Teraz jest wtorek, 24 marca 2026, 01:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: WIELKIE SPRZĄTANIE
PostNapisane: piątek, 14 września 2007, 22:37 
Weteran
Weteran

W ramach akcji "Sprzątanie świata" nie zapomnijcie zebrać przy okazji wyprawy z wykrywką lub spaceru, choć jednego symbolicznego śmiecia . I niech ten zwyczaj będzie kontynuowany nie tylko przy takiej okazji.

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 września 2007, 20:42 
Major
Major

Czesc.W drodze na nowa miejscowke przeszedlem sie kilkaset metrow przez las na skroty.Spory szok przezylem.Do smieci przy drodze na skraju lasu jestem przyzwyczjony,ale nie do takich hurtowych ilosci.Totalny s...f,nie rozumiem jak gosciowi moze sie chciec przejecha spory kawal lesnej drogi {na ktorej terenowka moze stracic zawieszenie}zeby wyrzucic dwa niewielkie w sumie worki ze smieciami?Tylko nie mowcie ze to "popluczyny" po komunie.Mam blisko do granicy,rok,dwa lata temu czesto bywalem we wsi po drugiej stronie Odry-mala wiocha ,za czasow DDR byla tu jakas spoldzielnia produkcyjna.Cale,niepomazane przystanki autobusowe wygladaja jak nowe,czysciutko az milo popatrzec.W okolicznych wsiach tez bywam ,wiec mam material "porownawczy".Do europy mamy jeszcze Z....cie daleko.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 września 2007, 20:50 
Major
Major

Myśle że często problemem jest wywóz śmieci z wiosek ... wiadomo ludziom na wsi za bogato sie nie żyje, a taki wywóz śmieci to dodatkowe obciążenie finansowe , toteż dla takiego człowieka lepiej wywalić te wszystkie niepotrzebne butelki plastykowe czy też szklane , puszeczki , kalosze, opony i Bóg wie co jeszcze do lasu, a że czasem sie zdarzają jakieś okopy czy też ziemianki to i jeszcze lepiej , bo przecież z daleka to nie będzie, aż tak widoczne.
Zabranie jakiegoś śmiecia ze sobą z miejsc penetracji uważam za bardzo dobry i szlachetny pomysł.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 września 2007, 21:31 
Major
Major

Czesc hasann.Polskie wsie,zwlaszcza na tak zwanych ziemiach odzyskanych to inna historia.Ja mieszkam w malym miasteczku na pomorzu zachodnim,blisko Szczecina.Mysle ze 99% smieci ktore dzisiaj widzialem to nie smieci z okolicznych wsi tylko z mojego miasteczka _miasteczka ktore w "rankigu"zamoznych miast stoi dosc wysoko.To raczej sprawa mentalnosci ludzi,mam,wlasciwie mialem taka miejscowke-stary sredniowieczny mlyn duzy folwark-rozebrany w 50-tych latach-cegla ponoc poszla na odbudowe Warszawy.Tak makabryczna ilosc smieci ze nie da sie tam chodzic z wykrywaczem.Dla rownowagi-jakis czas temu widzialem auto na niemieckich numerach-gosc wyrzucil wor ze smieciami do smietnika pod moim blokiem.Moze dlatego maja u siebie tak czysto? :666 Pozdrawiam.Wodzu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 września 2007, 20:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mayormayor napisał(a):
Totalny s...f,nie rozumiem jak gosciowi moze sie chciec przejecha spory kawal lesnej drogi {na ktorej terenowka moze stracic zawieszenie}zeby wyrzucic dwa niewielkie w sumie worki ze smieciami?

:hmmm To pewnie tak w ramach niedzielnego spacerku...
Niektórzy ludzie sa prawdę :kolko , ale co zrobić.

A propos tej akcji, to akurat nie byłem na wykopkach i szybko nie będę bo mnie choroba dopadła. Ale nieskromnie się pochwalę, że śmieci z wykopków zawsze zabieram do kosza, nawet głupie sreberko od papierosów czy kapsel. Po części po to, aby tego nie wykopać ponownie :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 20:31 
Moderator
Moderator

hasann napisał(a):
Myśle że często problemem jest wywóz śmieci z wiosek ... wiadomo ludziom na wsi za bogato sie nie żyje, a taki wywóz śmieci to dodatkowe obciążenie finansowe

Dorzuce ze czesciowo jest temu winne durne prawo-nie mozna wlasnym transportem zawiesc smieci na wysypisko-tylko wyspecjalizowane firmy wiec...
Niedawno rozmawialem o tym problemie z gospodarzem ktory akurat sie przeprowadzil -okreslmy to "do miasta" w poprzedniej wiosce placil za wywoz dwu lub trzykrotnie wiecej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 17:11 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam. ja uwazam ze to mentalnośc naszych rodaków. mieszkam w małym miasteczku a raczej wsi. sa u nas kontenery gdzie nie płaci sie za wyrzucenie śmieci. mimo tego cały czas do lasów wywożone są całe worki. do lasu jest dużo dalej ale lepiej wywalić wór z pampersami w krzaki niż do kosza. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 17:32 
Generał Broni
Generał Broni

