Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 03:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Piwnice
PostNapisane: środa, 4 listopada 2015, 19:31 
Podporucznik
Podporucznik

Witam,

czasem zdarza mi się znaleźć na ruinach starych domów całe podłogi/posadzki kłuje wtedy je z nadzieją, że pod spodem jest nienaruszona piwnica, niestety cały czas piach. Zdarzyło wam się odkopać piwnicę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Piwnice
PostNapisane: środa, 4 listopada 2015, 22:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeżeli w samej posadzce nie ma zejścia do piwnicy mogło się ono znajdować z boku fundamentów. Często jednak są one wtedy zasypane nawet jeżeli nie przez byłych właścicieli to gruzowiskiem po ścianach, dachówkach. Piwnice na wschodzie ( nie mam pojęcia czy tego typu elementy występują w innych częściach kraju) występowały jako oddzielny budynek z niewielką zabudową na powierzchni najczęściej w formie spadzistego dachu osadzonego przy samym gruncie. Jeżeli ukształtowanie terenu na to pozwalało, piwnice stawiano na wzniesieniach w bliskiej okolicy domu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 listopada 2015, 23:21 
Porucznik
Porucznik

Mam na podwórku pozostałość ruin po starym domu. Pierwszy raz dokopałem się do posadzki i ją przebiłem w poszukiwaniu piwnicy jak miałem jakieś 6-7 lat :666 Pod posadzką niestety piasek, ale cały czas nie jestem przekonany czy na pewno nic tam nie ma - z zewnątrz część ściany tego domu robi za mur i na dole jest tak jakby zamurowane okienko piwniczne. Po tym jak dom ten przestał być domem stał się oborą, bo są pozostałości koryt. Wszystko zburzone zostało raczej jeszcze przed wojną, bo w terenie tym (w ziemi nad posadzką) wychodzą łuski, kupa złomu, bagnet nawet wylazł. Niestety miejsce jest słabo dostępne, więc nie mogę obecnie porządnie tego przetrzepać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 23:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W stodołach lub w budynkach gospodarczych zazwyczaj były takie malutkie piwniczki,składziki które można było łatwo zamaskować lub zamurować,ja bym w tym kierunku szukał ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]