Teraz jest poniedziałek, 22 września 2025, 01:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki srodek stosujecie na komary i kleszcze ?
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2007, 19:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja uzywam plynu na kleszcze i komary firmy BROS cena ok 5zl za 50ml na opakowaniu pisze ze ochrona do 10 godzin co jest oczywista kpina i po godzinie trzeba znowu sie pryskac
a Wy co polecacie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2007, 19:12 
Generał Broni
Generał Broni

Też używam brosa i jak na razie się sprawdza.Ale faktycznie psikać trzeba się często.Kolega używa Autan i też sobie chwali,tyle że trzeba się smarować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2007, 19:36 
Major
Major

Dajcie spokój z tym Brosem, on jest chyba dobry jeśli faktycznie psiknie sie nim w komara :) średnio co 30 min musze sie nim cały wypachniuszczyc by te latajace cholerstwo nie wyssało ze mnei całej krwi :) Najlepiej to chodzić z taką łapką co stare babcie na wioskach zabijają nimi muchy :D
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2007, 19:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Hej. Zdecydowanie "Autan" ale w lotionie, czyli trzeba sie nacierać, ale efekt to pewny spokój od komarów na dobre 2-3 godzinki, choć jeśli chodzi o kleszcze no to cóż różnie to bywa :(. Tylko trzeba być dokładnym bo jak się zostawi "bezwonną wyspę" no to bieda :).
Pozdrawiam. snorll

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2007, 20:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja ostatnio byłem w aptece, ale Autan u mnie kosztuje 20 zł, a ze miałem ze sobą tylko 15 zł więc kupiłem Off'a. Raczej działa, do domu przyniosłem 2 kleszcze, ale tylko na ubraniach, więc może to go odstraszyło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2007, 20:22 
Kolega Żwirka

Temat już był wałkowany , wystarczy poszukać....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 20:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bross w zelu,tani i nie ulatnia sie z potem tak szybko jak areozol.Uzywam od roku po probach z roznymi innymi specyfikami i raczej przy nim zostane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 21:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ja uzywam bross'a. Ale i tak najlepszy jest specyfik marki Marlboro - meszki, komary i reszta robali ucieka błąd ortograficzny!!! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 21:28 
Porucznik
Porucznik

Michał_R napisał(a):
Ja uzywam bross'a. Ale i tak najlepszy jest specyfik marki Marlboro - meszki, komary i reszta robali ucieka błąd ortograficzny!!! ;)

Dokładnie, wszak kto pije i pali, ten nie ma robali. Staram się wybierać na wykopki dni wietrzne i atmosferyczne wyże. Wtedy robactwo siedzi gdzieś pochowane i można chodzić po lesie bez żadnej ochrony. Gorzej jest kiedy jest niż, powietrze stoi w miejscu, wtedy tragedia. A najgorzej przed burzą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 21:47 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Może środek o którym mam zamiar napisać jest nieco "niekonwencjonalny" ale warto spróbować ;)
Niedawno spędzałem kilka dni w pewnym gospodarstwie położonym w środku lasu. Do posiłków podawano masło z siekanym czosnkiem i jakimiś ziołami. Jedliśmy to codziennie na śniadania i kolacje. Według gospodyni specyfik ten miał mieć właśnie działanie odstraszające te wszystkie wredne owady. Była tam również mała stadnina koni i co ciekawe zwierzęta również dostawały co jakiś czas dawkę czosnku po to by im gzy nie dokuczały. Siedzieliśmy wieczorami przed domem i faktycznie nikt nie miał problemów z komarami. Chodziłem z wykrywką po lesie i ugorach i nie złapałem nawet jednego kleszcza, chociaż mam do nich ogromne "szczęście" i nie raz łapałem kilka dziennie. Wiem że używanie takiego środka na co dzień byłoby dość uciążliwe dla otoczenia ale czasem warto spróbować, na pewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam.visnia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2007, 23:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jest też taki stary wędkarski, hardcore'owy sposób - aromat waniliowy taki we fiolkach, wystarczy sie tym natrzeć i komar, meszka ,kleszcz itp. nie siada :) jedyna wada to to ze nawet po 2 dniach jeszcze jedzie od ciebie wanilią ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2007, 10:57 
Major
Major

Ja tam też używam Bros'a. Faktycznie, trzeba się psiknąć pewnie ze 2 razy na godzinę, ale moim zdaniem jest dość skuteczny. Zważywszy na cenę- chyba coś około 5 PLN to wydaje mi się optymalnym sposobem na te ustrojstwa jak kleszcze, komary i muchy. Od kiedy go stosuję, nie miałem żadnych problemów z w/w "krwiopijcami" :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2007, 17:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Najlepszym środkiem jest Беломорканал nauczyłem się je palić w rosyjskiej tajdze.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2007, 15:53 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

ja stosowałem wanilie ale gdy pokapowałem że ani kleszcze ani "koszmary" się mnie nie imają to dałem sobie spokójze wszystkimi środkami na te paskudztwa :yay

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2007, 11:24 
Porucznik
Porucznik

Zagrożeniem dla zdrowia nie jest samo ukąszenie kleszcza, a choroba, z którą może się to wiązać. Boleriza i odklesczowe zapalenie mózgu - to są zagrożenia! Boleriozę załatwia atybiotyk - zastrzyki, ale zapalenie mózgu to już zagrożenie dla życia. Warto się zaszczepić jeżeli chodzi się po lesie. Na komary Autan lotion.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]