Teraz jest piątek, 19 września 2025, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Śmietniki ...jak ich szukać ??
PostNapisane: wtorek, 19 grudnia 2006, 23:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wiem że temat był już poruszany, jednak nie do końca w tej formie.Mam nadzieję że okaże się interesujący.Chodzi mianowicie o stare śmietniki, każdy zainteresowany wie, że są one istną kopalnią fantów.Ja w swoim mieście odkryłem pozostałości po jednym, niestety został zniwelowany teren i przysypano ten niewielki teren, niemal 2,5 metrową warstwą ubitej ziemi, mają podbno coś tam budować.Jednak zastanawiam się nad tym....hm.. miasto spore, tuż przed 2 wojną ok 65 tyś mieszkańców.Musieli chyba mieć jakieś wysypisko?? czy też ludzie wywalali gdzie się dało ?? Jak to było kiedyś ?? Jak namierzyć takie wysypisko/ śmietnik ?? macie jakieś pomysły ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 01:27 
Generał Broni
Generał Broni

Bardzo ciekawe są śmietniska z 1945 na ziemiach tzw. odzyskanych, wszelkie leje po bombkach itp. zasypywano wszystkim co się dało, oczywiście poniemieckim, bardzo ciekawe rzeczy się trafiają :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 grudnia 2006, 08:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Do leji po bombach mozna smialo dolaczyc stare tzw. "dzikie" wyrobiska piasku i zwiru , dawne rowy i nieraz tez uskoki w terenie znajdujace sie blisko zabudowan . Te ostatnie to :drap skarpy znajdujace sie w terenie pomiedzy dwoma poziomami gleby :drap . Np. gdy dwa pola z soba sasiaduja a jedno z nich jest np. 1m wyzej niz to drugie a roznica poziomow znajduje sie na granicy ( ale smietniki tego typu byly "zakladane" racczej za ogrodami niz na polach ) . Nie wiem czy dobrze wyjasnilem co mam na mysli ale mam nadzieje , ze z odrobina wyobrazni ... da sie to zrozumiec :jump .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 grudnia 2006, 01:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na moim terenie (dawne Prusy) znajduje przy ruinach często małe wysypiska śmieci, zazwyczaj nie większe niż 3 metry kwadratowe a głębokie na 2 metry. Faktycznie wiele ciekawych fantów można w nich znaleźć, ale głównie są to przerzarte rdzą popierdółki, troche porcelany potłuczonej. Jak wejdzie sie na takie miejsce z wykrywką to skali brakuje. :)

:1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]