Teraz jest wtorek, 24 marca 2026, 07:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozstaje dróg
PostNapisane: środa, 26 lipca 2006, 15:26 
Podporucznik
Podporucznik

Witam wszystkich.

Dużo czytałem i słyszałem :) o kopaniu na rozstajach dróg i w ich pobliżu. MOje pytanie jest dosyć proste. Czy chodzi o takie rozstaje ? http://rower.icm.edu.pl/zdjecia25/jez_lubowisko_01.jpg czy ta ma zbyt mały kąt ? I w jakich miejscach najlepiej kopać na takich rozstajach ? Bo akurat się składa że jótro wyjeżdżam na wykopki do wsi Gołubie ( ok 20km od Kartuz) Z tego co czytałem w książkach to po między jeziorem a wsią stacjonowali krzyżacy. Czy mogę spokojnie kopać w takim miejscu ? I czy może ono być objęte jakąś ochroną ? Jeżeli nie to na jakie punkty powinienem zwracać uwagę aby coś wykopać ?

pozdr Adam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 lipca 2006, 18:11 
Specjalista
Specjalista

Na poszukiwania nie ma reguły niestety. Nie jest to "nauka" ścisła nie trzyma się planu. Czasem w miejscu gdzie powinno dużo wyjść nie wychodzi nic i na odwrót. Idąc na przysłowiową "pałę" czasem trafiasz świetne fanty. W takich miejscach jest największe prawdopodobieństwo na trafienie. tzn. rozstaje dróg, stare przeprawy - most na zdjęciu - chociaż nie wygląda na specjalnie stary. Zasada jest taka : aby coś znleźć trzeba chodzić, chodzić i chodzić. Teoretyzowanie mało daje... Chodź i szukaj. Zawsze coś trafisz - choćby pierdółka ale zawsze. Ja uznaję dzień za bardzo udany jeśli trafię monetkę której nie mam lub coś z wyposażenia albo uzbrojenia. Za udany jesli wyjdzie coś w miarę ciekawego. Jesli kilka łusek, pfennigów i PRL-ków to wiadomo że lipa. Głowa do góry. Czasami mam kilka dni pod rząd, że nic nie przyważe ale prędzej czy póżniej :bir !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 lipca 2006, 18:25 
Podporucznik
Podporucznik

Cze bohun, dla mnie i te kilka łuseczek od Mausera czy Mosina i pfeningi to też super fanty, bo przecież kiedyś stanie się tak że ich zabraknie lub staną się rzadkością.I mam jeszcze jedno pytanie. Bo oczywiście w książce nie podali dokładnie gdzie był ten obóz. Czy możliwe jest jego namierzenie na oko ? na co powinienem patrzeć, czy na ukształtowanie terenu ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 lipca 2006, 21:15 
Starszy Sierżant Sztabowy

Chodzi raczej o wieksze ścieżki, i na ich rozstaju.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2006, 09:02 
Podporucznik
Podporucznik

Ee Roman w niczym nie pomogłeś. Jeżeli nie wiesz co napisać to sie lepiej wstrzymaj, jeżeli masz na myśli nabić sobie posty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2006, 09:56 
Podpułkownik
Podpułkownik

No to Bisu może ja Ci cos pomogę. Jeżeli chodzi o rozstaje dróg to wydaje mi sie że nie moga to byc zwykłe drogi. Przede wszystkim chodzi o to żeby takie drogi były kiedys głównymi drogami łączącymi jakieś wsie lub były to po prostu szlaki kupieckie. Taki stary szlak powinien być usypany z kamieni. Tak jak ten który mam niedaleko siebie. T co jest na fotce wygląda póki co na ścieżki powstałe całkiem niedawno aczkolwiek mozna sprawdzić w okolicy bo jeżeli chodzi o miejsce do postoju wojsk to sie nadaje całkiem nieźle. Jest rzeka gdzie można koniki napoić, jest las gdzie można się ukrywać jeżeli kiedyś tam była jakaś przeprawa to tym bardziej no i jak by to było na wzniesieniu to jeszcze ciekawiej. Z resztą Bisu masz wakacje jak mało kto tutaj na forum więc nie pozostaje Ci nic innego jak tylko to sprawdzić. Przejdź się na początek wzdłuż tej rzeczki potem troszke wzdłuż tego domniemanego szlaku i zobaczysz jakie bedą efekty.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2006, 10:26 

No i dokladnie o to samo mi chodziło tylko w skrócie. Nie chodzi mi o nabijanie postów bo gdyby tak było to juz dawno zaczął bym pisac na fprum a nie tylko przegladac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2006, 16:50 
Podporucznik
Podporucznik

Hehe ivvan, ja też nie mam dokońca "takich" wakacji, bo czeka mnie poprawka z matmy. Ale dosyć czasu mam jeżeli chodzi o kopanie. Jeżeli chodzi o szlak łączące miasto ze wsią , albo wieś ze wsią to sam mam taki niedaleko, i jest też usypany z kamieni. Prowadzi on do takiego "miasteczka" nie wiem może ktoś o nim słyszał (nazywa się Chmielno). Wiem że kiedyś po wejściu na teren Chmielna właśnie od strony tej ścieżki wchodziło się na teren grodu kasztelańskiego. I przy samym rozejściu sie ścieżki stałą gospoda. Niestety jest to teraz teren prywatny :/ Poza tym nie ma tam żadnych rozstai i ścieżek pobocznych, więc nadal nie wiedział bym gdzie szukać, czy na poboczach, czy nie wiem gdzie ? Dzięki Roman i Ivvan za pomoc. Jak co to może ten post będzie kiedyś komuś pomocny.

PS. Wróciłem właśnie z wykopków o których mówiłem. Jednym słowem powiem ( a właściwie 2 :D) było bez sensu :( . Do lasu dojścia nie ma całkowicie, bo jest to jakijś park, kopałem na jednym polu to zwątpiłem po godzinie kopania. Nie to że ciepło, ale ziemia jest zbyt sucha i wbić sapeki nie można. Poza tym wyjmowałem same druciki, takie aluminiowe. Ale nie mówie że tam nie wróce. Może lepiej byłoby na jesień albo pod koniec lata.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2006, 17:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie można wbic saperki:( łe tam gdzie jutro jade tez jest trudna ziemia. Troche gliniasta i sa tam takie łupki czy jak to sie nazywa. Sreberko wychodzi tam ładnie ale z kilofem to tam raczej nie pojade. Pochwale się efektami jak wróce. No jak bedzie czym oczywiście. Znalazłem na granicy tego poletka dwie zlepione monetki, reszta była obsiana. Hm może to jakis znak. Oby tylko jutro było skoszone bo jak nie..... HeHe to nic bo ma jeszcze coś w zanadrzu :)
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 lipca 2006, 17:35 
Podporucznik
Podporucznik

Ej ivvan to może mnie jako robola weźmiesz ? Bo ja to w glinie lubie robić. Raz włąśnie w takiej wyciagnalem plombe "Carthaus" (Kartuzy) Jak na taką drobnice to troszke pod ziemią leżała z jakiejś 40cm a saperką to tylko machnołem i na wierzchu była :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]