Teraz jest poniedziałek, 23 marca 2026, 12:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Opracowywanie miejscówek
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2006, 23:10 
Poczciwy Otto

Co myślicie o tym żeby opisywać przetrzepane miejscówki? Weźmy taką sytuację... mamy całkiem dobrą miejscówkę, którą dobrze znamy. Kopiemy tam często. Po jakimś czasie przestają wychodzić ciekawe fanty, zostają duperele, zapominamy o tym miejscu. A gdyby tak wtedy po prostu je opisać i dać na forum? Na podstawie naszych poszukiwań opisać działania jakie miały tam miejsce, zrobić jakieś mapki... mówię tu o miejscówkach na których nie mamy zamiaru już kopać. Myślę że takie coś będzie ok na przykład z powodów:
-Damy innym szansę lepszego poznania okolic
-W ksiażkach wydarzenia są opisane "na sucho" a my możemy tu wtrącać nasze subiektywne opinie... w końcu niektóre fanty dają nam wyobrażenie o wydarzeniach które się w danym miejscu działy...
-To będzie też dobre dla początkujących poszukiwaczy, w końcu wielu z nas zaczynało od "ochłapów" po bardziej doświadczonych.
Nie piszę tego żeby zdobyć miejscówkę "na sępa" bo ja już przestałem się zadowalać ochłapami :666
Co Wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2006, 23:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

-----------------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 14:42 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2006, 23:17 
Poczciwy Otto

Może ze spisem troochę ostrożniej :cop :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 08:00 
Porucznik
Porucznik

Jako początkujący zbieracz w pełni popieram inicjatywę bardziej doświadczonych kolegów i oczekuję pierwszych "ochłapów" ;) O ile to możliwe chętnie przy opisie takiej miejscówki poczytałbym jak jej "odkrywca" ją wyśledził; coś w rodzaju: " znalazłem na takiej mapie, że stał tam kiedyś taki a taki obiekt" itp.

Pozdrawiam,
vlado

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 11:01 
Generał Broni
Generał Broni

Przy każdej takiej miejscówce proponuję ustawić budkę a w niej bezrobotnego (zmniejszymy bezrobocie), który będzie nas witał na takiej miejscówce chlebem i solą, mówił gdzie są naciekawsze fanty a po zakończeniu kopania zapraszał na kawę lub piwo - do wyboru :jump

Prawdziwy poszukiwacz sam wyszukuje miejscówki bo samą esencją naszego hobby jest poszukiwanie. Dużo większą radość dają fanty, gdy miejscówkę namierzyliśmy sami, odkrywamy jej tajemnice i historię, sami wyciągamy to i owo.

Chłopaki, poruszać trochę głowiznami, pomyśleć, poszperać w necie, pogadać z ludźmi a miejscówki posypią się wam jak z rękawa a nie iść na łatwiznę. Pójście na łatwiznę jest dobre dopóki łatwizny są. Te jednak nie trwają wiecznie i wcześniej czy później trzeba będzie ruszyć mózgownicą.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 11:34 
Podporucznik
Podporucznik

Pomysł bardzo dobry. Ja sam bym już miał kilka miejscówek do opisania, no a i też wiadomo że nie wszystkim sie chce od razu po mapach palcem zasuwać albo targać tony książek z biblioteki ( chyba przecież podobnie było z każdym z nas na początku, ja jeszcze sam siebie pamiętam :D ) Tyle że do opisu tych miejscówek chyba by trza było nowy temat założyć ?

PS. To także mogło by stanowić jakąś kopalnie wiedzy dla początkujących. Przecież nawet ten kto napisał jakąś książke nie mówił innym żeby sami poszli w teren na obserwacje i zporządzili z niej obszerną notatkę. Może właśnie to co chce zrobić nasz drogi forumowicz będzie swoistym podręcznikiem dla innych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 11:45 
Poczciwy Otto

Właśnie... ktoś kto dopiero co kupił wykrywacz zwykle zaczyna od ochłapów. Wiem bo sam tak zaczynałem... kupiłem sprzęt i jeszcze nie potrafiłem wyszukać sobie porządnej miejscówki więc zaczęłem od tych znanych. Dzisiaj mam trochę wyszukanych własnoręcznie. A myślę że w ciągu tygodnia od naprawy wykrywacza już jedną będe mógł opisać (Chociaż raczej malutką).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 12:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wiecie co? Takie szukanie na "oficjalnej" miejscówce to jak łowienie karpi w stawie hodowlanym! Przyjemność żadna a i gwarancji złowienia czegokolwiek także nie ma. Osobiście wolę nieodkryte i dziewicze wody :)

pzdr,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 18:54 
Kapitan Petersen

Jarema

A co będzie, jak któregoś dnia sprzedasz swój obecny wykrywacz i kupisz trzy razy lepszy, który zacznie czesać na starych miejscówkach głębsze fanty? Nie mówiąc już o efektach orki.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2006, 20:34 
Poczciwy Otto

Tyle że na niektórych miejscówkach inni już chodzą z "lepszymi wykrywaczami" :P

No to masz problem ;) (Napisał Test) :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2006, 11:16 
Podporucznik
Podporucznik

Zgadzam się z Warszawką w 100 % :) :)

Nie ma miejsc przeszukanych. Sam byłem nieraz zaskoczony jak przypadkiem wróciłem na stare pole przeszukane kilkanaście razy i zawsze coś wyskakiwało. Zawsze warto wrócić na stare śmieci choćby po to by powspominać pierwsze wykopki :luv :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2006, 12:02 
Złosliwy Nieludzki Doktor

chybiony pomysl, tzn niewiele z tego wyjdzie, nie wierze zeby ktos oddal namiary na miejscowke ot tak sobie. Miejsc przkeopanych nie ma i nie bedzie poza skrzynka balkonowa na pelargonie moze....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2006, 17:35 
Poczciwy Otto

Aaaa niech Wam będzie ;) Jak będe miał ochotę to coś się opisze :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2006, 23:16 
Chorąży
Chorąży

witam
też kiepsko to widze za dużo nieodpowiedzialnych ludzi chodzi z wykrywkami
na każdy nawet najbardziej przekopany przez nas teren zdarza się wracać
moi koledzy w dobrej wierze podali namiary na miejscówke w necie na swojej stronce
i zaczeło się zjeźdza się tam pół polski ryją dziury i ich nie zasypują, rozrywki się walają , rozkopują mogiły, ostatnio rozwalili nawet paśniki dla zwierzyny leśnej szkoda gadać :wq
co za tym idzie staź leśna chodzi wk.rwiona i tylko patrzy by kogoś przyłapać
dlatego uważam że głupotą jest podawanie jakichkolwiek namiarów na miejscówki.
pozdrawiam hektor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2006, 23:34 
Poczciwy Otto

Hmm... więc może opisywać ale nie podawać namiary?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]