Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 18:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwania i poszukiwacze
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 00:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To jest tylko przykład. W okolicach wsi Kamieńczyk (koło Międzylesia - mam działkę, to jeżdżę czasem) jest wiele opuszczonych w wojnę i po wojnie wsi. Ruiny domów, kościołów, otwarte piwnice, pozostałości gospodarstw z lat 40-50-tych. Odkryte studnie i inne dziury w ziemi. Co jakiś czas przejeżdżają tam terenowe samochody z grubymi gościami w panterkach, z wykrywaczmi, łopatami, szpadlami, grabiami. OK, fajny teren na poszukiwania. Potem znajdujemy wykopane w ziemi głębokie doły, naokoło jakieś zardzewiałe miski, wiadra i inne naczynia. Co tydzień nowe doły, nowe ślady aut terenowych, połamane drzewka, zniszczone poszycie. Oprócz tego w okolicznych domach letniskowych często powybijane szyby, wyłamane drzwi. Butelki po.... nasrane, nalane i jeszcze okradzione. Przedtem była tu Straż Graniczna i było lepiej. Teraz po wejściu do Shengen jest gorzej. Myślę, że tak samo jest na wszystkich byłych terenach przygranicznych, kiedyś pilnowanych przez Straż Graniczną. Mieszkańcy i właściciele domków letniskowych mają już tego dość. Zastanówcie się, sam lubię szukać, ale nie tak. Jak chcecie, mogę zdjęcia pokazać. Pozdrawiam. Krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 00:37 
Generał Broni
Generał Broni

Podobny burdel ale bez dołków widziałem kiedyś w lesie po myśliwych. Jeden z nich chwalił się, że są wśród nich lekarze, adwokat, biznesmeni i jeszcze jakieś tam szychy....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 01:20 
Moderator
Moderator

Nie potrzeba Krzyśku,żebyś wklejał fotki...Temat jest poruszany na forum praktycznie na okrągło,nie mam ochoty po raz kolejny pisać o ,,czarnych owcach''itp.To,co opisujesz jest karygodne.Nie ma możliwości ukrócenia takich zachowań poprzez interwencję na forum,nie przestaną robić dziadostwa na głos reprymendy reszty społeczności poszukiwaczy.Sprawami włamań do domków powinna i MUSI zająć się policja,trzeba to zgłosić...Jeśli zaś mowa o pseudoposzukiwaczach,to najprostszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem chyba będzie tzw.pospolite ruszenie w celu uświadomienia pewnych wzorców zachowań...Tylko skąd pewność,że to właśnie CI?Prawdopodobnie powiedzą,że nie oni...ktoś jednak powie,że chyba oni...a jak ICH będzie mniej-to na pewno ONI...A jak ICH będzie dużo i dużych-to nikt nie powie,że to oni...i tak w kółko...
Mam świadomość tego iż moja wypowiedż brzmi jak bełkot...ale ja tak właśnie to widzę i życzę Krzyśku,żeby już więcej nie przyjechali tacy..

P.S.W wypowiedzi mojej nie ma sarkazmów,nawoływania do rękoczynów,czy chociażby przecinania opon w samochodach.
pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 01:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Można tylko ubolewać jakie mamy społeczeństwo. Vincent napisał o myśliwych a ja o archeologach - żebyś widział krajobraz jaki niekiedy pozostawiają po wykopach..... jakby B52 zbombardował wysypisko śmieci, i to w rezerwacie!

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Poszukiwania i poszukiwacze
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 10:23 
Generał Broni
Generał Broni

krull napisał(a):
... Zastanówcie się, sam lubię szukać, ale nie tak. Jak chcecie, mogę zdjęcia pokazać. Pozdrawiam. Krzysiek

Krzysztofie z Twojego postu wynika , że skierowany jest on do NAS - otóż nie sądzę aby na tym forum siedział choć jeden osobnik z tych opisanych przez Ciebie, a więc proponuję sam się ZASTANÓW do kogo i co piszesz.

A o przypadkach o jakich wspomniałeś na forum powinieneś zawiadomić policję - nie nas !
Czy my mamy teraz odpowiadać za każdego idiotę w tym kraju, czy każdy przygłup, pirotechnik, hiena cmentarna, pijak i złodziej muszą być kojarzeni z naszym środowiskiem !?
Bo jak czytam ostatnie wpisy to stwierdzam , że są tu one zamieszczane przez ludzi właśnie tak postrzegających całe nasze środowisko.

