|
... czyli problem na który nie jeden kopacz się nadział.
Dokładniej chodzi o to. Szukamy jakiegoś obiektu np. na mapie z pierwszej połowy XIXw. Wszystko wygląda przepięknie - znaleźliśmy kilka miejscówek. Nagle przychodzi ten moment kiedy chcemy poznać jego położenie w rzeczywistości, i tutaj zaskakuje nas kompletny "zonk". Przykładowo chcemy namierzyć dokładne położenie karzmy (to w moim wypadku :)). Widzimy jakieś zmiany w rzeczywistości np. w ukształtowaniu terenu, położeniu dróg itp. i tu pojawia się problem. Jak namierzyć miejsce gdzie stała nasza budowla ? Na mój przykład, był idealny pół-zakręt o 180 stopni (takie zakole) karczma miała stać właśnie w połowie tego zakola, ale niestety kształt drogi się zmienił, i nie tworzy ona teraz takiego idealnego kształtu. Poza tym są jeszcze uchylenia w pozostałym ukształtowaniu terenu: kształt jeziora, oraz to że niektóre drogi po prostu znikają i są wyłączone z użytkowania.
Jak Wy radzicie sobie z tym problemem drodzy poszukiwacze, jak odnajdujecie swoje "miejsca przeznaczenia" ? Może jakieś obserwacje już w terenie ? Ja próbowałem porównywać starą mapę i ortofotomapę, ale jednak średnio mi to wychodzi, chociaż nie powiem że jest tragicznie, i "na oko" mniej więcej określam teren na jakim dany obiekt powinien byś usytuowany, z tym problem że jest on dość duży.
Tak więc jak odnajdujecie miejsca położenia obiektu ?
pozdrawiam. Adam :)
|