ja jestem wsiowy chłopak u nas 2 razy w miesiącu są wywozone smieci za wywóz kubła smieci płacimy ok 10 zl. na mojej ulicy ludzi którzy to wystawia (nie licząc nas) mozna policzyc na palcach... raz w miesiącu jest bezpłatna akcja, zbierają plastiki, szkło i puszki na kazde jest inny worek tych ludzi tez jest b. mało a wchodząc do lasu można się załamac... gruz azbest pampersy... szkoda słów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 18:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Gdzieś czytałem, że w cywilizowanych krajach są specjalne przepisy umożliwiające odpowiednim służbom wlepianie słonej kary po ustaleniu (jeżeli jest to możliwe) czyje to śmieci. Ustalanie odbywa się na zasadzie dokładnego sprawdzania wywalonych śmieci tzn, szukają starych rachunków, listów i wszelkich innych informacji które mogą wskazać delikwenta. Znajomemu na działkę która nie była ogrodzona ktoś wysypał kilkaset kilogramów gruzu i śmieci- po przeglądnięciu znalazł starą fakturę i chciał zgłosić sprawę na policji- nie przyjeli bo nikt wysypującego za rękę nie złapał. :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 19:07 
Generał Broni
Generał Broni

Taka faktura to żaden dowód.Mogła się tam znależć w różny sposób,np wiatr przywiać.Ale nawet,jak złapią na gorącym uczynku,to nie wydaje mi się,by groziła dotkliwa kara.Znikoma szkodliwość społeczna czynu :( PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 19:47 
Moderator
Moderator

kojak napisał(a):
ja jestem wsiowy chłopak u nas 2 razy w miesiącu są wywozone smieci za wywóz kubła smieci płacimy ok 10 zl. na mojej ulicy ludzi którzy to wystawia (nie licząc nas) mozna policzyc na palcach... raz w miesiącu jest bezpłatna akcja, zbierają plastiki, szkło i puszki na kazde jest inny worek tych ludzi tez jest b. mało a wchodząc do lasu można się załamac... gruz azbest pampersy... szkoda słów

O ile pampersy wyglada ohydnie o tyle sa w tym zestawie najmnej szkodliwe bo są powiedzmy biodegradowalne, natomiast za azbest powinni winowajce wieszac za "poslednie ziebro" w celu odstraszenia potencjalnych nasladowcow, jest to jeden z bardziej toksycznych odpadow spotykany w lesie, a czesto o zgrozo w ciekach wodnych, gdzie go jakis imbecyl wywalił nie zdajac sobie z tego sprawy, albo co gorsza majac to totalnie gdzies, zauwazylem wszakze inna pozytywna tendencję, ceny zlomu spowodowaly ze z lasow i potokow ( przynajmnje u mnie ) zniknely porzucone tam wszelkie przedmioty metalowe typu stare lodowki, pralki, elementy karoserii itp, na smieciach mozna dobrze zarobic i do puki ludzie nie beda miec tej swiadomosci, doputy beda takie widoki jak to opisujecie, bo w tzw "swiadomosc ekologiczna" zwyczajnie nie wierze, ale argument ekonomiczny jestw stanie u wielu pobudzic wyobraznie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 października 2007, 20:41 
Weteran
Weteran

kojak napisał(a):

W wielu gminach jest obowiązkowe podpisanie umowy z firmą zajmującą się sprzątaniem. Nie wiem , czy zasada ta jest powszechna, ale niestety nie jest egzekwowane kontrolowanie tego stanu rzeczy np. przez straż miejską.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 21:54 
Porucznik
Porucznik

sl15 napisał(a):
Gdzieś czytałem, że w cywilizowanych krajach są specjalne przepisy umożliwiające odpowiednim służbom wlepianie słonej kary po ustaleniu (jeżeli jest to możliwe) czyje to śmieci. Ustalanie odbywa się na zasadzie dokładnego sprawdzania wywalonych śmieci tzn, szukają starych rachunków, listów i wszelkich innych informacji które mogą wskazać delikwenta. Znajomemu na działkę która nie była ogrodzona ktoś wysypał kilkaset kilogramów gruzu i śmieci- po przeglądnięciu znalazł starą fakturę i chciał zgłosić sprawę na policji- nie przyjeli bo nikt wysypującego za rękę nie złapał. :que

Uuuuu, nie jestem zwolennikiem sypania śmieci do lasu ale wyżej opisaną metodą (poszukiwanie sprawcy wysypania śmieci po dokumentach, jakie mogą być w tych śmieciach) można byłoby niejednego sąsiada wykończyć...
Metoda jest jedna, choć mało w nią wierzę: edukować ludzi, pomagać akcjami bezpłatnych wywozów lub (przez gminy) stawianie kontenerów ogólnie dostępnych. Jeżdżę na wakacje na wieś - tam "specjalistyczna firma" wywozi śmieci 1x na miesiąc :czerwona I cóż? wożę śmieci ze wsi do miasta... W lesie pojawiły się pierwsze sterty zużytych pampersów, podpasek, plastików, butelek PET i wszelkiego świństwa. Mam ochotę zrobić zarządowi gminy :gun:

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]