Teraz jest czwartek, 26 marca 2026, 12:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Spotkania trzeciego stopnia z Służbami Porządkowymi
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 18:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czytałem trochę o spotkaniach z Służbami Porządkowymi (od Policji przez Straż Leśną, Leśniczych, Straż Ochrony Przyrody, Straż Miejską i kończąc na Straży Granicznej Straży Rybackiej) w trakcie poszukiwań. Sama rozmowa - jak dla mnie - wydaje się niestraszna. Najgorsza jest dla mnie kara finansowa za różne przewinienia. W najgorszym wypadku (póki jeszcze nie mam prawa jazdy) dotyczyłoby mnie:
Niszczenie ściółki leśnej do 500
Kopanie dołów w lesie do 1000
niszczenie korzeni a tym samym drzewa do 2000
Gdy widzę te sumy na ewentualnym mandacie to aż mnie ciarki przechodzą. Oszczędzam na czym tylko mogę i chwytam się czego tylko mogę a od około 1listopada mam 400 złotych. Nie widzi mi się żeby rodzice płacili za moje wybryki.
Powiedzcie, proszę, jak często zdarzają się spotkania z różnorakimi służbami w lesie oraz jaka jest ich skłonność do nakładania kar finansowych?

Ostatnio edytowano piątek, 18 stycznia 2008, 18:45 przez przemek487, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 18:32 
Pułkownik
Pułkownik

Kop na polach , to najwyżej cię rolnik z widłami pogoni ;). Jak nie masz 17-stki skończonej to nie mogą ci kwita wypisać , co najwyżej sąd rodzinny. Masz jednak dużą szansę, że nie będzie im się chciało papierów pisać i jak walniesz skruchę i obiecasz poprawę to ci odpuszczą :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 18:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

yapi66 napisał(a):
Kop na polach , to najwyżej cię rolnik z widłami pogoni ;). Jak nie masz 17-stki skończonej to nie mogą ci kwita wypisać , co najwyżej sąd rodzinny. Masz jednak dużą szansę, że nie będzie im się chciało papierów pisać i jak walniesz skruchę i obiecasz poprawę to ci odpuszczą :)

Jeśli mam chodzić tylko po polach to nie widzę sensu kupna wykrywacza - odpada. A 17 lat już skończyłem.
Niezły pomysł z tą skruchą ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 18:59 
Moderator
Moderator

Przepisy przepisami-wiadomo prawo jest po to,by go przestrzegać...Ale nie zakładaj z góry jakie kary Będziesz dostawał,zazwyczaj podejście funkcjonariuszy jest bardziej tolerancyjne,niż Byś mógł przypuszczać..Wszystko zależy od okoliczności w jakich dojdzie do spotkania III-go stopnia.I tu jest duże pole do popisu dla CIEBIE.Oczywiście mam na myśli każdorazowo sytuację,gdy poszukując na terenach leśnych Zachowasz minimum kultury poszukiwacza-tzn.zakopujesz dołki!!!nie niszczysz szkółek,zabierasz śmieci (przynajmniej swoje)ze sobą...itp.o czym wiele razy na forum było..Przy okazji staraj się działać z pożytkiem,Ja np.nie tylko niszczę,ale i zabieram z lasu wnyki,zastawiane przez kłusoli-dotychczas spotykały mnie jedynie pochwały...
NIE POPADAJ W PARANOJE Z TYMI WSZECHOBECNYMI KARAMI.
pzdr :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 20:10 
Generał Broni
Generał Broni

Dobrze gadasz IDOLU. Wnyki znalezione oddawać gajowemu- to polepszy nasz wizerunek u ludzi lasu i nie tylko.Wszelki złom i metalowe śmiecie zabierać z sobą, nie wyrzucać.Ja tak robię, kierując się zasadami ekologii.Trudno po kimś się schylać i zbierać śmiecie, ale jak już mam w łapkach historyczny kapsel po wódce z 70 lat lub puszkę po piwie z 90tych lat to zabieram by 2gi raz nie zbierać,by przyszły detektorysta tego nie trafiał i wreszcie by oczyścić świat ze śmieci. A jak Cię złapią z torbą pełną śmieci to możesz powiedzieć, że jesteś ekologiem, i będzie to prawda.Ja tak robie, jak już coś mam w łapkach to wrzucenie do torby niewiele kosztuje,a można za to kupić parę monetek na ALL... A korzyści ekologiczne nieocenione...PZDR :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 18:43 
Porucznik
Porucznik

idol napisał(a):
Ja np.nie tylko niszczę,ale i zabieram z lasu wnyki,zastawiane przez kłusoli

Miałeś w trakcie spotkania ze strażą leśną wnyki? Widzieli to? Łatwo wytłumaczyłeś im, że zbierasz a nie zakładasz? Bo z różnymi przejawami schizofrenii paranoidalnej spotkać się możesz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 18:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Z tymi wnykami..to jest różnie...ja też się spotkałem już z taką interpretacją, że skoro je już je mam...to musiałem zakładać...,mimo, że sam z wora ze śmieciami wyciągnąłem..;/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 20:42 
Moderator
Moderator

Nie nie spotkałem się z objawami o jakich Piszecie,może temu,że stawiam auto przy zaprzyjażnionych leśniczówkach i ogólnie wiadomo w jakim celu oddalam się w las.Może w moich rejonach jacyś spokojniejsi ludzie występują,że nie napiszę bardziej ro......-żeby komu przykro nie było.W każdym razie bardzo się cieszę,że jak na razie (ponad 10lat) nie natknąłem się na takiego przypała,o jakich wspominacie :1.
pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 20:56 
Moderator
Moderator

Jeszcze taka myśl mnie naszła-biorąc na logikę (wiem,że w tym kraju to nie zawsze przechodzi...),w konfrontacji z nawiedzonym strażnikiem,który wciska komuś teorie,że skoro ma wnyki w torbie ze śmieciami-to pewnie je zakłada...To się nie trzyma kupy,jeśli kogoś stać na przeciętny wykrywacz-to raczej nie głoduje i nie musi posuwać się do stawiania wnyków,celem zdobycia pokarmu...Równie łatwo postawić zarzut kłusownictwa osobie która zabiera na piknik wiatrówkę,dla zabawy....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 20:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Coraz bardziej przestaje podobać mi się polskie prawo. Jeszcze trzy miesiące temu byłem święcie przekonany, że ono mnie chroni, a teraz z każdym dniem coraz bardziej czuje się przez nie ograniczany :wq . Weźmy na przykład to: viewtopic.php?t=50550&postdays=0&postorder=asc&start=0 . A z tymi wnykami - całkowite zaskoczenie. Jakbym dostał obuchem siekiery w łeb (chociaż nigdy nie dostałem i cieszę się z tego). Od małego miałem powtarzane, że każdy kij ma dwa końce, a teraz wiem, że to całkowita prawda.
Cenne uwagi podsyłacie - proszę o więcej :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze do dyskusji o wnykach to podpowiem wam mój sposób. Wystarczy znalezione wnyki pogiąć i poskręcać (wiem że czasem drut jest dość gruby i nie jest łatwo ale mimo wszystko warto włożyć nieco wysiłku w proces niszczenia). Każdy kto zna zasadę działania wnyków wie że drut pozaginany i poskręcany jest nieprzydatny a nawet po mozolnym rozprostowaniu nie będzie już działał jak należy. Zatem żaden leśnik (nawet lekko nadgorliwy) nie zarzuci wam że zastawiacie wnyki z kłębka poskręcanego drutu. Patent działa - sprawdzono doświadczalnie ;) . Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]