Tacy ludzie powinni być opisywani na stronach policji a nie wrzucani do naszego „ ogródka „
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 16:13 
Major
Major

Niestety dario, ale sam znam takich debili, którzy są zalogowani również na tym forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 17:02 
Generał Broni
Generał Broni

Zlodziejstwo w domkach letniskowych jak i robienie syfu w otoczeniu to proceder o wiele starszy niz detektorystyka, prosze wiec o troche rozwagi w ocenach i wyrokach. :( PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 22:06 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Nie wyobrażam sobie,żeby ludzie,którzy poszukują dla pasji postępowali w ten sposób.Dla mnie eksploracja to pasja.Obcuję,nie tylko z przeszłościa,historią,ale także z krajobrazem i przyrodą.Pozostawianie jakichkolwiek śladów sowjej działalności uważam za naganne.Smuci mnie bardzo fakt,że te dwa gatunki ludzi-czyli pasjonaci i zwyczajny element posługują się tym bardzo charakterystycznym urządzeniem,które niejako z definicji scala nas i ich w jedno.
Pozostaje jedynie swoją postawą przekonywać ludzi do tego aby postrzegali nas w jak najlepszym świetle.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 23:03 
Kapitan Petersen

Witam

Jest prawie pewne, że jeśli takimi typami
zajmie się policja, to nami - nazwijmy to
normalnymi użytkownikami wykrywaczy -
zajmie się także, bo niebiescy nie robią
na patrolach trepanacji czaszek, żeby zobaczyć,
co kto ma w głowie.

Niestety wśród użytkowników wykrywaczy jest
coraz więcej nawiedzonych, niedowartościowanych
i ubogich intelektem. Po prostu robi się z
tego hobby masowe, a na samej górze unosi się
kożuch z szumowin.

Już kilka lat temu odwiedzały nas tutaj przeróżne
typy, chwalące się a to noszeniem bagnetów i
kamuflażu na twarzy podczas wykopków, a to
przypalaniem nietoperzy w jaskiniach itp.

To co niekiedy obserwuję na miejscówkach wojennych,
potwierdza, że w naszym środowisku jest coraz
więcej elementów ciętych z metra. Rozryte
głebokie dołki, dziurawe rękawice i plastikowe
butelki.

Obciach i garaż.

Najlepiej chodzić na wykopki w pojedynkę,
góra we dwóch - trzech, bo większe grupy budzą
przerażenie autochtonów (te mora, buciory, noże,
ryczące w środku lasu łyse pały).

Większość na naszym forum, to ludzie normalni
fajni i spokojni ale i tu zdarzają się ciemne
typy.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 23:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie zawsze "łyse pały". Sam widziałem kiedyś w sobotę czterech gości dobrze odzianych w Defenderze z bardzo dobrymi szukarkami. Innym razem jednego, też markowo odzianego. Byłem wtedy na spacerze z psem i nie miałem aparatu. Teraz już noszę. Jak takich zobaczę, zrobię zdjęcia i tu pokażę. Może zadziała.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 23:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

I jeszcze jedno, a właściwie dwie rzeczy na temat samego Kamieńczyka i okolic.

Pierwsze to, że przed akcją Wisła wysiedlono tam ostatnich "tambylców" aby przyjąć nowych "tubylców". Ci "tambylcy" nie wiedzieli gdzie jadą, to chowali co mieli gdzieś gdzie im się to wydawało bezpieczne. Dzisiejsi miejscowi opowiadają o przyjeżdżających Niemcach, po których wyjeździe pozostają dziury w ziemi, ale nie na terenach wsi, byłych czy obecnych ale w oddali, w miedzach, pod starymi drzewami itepe. Ja szukałem, nie znalazłem. Ale opuszczonych wsi tam jest bardzo dużo, niektóre już są z mapy wymazane. Raczej trzeba szukać w dalszej od nich okolicy.

Drugie, w Kamieńczyku jest stary drewniany kościółek i przy nim cmentarz. Nie szukajcie tam nic, bo kościóek przed remontem kilka lat temu był zinwentaryzowany a cały teren wokół dokładnie przeszukany.

