yapi66 napisał(a):
Niekoniecznie był to młyn , możliwe , że był to trak napędzany wodą . Jak rozumiem wokół same lasy.
Pisząc o widocznym "kole młyńskim" być może za prosto się wyraziłem (językiem tubylców), chodziło mi o żarno rotacyjne czyli kamienne koło do miażdżenia zboża, a nie drewniany element napędowy. Ewidentnie jest to stary młyn.
Być może tak jak sugeruje przemytnik_rabarbaru jest to najkorzystniejszy (pod względem naturalnej szybkości nurtu) odcinek rzeczki, ale oddalenie od cywilizacji i tak zadziwia (i w/g logiki jedynie brak w danym okresie młynarskiej konkurencji w większym promieniu mógłby motywować ludność do podróży ze zbożem po "głębokich lasach").
Dario napisał(a):
Spróbuj zdobyć starą mapę tego terenu i sprawa będzie wyjaśniona
Jest (i był) to teren na tyle odludny, że na wszystkich starych mapach nie jest oznaczony i jest po prostu "lasem" :) O lokalizacji nie chciałbym pisać z wiadomych względów.
Temat założyłem z ciekawości, aby dowiedzieć się:
czy ktoś z Was miał też doczynienia z takimi lokalizacjami działalności usługowej? (na odludziach, gdzie teren bardziej by pasował na pustelnię, niż "działalność gospodarczą" :))