Teraz jest środa, 17 września 2025, 06:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Młyn ciąg dalszy....
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 16:23 
Kapral
Kapral

Dzieki informacją co do położenia młyna jakie dostałem od gl barbi, korzystając z wolnego weekendu wybrałem sie na mały rekonesans.
To co znalazłem przerosło moje najmniejsze oczekiwania.Myślałem że na miejscu natrafie na jakies chłopiskie wysypisko, a ty szokkkk.
Znalazłem pieknie zachowane fundamenty 16-17 wiecznego mlyna.Koryto rzeczne jest wyschniete.Młyna "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! pochodzi z tego okresu,przeglądałem źrodła.
Około 2-3 metrow od zabudowań znalażłem kolo mlyńskie(?),a kolo niego znak(moze graniczny)
Prosze o identyfikacje znaku.Jakie fanty mogę znależć.Jakim sprzetem szukać(ace 250 czy coś bardziej uniwresalnego)
Jak na razie to dokumentuje swoje znaleziska,wykrywke mam zamiar zakupic za okolo miesiac.pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 3 maja 2007, 00:25 przez kormac1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ..
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 16:28 
Kapral
Kapral

i nastepne zdjecia

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 20:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ja bym tam poszedł z ACE 250 gdybym miał wybór, bo wiadomo jak młyn to i handel oraz dużo zgubionych monetek itp. :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 20:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja gdybym tam miał szukać poczekałbym do późnej jesieni albo wczesnej wiosny. Teraz roślinki będą baaardzo przeszkadzać.
A ogólnie to na takich miejscówkach często zdarzają się fajne monetki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 21:58 
Kapitan Petersen

Witam

Oczywiście miejsce warte przeszukania, każdym dostępnym wykrywaczem. Zawsze można wrócić z lepszym sprzętem.

Młyn pochodzi zapewne - tak jak piszesz - z XVI - XVII w. ale chyba był użytkowany także znacznie później, bo niektóre fragmenty fundamentu wyglądają tak, jakby powstały w XIX, a nawet w XX w. Spodziewaj się wszystkiego. Mogą być srebrne monetki, a możesz nie trafić nic więcej poza złomem i nakrętkami od wódki, czy kapslami z wina sprzed kilkudziesięciu lat. Miejsce na pewno ma klimat i poszukiwania mogą mieć super atmosferę, zwłaszcza w pierwszej fazie, póki nie okaże się, że sygnałów jest za dużo i bezwartościowych. Fragment młyńskiego koła leży tak, jakby ktoś kto na nie kiedyś natrafił, oparł je specjalnie o drzewo, żeby było widoczne dla zwiedzających. To może świadczyć że teren w przeszłości był już penetrowany przez różnej maści "poszukiwaczy starożytności".

Życzę Ci jednak, żeby to było jedno z tych miejsc, gdzie ostatni ślad działalności człowieka pochodzi sprzed 100 - 200 lat, a każdy sygnał to niemal pewny guzik, moneta, klamerka od buta, plomba albo obrączka.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ..
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 22:49 
Kapral
Kapral

Kolo młyńskie jest w trzech częściach i nawet jednej tej opartej o drzewo nie bylem w stanie ruszyć.Interesuje mnie identyfikacja znaku na zdjeciu,który ma inicjaly D.P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ..
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 10:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

kormac1 napisał(a):
Kolo młyńskie jest w trzech częściach i nawet jednej tej opartej o drzewo nie bylem w stanie ruszyć.Interesuje mnie identyfikacja znaku na zdjeciu,który ma inicjaly D.P

"Dla POSZUKIWACZY" :1

A tak na serio dp rożnym skrótem może być np. "droga publiczna" choć w takich chęchach to niekoniecznie...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]