Teraz jest piątek, 27 marca 2026, 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak tam w Krakowie?
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2005, 20:25 
Poczciwy Otto

Jak wyglądają poszukiwania w najbliższej okolicy Krakowa? Z jakiego okresu najwięcej można tam znaleźć? Czy II wojna światowa zostawiła tam jakieś ślady?

Pytam bo niestety możliwe że będe się musiał tam przeprowadzić :cry: Krakowiacy, bez urazy. Kraków mi się podoba ale tutaj mnie coś trzyma :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 11:17 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

I i II wojna skrzętnie omineła ten smutny gród nad brudną rzeką tak że o militariach możesz zapomnieć chyba że chce ci się dylać jeszcze 100 km, z monetkami jest znacznie lepiej w tym że co 2-ga monetka to boratynka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 11:43 
Plutonowy
Plutonowy

zawsze możesz do Buska Zdroju zajrzeć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 13:18 
Poczciwy Otto

Nie było tam żadnych walk?? Nie walczył tam nawet mały oddziałek? Legnica też teoretycznie została zajęta bez walki i w okolicach nic specjalnego się nie działo a jednak są miejsca po mniejszych potyczkach i to całkiem fajnie się tam szuka...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 13:25 
Kapitan Petersen

Witaj

Kraków niestety gwałtownie się rozbudował i już dawno "łyknął" okoliczne wsie, stąd trudno liczyć na monetonośne tereny podmiejskie, tak charakterystyczne dla wielu innych miast, które prawie nie zmieniły swego obszaru od średniowiecza.

Druga sprawa, że najbliższa okolica praktycznie została już przeszukana, bo Kraków wraz ze studentami liczy ok. 1 mln mieszkańców, wśród których statystycznie było i jest sporo poszukiwaczy.

Dziś na poszukiwania jeździ się dalej od Krakowa, na przykład na Jurę, której piaski świetnie konserwują znaleziska. Tam jednak też jest coraz tłoczniej, bo to obszar eksplorowany do spółki z poszukiwaczami z aglomeracji śląskiej.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: okolice krakowa
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 13:15 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
co do okolic Krakowa. 25 km. na zachód jadąc starym traktem zwanym Krakowskim albo Królewskim niedaleko ruin zamku Tenczym w Runie (jakieś 2 km. przed ruinami) znajdują się zniszczone magazyny broni i amonicji niemieckiej. Niwem czy warto ale zawsze to coś ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 16:30 
Porucznik
Porucznik

iglanadon napisał(a):
smutny gród nad brudną rzeką

Uj, Panie sierżancie! Nie ma piękniejszego miasta nad Kraków. A że rzeka brudna? A jest w Polsce gdzieś czysta rzeka? Patriotyzm lokalny nie pozwolił mi "puścić płazem" krytyki Królewskiego Miasta. A co do wykopków? Jak się szuka to się znajduje! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 maja 2006, 17:25 
Kolega Żwirka

Witam
Tak jak napisał NOTOS jak sie szuka to sie znajduje , ja tam osobiście nie nażekam mieszkam 20 km pod krakowem na południe i można wykopać naprawde niezłe fany i chodzi mi tu oczywiśice o II wojne światową.
Pozdrawiam raxu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 maja 2006, 01:28 
Specjalista
Specjalista

Hej

Bez przesady co nieco da sie tu jeszcze wykopac...zalezy jeszcze co chcesz kopac.... ale tak relaksacyjnie na godzinke dwie to jest jeszcze gdzie wyskoczyc.

Co do I wojny - w okolicach Ojcowa wychodza jeszcze wedlug niektorych większe rzeczy... ja tam kopalem tylko raz rok temu troche lusek i innej drobnicy wyszlo W okół miasta jest pełno poligonow dawnej CK armii - najbardziej znane w okolicach Zoo, w Tyńcu, w Niepołomicach. Jest tez kilka strzelnic uzywanych przez wszystkie armie austro-wegierska, WP i niemiecka - czasem wychodza ciekawe przedmioty (bagnety w Niepolomicach dalo sie jeszcze trafic z rok temu.. jak jest teraz nie wiem)

Co do II to w Krakowie jest rzeczywiscie cienko ale : na wschód od miasta można próbowac w Niepołomicach, na zachód w Tyńcu (mial sie tam rozbroic oddział niemiecki) Osobiscie najlepszy fant w okolicy trafil mi sie wlasnie w Tyncu - 2 hełmy niemieckie w jednym dołku, wszystko w piaseczku jakies 20 m od sicezki rowerowej :) no ale to bylo juz ze 2 lata temu.

W Tyncu generalnie mozna jeszcze pewnie sporo rzeczy nakopac, stary poligon armii CK, mam wykopany tam bagnecik (niestety przelamany), komplet łusek z egzotycznymi biciami itd. (austria, wegry, turcja, bułgaria, serbia, francja, anglia, niemcy, rosja XIX/XX w...sam nie wiem kto tam to zostawil.. no ale kuzynowi zasililem kolekcje) Zapalniki z pocisków austryiackich (robili ćwiczenia strzelania z fortów nieopodal) - co ciekawe zdarzaja sie dosc rzadkie wczesne modele. Elementy Manlicherów (raczej drobnica) klamry (niestety nie trafilem, ale przy mnie wyjeto dwie ) Wychodza przy okzaji monety (okresy i prowiniencja różna) , miejscami szczegolnie blizej wisly wyskakuja kule prawdopodobnie z okresu konfederacji barskiej (mi wpadlo tylko pare ale kumpel trafil tego wiecej + guziki rosyjskie z okresu i jakies klamry.. gdzie dokladnie nie wiem , nie chwalil sie :666... ale teoretycznie pozycje mam zlokalizowane na podstawie rosyjskiego szkicu z epoki ) Niemczyzny z II wojny tez troche jest ale poza tymi hełmami rewelacji nie bylo. Fakt faktem ze straszny tam smietnik.....i nie zawsze chcialo mi sie za sygnalem kopac. Wiec albo jade Miraklem z cewka 40 i dyskryminacja drobnicy po teranach popoligonowych (wtedy wiadomo ze jak jest mocny sygnal to cos wiekszego i moze warto pokopac) albo Minelabem bawie sie po obrzeżach polujac na mniejsze rzeczy.
Z 39 drobnice da sie pokopać na południe od miasta...

Co co monet to tez sa całkiem niedaleko ciekawe lokacje ale ze jezdzilem raczej na cudze miejscowki to sie nie bede publicznie rozpisywal.

Poza tym masz pełno starych kamienic w piwnicach i po podworkach da sie sporo trafic (kwestia uzgodnienia z wlascicielem albo na jego zlecenie... )

Choc przyznaje jak masz ochote na wieksze fanty militarne to trzeba sie kawalek od miasta wybrac.

Pozdrawiam
Exodus999

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]