Pozdrawiam
Krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 10:33 
Generał Broni
Generał Broni

krull napisał(a):
...w Kamieńczyku jest stary drewniany kościółek i przy nim cmentarz. Nie szukajcie tam nic, bo kościóek przed remontem kilka lat temu był zinwentaryzowany a cały teren wokół dokładnie przeszukany.

Pozdrawiam
Krzysiek

I cała sprawa rozbija się o Twój styl pisania - wchodząc na to forum z góry zakładasz , że to właśnie MY jesteśmy autorami tych rozkopów.
Powtarzam - nie ten adres - a tym stwierdzeniem to już chyba mocno przesadziłeś ! ; " Nie szukajcie tam nic... " - do kogo Ty to piszesz człowieku ?!
Znajdź sobie jakieś forum , gdzie pisują idioci, złodzieje i ogólnie banda hien cmentarnych i tam zapodawaj takie pseudo porady !
Szukasz na tym forum na siłę kogoś, kto Ci rozkopał okolice i zakładasz z góry , że właśnie tu go znajdziesz :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 11:57 
Kapitan Petersen

Witam

Dario, nie zaostrzajmy niepotrezebnie sytuacji.
Autor tego wątku adresuje go do wszystkich
poszukiwaczy, być może podobne wątki założył
też na innych forach.

Nie ma internetowych for poszukiwaczy złożonych
z samych aniołków, tak samo jak nie ma for
opanowanych wyłącznie przez idiotów i drani.
Być może zaletą naszego forum jest to, że
po jakimś czasie zniechęcamy i wypieramy ze
swego grona "niedobrych chłopców" ;) ale
jesteśmy forum otwartym i wciąż pojawiają
nowi użytkownicy, a wśród nich zdarzają się
czarne owce. Nie możemny tego wykluczyć

Gdyby napisał "oni" zamiast "wy", to automatycznie
rozgrzeszyłby te jednostki, wyprałby problem poza
nasz krąg całą winę przerzucając na tejemniczych
"onych", "tamtych" - zawsze nieznanych,
enigmatycznych. Takie wyparcie problemu i
przerzucenie go na innych nie pozwala na rachunek
sumienia u "swoich".

Zróbmy więc przed nadchodzącym sezonem rachunek
naszych postępków, a jeśli wypadnie dobrze, to
plunijmy w łapy, chwyćmy za łopaty i zacznijmy
to, co lubimy najbardziej. Pamiętając oczywiście,
że na wykopkach postępujemy tak, jak na własnej
działce (te ostatnie słowa kieruję głównie do
naszych początkujących kolegów).

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 12:13 
Generał Broni
Generał Broni

Spoko Test - doskonale rozumiem o czym piszesz, tyle że równie dobrze możemy zacząć taką retorykę :
Panowie nie kopcie na stanowiskach archeo, w miejscach pamięci narodowej, na cmentarzach - bo widziałem nieraz , że w takich miejscach są doły po Was, poza tym okradacie domki letniskowe i ludzie się już na Was denerwują !

Jak sam widzisz brzmi to jednoznacznie i jest skierowane do Nas, a więc jak to się ma do kreowania w opinii publicznej wizerunku naszego środowiska jako grupy pasjonatów - bo chyba dla takich ludzi i o takich ludziach jest ten portal, ale niestety takie posty pokazują , że jednak to forum odwiedzają wyżej wymienieni - wg. opinii krulla.

Podsumowując 95 % z nas to normalni ludzie z pasją więc nadal nie kumam postów typu : Nie Kopcie, robicie tak i siak, jesteście tacy to a tacy !
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 18:39 
Podporucznik
Podporucznik

wulgaryzm mnie że zwykły debil/ debile korzysta z tego samego urządzenia co prawdziwy poszukiwacz, do tego ma piękną miejscówkę (co wielu poszukiwaczy powiedzieć nie może)
i nie umie tego uszanować i zamiast ładnie, grzecznie ją sobie przeszukiwać, z pasją i zamiłowaniem do historii to robi w koło bajzel, szkodzi innym i wyrabia negatywne zdanie o poszukiwaczach.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]