Teraz jest sobota, 20 września 2025, 01:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: drewniana pułapka
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 23:49 
Porucznik
Porucznik

Witam, czy macie może zestawienie jak kształtuje sie wiek drzewa w stosunku do jego obwodu, z podziałem na gatunki. Bardzo przydało by sie to w analizie wieku lasu a tym samym zawężać obszar poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 07:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z tego co wiem, przybliżony, orientacyjny wiek drzewa można uzyskać mierząc obwód drzewa na wysokości tzw. pierśnicy (1,30 m) i dzieląc otrzymany wynik przez 2,5.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 08:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Z tego co wiem, przybliżony, orientacyjny wiek drzewa można uzyskać mierząc obwód drzewa na wysokości tzw. pierśnicy (1,30 m) i dzieląc otrzymany wynik przez 2,5.

Wynik musi być bardzo nieprecyzyjny, bo na przykład 50 letnia topola będzie wtedy porównywalna z 200 letnim dębem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 08:48 
Major
Major

Byłem kiedyś na terenie bagiennym gdzie bagno istnieje pewnie ponad 1000 lat (Czerwone Bagno w Biebrzańskim Parku Narodowym). 150 - 200 letnie sosny mają grubość pnia porównywalną do 40 - 60 letnich sosen rosnących na typowych suchych terenach piaszczystych. Zatem same pomiary w oderwaniu od warunków mogą być mylące. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 09:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jeszcze jeden przykład. W parku niedaleko rośnie szpalerek 5 drzew tego samego gatunku w tym samym wieku. To od strony południowej ma około metra średnicy a to ze środka (około 12metrów od niego) jakieś 50-60cm średnicy. Jakoś nie wyobrażam sobie metody oceny wieku drzewa na podstawie średnicy pnia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 11:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Oczywiście, że jest to tylko orientacyjny wynik. Taki "wzór" spotkałem kiedyś w literaturze. Przecież na relacje wiek a obwód drzewa wpływa nie tylko gatunek, ale choćby nawet warunki glebowe, wilgotność, temperatura, stan zdrowotny drzewa i diabeł wie co jeszcze....W praktyce nawet obliczenie wieku drzewa na podstawie słoi (jasne lub ciemne) może byc obarczone błędem. Zdarzają się okresy szczególnie niekorzystne dla drzewa, w którym praktycznie nie następuje przyrost na grubość. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 11:33 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Ale patrząc na słoje datowanie nie polega na ich liczeniu tylko na porównaniu z aktualnym stanem wiedzy. :skromny Dlatego jak był jakiś martwy okres, to albo jest znany, albo daje się łatwo wychwycić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 13:11 
Podpułkownik
Podpułkownik

Metoda dendrochronologiczna jest najdokładniejszą metodą datowania znalezisk z ostatnich kilku tysięcy lat: http://wiem.onet.pl/wiem/00b44b.html , tylko nie ma ona niewiele wspólnego z grubością czy wysokościa drzewa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 16:44 
Pułkownik
Pułkownik

Ze strony naukowej i rzeczywistej na wzrost drzewa ma wpływ wiele czynników. Aby roślina się rozwijała musi prawidłowo przeprowadzać proces fotosyntezy, w którym pobiera materiały potrzebne do jej rozwoju. W przypadku, gdy dostęp do niezbędnyuch substancji jest ograniczony roślina rozwija się wolniej, może nastąpić "upośledzenie" jej lub "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! się nie rozwija. Np. roślina, która ma stały i wystarczający dostęp światła, wody i reszty czynników będzie szybciej rosła od rośliny z ograniczonym dostępem, np. takiej która ma ograniczony dostęp do światła (żyje przykryta przez inne rośliny) lub złe warunki glebowe. Myślę, że wiek drzewa można określić tylko na podstawie liczby słojów. 1 słój - 1 rok. ;)

Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 lipca 2004, 00:40 
Porucznik
Porucznik

wszystko racja, tylko nie wnosi to nic konstruktywnego do tematu. Nie chodzi mi o to żeby wejść do lasu i powiedzieć że ta sosna ma 23 lata, 145 dni i 12 godzin, tylko o to - żeby wiedzieć plus minus czy las ma lat 10, 50, a może 200. Zestawienie które obejmuje wiek drzew w stosunku do jego obwodu zakłądając uśrednione warunki klimatyczne i glebowe w polsce widziałem - tylko nie pamiętam w czym i nie potrafie tego odnaleźć. Był tam również podział na gatunki. Była tam podana również prędkość rozkładu ściętych bądź powalonych drzew na wolnym powietrzu - równiez z podziałem na gatunki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 12:06 
Chorąży
Chorąży

najprostszym sposobem określenie wieku drzewa jest liczenie okółków czyli skupień gałęzi na pniu jeden okółek jeden rok to dotyczy tylko drzew iglastych i do wyniku liczenia należy dodać dwa trzy lata. Najdokładniejszym sposobem jest liczenie słojów . Określanie wieku poprzez analizę wysokości i grubości pnia bywa złudne i wymaga dosyć dużej wiedzy .Wysokośc i grubość zależy od gatunku są drzewa szybko rosnące które w wieku 50 lat osiągają pokrój prawie że drzewa dojrzałego są to modrzewie topole i drzewa wolno rosnące takie jak buk jodła . Oczywiście wszystko zależy od siedliska na którym drzewa rosną im bogatsza jest szata roślinna w danym drzewostanie tym gleba jest żyźniejsza i drzewa szybciej przyrastają . Na ten temat można pisać tyle ile jest gatunków drzew i ile rodzajów gleb i ukształtowań terenowych i klimatycznych.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 22:56 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie ma to wiele wspólnego z wiekiem drzewa ale na terenach powtórnie zalesianych często widać jeszcze ślady głębokiej orki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 23:02 
Porucznik
Porucznik

swoją drogą - właściwie czemu tereny powtórnie zalesiane sa orane i to bardzo głęboko ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2004, 17:19 
Chorąży
Chorąży

najważniejsze to usunięcie warstwy rudawca chwastów i poprawa struktury gleby

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 czerwca 2007, 23:24 
Kapitan
Kapitan

kolega wiseł napisał:

najprostszym sposobem określenie wieku drzewa jest liczenie okółków czyli skupień gałęzi na pniu jeden okółek jeden rok to dotyczy tylko drzew iglastych i do wyniku liczenia należy dodać dwa trzy lata. Najdokładniejszym sposobem jest liczenie słojów . Określanie wieku poprzez analizę wysokości i grubości pnia bywa złudne i wymaga dosyć dużej wiedzy .Wysokośc i grubość zależy od gatunku są drzewa szybko rosnące które w wieku 50 lat osiągają pokrój prawie że drzewa dojrzałego są to modrzewie topole i drzewa wolno rosnące takie jak buk jodła . Oczywiście wszystko zależy od siedliska na którym drzewa rosną im bogatsza jest szata roślinna w danym drzewostanie tym gleba jest żyźniejsza i drzewa szybciej przyrastają . Na ten temat można pisać tyle ile jest gatunków drzew i ile rodzajów gleb i ukształtowań terenowych i klimatycznych.

Zgadzam sie z tym całkowicie, gdyż sam wychowywałem sie w lesie, tam tez pracowałem przez jakiś czas i nie sposób określić grubości drzewa na podstawie jego średnicy. Wystarczy spojrzeć na sosnę rosnąca samotnie, na skraju i w głębi lasu. Ten sam wiek, ale różne średnica, wysokość, rozłożystość.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]