Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 17:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwanie magnesem - poszukiwanie kotwicą
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 17:28 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam wszystkich zalogowałem się niedawno, od niedawna posiadam też neodyma. Wpadłem na pomysł chciałbym wiedzieć co o tym myślicie. błąd ortograficzny!!! neodyma "sygnał" jest zaczynam ciągnąć lecz to coś ani drgnie więc ja wyciągam kotwice i podrzucam w to miejsce i przy pomocy obydwu narzędzi wyciągam. Realne??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 17:37 
Główny Administrator
Główny Administrator

realne jest to, że raczej stracisz kotwicę :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 18:24 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Myślisz? Porządna stalowa lina wyciągarka, o drzewo i heja...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 19:27 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

MATeus napisał(a):
Myślisz? <b><font>'porządnie' to powinno być przez 'rz' napisane - błąd ortograficzny!!!</font></b> stalowa lina wyciągarka, o drzewo i heja...
kotwica odpada próbowałem wiecej sie naszarpiesz zlomu niz to wszystko warte no chyba ze chcesz oczyscic jakies bajoro to owszem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 19:34 
Kapitan
Kapitan

...ale jak szarpnie TYGRYSA, to bedziemy zazdroscic ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 21:09 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Chodzi mi o to, że przy szukaniu magnesem są sygnały których nijak nie można pociągnąc, czy też magnes się odrywa. A jakby tu go kotwicą?? Np. taka sytuacja bajoro w lesie na magnes mniejsze przedmioty typu stalowe łuski, a tu nagle coś czego się nieruszy... Wstawiam foto kotwic, myśle że najlepsza bedzie ta srebrna - składa się jeśli pociągnie się ją od tyłu, ma ucho przystosowane w tym celu

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 21:33 
Specjalista
Specjalista

Katowice, jak sama nazwa wskazuje służą do tego aby się zakotwiczyć. Cała idea kotwicy polega na tym, żeby przy jak najmniejszym rozmiarze jak najmocniej trzymała w gruncie, więc zarzuconą kotwicę powinno być jak najciężej wyrwać, takie było założenie jej projektantów. Do tego kotwice będziesz rzucał z brzegu, pomijając niewygodę takiego rozwiązania, będzie bardzo mały kont pomiędzy dnem a liną na której będziesz ciągnął. W takich warunkach kotwica trzyma najlepiej. Może być nie do wyciągnięcia nawet małym ciągnikiem. W końcu na kotwicach które mogę unieść w jednym ręku można cumować kilkutonowe jachty podczas burzy. Do tego wystarczy, ze zahaczysz o cokolwiek, jakiś korzeń czy duży kamień, wtedy nawet ciągnik rolniczy nie pomoże, prędzej kotwica się rozegnie a najprawdopodobniej urwie lina.

Pomijając wszystkie te trudności i zakładając, że paten rzeczywiście za działał (na co według mnie nie ma szans) to będzie wiązało się z ogromnym nakładem pracy i w większości przypadków brakiem efektów. Jak zarzucisz magnes i nie trafisz w nic żelaznego, to wyciągasz go bez oporu bo do niczego się nie przyczepił. Jak zarzucisz kotwice, nawet jak w nic nie trafisz, będziesz musiał przeorać całe dno aż do brzegu i wyciągnąć kupę mułu z dna.

Dla mnie gra nie warta świeczki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 22:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Katowice, jak sama nazwa wskazuje...

SiD Jeżeli uważnie przeczytasz, to wyżej jest napisane że najpierw jest trafienie magnesem dopiero pózniej "Katowice". Poza tym LEKKA kotwica nie utrzyma jachtu chyba że mówisz o łódce (albo kotwicy patentowej). Ja jestem w posiadaniu kotwicy która, jak już wyżej pisałem, po pociągnięciu do tyłu składa ramiona więc nawet jeśli się o coś zachaczy to równie łatwo można odchaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 22:28 
Specjalista
Specjalista

Skoro sam wiesz lepiej, to po co pytasz na forum? Ja swoje zdanie wyraziłem, to nie zadziała.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 22:47 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Prowadze dyskusje panie psycholog. lol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 22:59 
Kapitan
Kapitan

A ja myślę, że każdy pomysł jest warty spróbowania. Najwyżej się naorze tego jeziora:)
Jak sobie przypomne jakie patenty ja stosowałem i jakie odciski miałem na grabach i też jakie fanty nieraz mi sie udało wyciągnąć to uważam, że nawet może rzucać kołem od roweru jeśli jest iskierka nadziei :)
Mateus - wierzę w Ciebie :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 16:42 
Specjalista
Specjalista

MATeus napisał(a):
Prowadze dyskusje

Ciekawe stwierdzenie. Do dyskusji potrzeba przynajmniej dwóch osób, czyli kogoś prócz Ciebie samego. Ja w dyskusji nie brałem i nie biorę udziału. Dałem czas na forum, ale widzę, że inni forumowicze również nie zaangażowali się w ową "dyskusję". Nie zauważyłem również kontrargumentów, przynajmniej wartych uwagi, dowiedziałem się natomiast, ze nie uważnie czytam. Więc o jaką dyskusję chodzi?

MATeus napisał(a):
panie psycholog

Właśnie wróciłem z oddziału psychiatrycznego na którym mam praktyki. Czy to ma coś wspólnego z tym tematem? Czy w ogóle moje życie prywatne ma coś wspólnego z forum? Prosił bym o rozwinięcie tego komentarza.

MATeus napisał(a):
lol

:que

Nie zrozum mnie źle, ale byłem jedyną osobą, która postanowiła napisać coś więcej bazując na własnym doświadczeniu i wiedzy i jako jedyny dostałem odpowiedź w dziwnym tonie, żeby nie powiedzieć niemiłym, chodzi o to, że na pytanie:

MATeus napisał(a):
Realne??

odpowiedziałem nie i Tobie się to nie spodobało? Bo ja nadal podtrzymuję swoje stanowisko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 17:35 
Weteran
Weteran

Po przeprowadzeniu prób z kotwicą proszę o rzeczowe relacje

Tymczasem wątek zamykam - zbyt daleko odbiegł od tematu :(

111-mod tego działu

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]