koleś tego nie kopie. No i mnie oświeciło jak przeanalizowałem moje wyjścia w teren. Otóż jest taka zależność, że jeśli idziemy w teren i nastawiamy się na dobry, mocny sygnał to ucho a raczej głowa przestaje rejestrować te ulotne sygnały i nie daje polecenia na kopanie. Tak jest właśnie na rzymie który daje potężny, czysty sygnał i po krótkim czasie nastawiamy głowę na właśnie takie sygnały i przestajemy rejestrować te ciche i słabe. Może nie będę tu generalizował, że tak jest u wszystkich ale ja tak właśnie mam. A po dłuższym chodzeniu to już w ogóle nie chce się człowiekowi kopać słabego sygnału ale to już inna bajka. Tak czy siak, idąc tym tropem rozumowania postanowiłem ignorować sygnały spoza zakresu denarków i kopać tylko ty denarkowe. No i jakie było moje zdziwienie gdy chodząc po swoich śladach pojawiły się nagle ciche sygnały które po wypunktowaniu okazały się denarkami. Kopałem też oczywiście dużo śmieci z tego zakresu ale to normalne. Największą trudnością było jednak celowe ignorowanie ewidentnych, wysokich, monetkowych sygnałów. Ale najważniejsze, że osiągnąłem cel. Dzięki tej metodzie pole się znowu otworzyło. Spróbujcie sami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 21:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Fajnie napisane Darek :za

Ale z tymi denarkami to cholera wie jak to jest. Byłem niedawno na pewnym poletku denarkowym ;)
na którym w zeszłym roku i w tym na wiosnę ni chu chu. Przechodzone przez lata pewnie milion razy.
Wstąpiłem tam tylko dlatego, że zwijaliśmy się z innego miejsca, było jeszcze ciemno więc żal było jechać na bazę no i po drodze. Bez żadnego nakręcenia, tak tylko żeby jeszcze połazić do brzasku i zdziwienie. Cztery sztuki, dwa w pięknym stanie. Byłem wręcz pewny, że nic tu już nie drapnę bo ile można trzepać to samo przełażone pole. Mało tego, podchodząc pod górkę bliżej drogi dwa Gustawy które ze względu na gabaryty nie miały prawa już tu się znaleźć. Wiem, że orka zrobiła swoje i łajzy przemieściły się pewnie o 0,05mm poddając się indukcji elektromagnetycznej, nawilgotnienie gleby było wyższe, psychiczne nastawienie na totalnym luzie ale i tak to magia. Jak dla mnie to denary są tak mało czytelne dla detektorów, że można je szukać i szukać w tym samym miejscu i bez końca. I to jest piękne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 23:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Na efekty poszukiwań wpływa oglądanie jutuberowych filmów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 23:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jarzębina, ty się nie zesraj tam czasami :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 00:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

pasiu napisał(a):

Eee tam, mnie to nie jara. Wolę sam się podniecać ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 00:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

pasiu napisał(a):

Jutuber waść jest , że ci moje uważanie nie pasuje"! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 00:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jarzębina napisał(a):
pasiu napisał(a):

Jutuber waść jest , że ci moje uważanie nie pasuje"! :)

Idź już spać przyjacielu bo muł robisz :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]