Teraz jest poniedziałek, 23 marca 2026, 01:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: 2 miejsca z mapy P. Baron'a
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 14:51 
Podporucznik
Podporucznik

Siedziałem dzisiaj troche po mapach, na jednej z nich moją uwagę przykuły 2 miejsca. Jedno z nich( foto 1) przedstawia chyba jakiejś zabudowania wzdłuż drogi. Problem w tym że za każdym razem kiedy tam przejeżdżam żadnych zabudowań już nie ma, a i dróżka wsiąkła w teren :666 Foto 2 przedstawia jakijś pagórek, no i właśnie nie wiem co oznacza ten skrót na nim ? Czy może to być zbiorowa mogiła ? Może jakiejś zrzutowisko ? No i czy warto sie wybrać w te miejsca ?

PS. Sorka że taki temat ale akurat ten pagórek nie daje mi spokoju ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 17:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pomyliles kolejnosc fotek
natym drugim (czyli pierwszysm) jest napisane "zu" i nizej "Kelpin" czyli Kełpino. Tyczy sie ten napis nie wzgorza, lecz budynkow poprawej stronie od niego ( na zachod). I oznacza przynaleznosc administracyjna do miejscowosci kelpin. Dzisiaj to osada ktora zwie sie Leszno, jak wynika z współczesnej mapy. Druga mapa to zeczywiscie zabudowania, a jezeli nic tam nie ma, to jest to cmentarz... Zwróć uwage na niemieckojezyczna nazwe.. Moze to cmentarz np z okresu wojen szwedzkich....

Bxter12

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Smentau
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 18:44 
Specjalista
Specjalista

Po niemiecku cmentarz to der Friedhof, minie to się skojarzyło z nazwą miejscowości Smętowo, jest niedaleko mnie, nazwy lubią się powtarzać. Mapa tak stara więc nic dziwnego, że zabudowania , a nawet droga nie przetwały do dziś. Ja bym sprawdziła. Pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 19:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wiadomo ze cmetarz po nie miecku to friedhof, ale np w wielkopolsce to roznie bywa. Spotkalem na starych mapach ze wczesniejsza polska nazwa, na niemieckiej mapie byla napisana fonetycznie, a nie przetlumaczona. Miejscowka wydaje sie ciekawa.
baxter

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 21:32 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Obawiam się, że obszar zaznaczony na twojej mapie dalej jest terenem zabudowanym.
Zabudowa Smętowa jak i Leszna nie uległa większej zmianie. Większość budynków zachowała się do dzisiejszych czasów, choć zapewne w zmienionej formie.
Jako miejscówki oczywiście pozostają sąsiadujące z zabudową pola... na których zawsze jakieś moniaki się trafić mogą ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 23:21 
Podporucznik
Podporucznik

Jeżeli chodzi o cmentarz to rzeczywiście jest, ale po drugiej stronie ulicy, sprawdziłem to na mapie stanowisk archeologicznych. No pare budynków tam jest na tym placu w SMętowie. Ale myśle że jakby tak sie powałęsać na skraju lasu i po polach to może by coś wyszło :za

PS. Kurcze dzisiaj byłem kończyć do pewnego czasu moją najlepszą miejscówke na guziki (wychodziły różniaste) no dzisiaj to wypadło tylko 20zł z Nowotko :D

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]