Teraz jest wtorek, 24 marca 2026, 16:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwne kopce
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 21:11 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam

Miałem dziś po południu troszkę czasu wiec wziąłem wykrywacz i pojechałem do lasu gdzie jest kamień przy którym podobno zatrzymał się Jagiełło w trakcie przemarszu pod Grunwald
(taka stara legend). Kamienia nie znalazłem ale w lesie znalazłem dziwne miejsce na powierzchni około 2 hektarów jest z tego co zobaczyłem co najmniej 10 identycznych stożków wysokość 2m, średnica podstawy 6-7m. Sześć z nich jest usypane w jednej linii. Na pewno nie wyglądają na to że są pochodzenia naturalnego i mają minimum 100 lat(to widać po drzewach jakie na nich rosną). Co to może być? Trochę terenu przy nich przeszukałem wykrywką znalazłem carska kopiejkę, kilkanaście pocisków (same czubki) chyba od mauzera, i jedną łuskę polską od mauzera z 1937 roku, z tym że raczej wątpię że moje znaleziska maja coś wspólnego z tymi kopcami, a może?

pzdr marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 21:17 
Major
Major

Witam. W jakiej odległości od siebie są te kopce, nie przypadkiem 10-15m czy aby nie są połączone prostym rowem (okopem)?
Coś takiego? Sorry za jakość fotki, robiona komórą, kiedy robiło się ciemno.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 21:37 
Podporucznik
Podporucznik

Sprawdż na jakiś mapach terenowych typu turystyka czy ciekawostki-mogą być tam oznakowane jako rezerwat archeologiczny. Skupiska takich właśnie kopców to cmentarzyska szkieletowe tzw.kurhany i jeżeli juz ktoś je odkrył (zakładając,że to one) to są gdzieś zaznaczone lub istnieją w literaturze fachowej. Jeżeli to ty jesteś odkrywcą tego stanowiska to postaraj się gdzieś to zgłosić aby zobaczył je ktoś kto zna się na tym.Bez pewności,że to nie kurhany lepiej pomijaj to miejsce-przypadkowo możesz zniszyć stanowisko archeologiczne i (nie daj Boże) narobisz sobie problemów.Pozdro,Blady.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 21:59 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Raczej nie są połączone żadnym okopem chyba że czas go zniwelował, a odległości są różne od kilku do kilkudziesięciu metrów.
Co do kurchanów no to czy ja wiem, tereny są do gęsto zaludnione(centralne mazowsze), kompleks leśny niezbyt duży a konkretne miejsce zaraz przy drodze, wiec wątpię żebym był odkrywcą. No i jeszcze jedna sprawa jeden ma dziure od góry cos na kształt leja po bombie, drugi jest rozkopany z boku tak jakby ktos chciał zabrac sobie piasek (obydwa ślady raczej dość stare).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 22:06 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Co do zdjęcia to moje kopce są zdecydowanie wieksze

A jeśli chodzi o mape to akurat nic w tym rodzaju nie mam pod reką, może ktoś wie gdzie coś takiego jest w sieci to mogłbym sprawdzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: kopce!
PostNapisane: środa, 31 października 2007, 19:03 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Takie kopce są wynikiem grabienia ściółki w celu niszczenia szkodników. LEŚNICY ROBILI TO W LATACH 20-TYCH UBIEGŁEGO WIEKU, PODCZAS WIELKICH GRADACJI SZKODNIKÓW JAKIE PRZETOCZYŁY SIE PRZEZ LASY PÓŁNOCNEJ POLSKI I WCZEŚNIEJ W PRUSACH.
pOZDRAWIAM
BATOR

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]