Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 16:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mogiły... IIWW
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2008, 13:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam,

Mam takie pytanie, jest sobie gdzieś…mogiła, co z tym zrobić i gdzie to zgłosić? Pewnie spotkaliście się z takimi znaleziskami, więc macie doświadczenie. Czy warto o tym mówić? Rozgłaszać to?
Pytanie kieruje do Was, ponieważ chciałbym wiedzieć jak to wygląda w chwili obecnej w naszym kraju.

Pozdrawiam serdecznie
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Mogiły... IIWW
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2008, 13:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
wzg3 napisał(a):
Witam,

Mam takie pytanie, jest sobie gdzieś…mogiła, co z tym zrobić i gdzie to zgłosić? Pewnie spotkaliście się z takimi znaleziskami, więc macie doświadczenie. Czy warto o tym mówić? Rozgłaszać to?
Pytanie kieruje do Was, ponieważ chciałbym wiedzieć jak to wygląda w chwili obecnej w naszym kraju.

Pozdrawiam serdecznie
Tomek

Wiesz może jaka mogiła? Polska? Niemiecka?... Co do mogił niemieckich to jest fundacja zajmująca się ekshumacją mogił niemieckich żołnierzy na cmentarze wojskowe (więcej na stronie http://www.poszukiwanieskarbow.com -dział artykuły).
A jak Polska to według mnie postawienie krzyża na niej, ogólne odnowienie i znicz od święta, byłby wskazany.
Ale to tylko moje zdanie...
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2008, 14:15 
Moderator
Moderator

W rejonie w którym chadzam sobie z piszczałka, choć juz teraz bardziej rekreacyjnie ( tylko to mi zostało :666) mam zinwentaryzowanych około 15 mogił ( sami Fryce) nie zgłaszam tego nikomu bo i po co, miejscowi sa na tyle OK ze mimo ze to okupanci, to jednak postawia czasem świeczkę czy poprawia spróchniały krzyż.... zresztą najprawdopodobniej delikwenci nie nadają sie do identyfikacji ze względu na to ze to rejon walk z kwietnia 45 i wojowała tam głownie zbieranina typu różne folksturmy czy inni "grenadierzy ludowi " a wśród takich fakt posiadania nieśmiertelnika był zazwyczaj luksusem, wiec z tego choćby powodu nie warto ich ruszać .... wiec niech leżą tam gdzie są.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2008, 14:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

to polacy i zydzi zabici (i wywozeni na furmankach prowadzonych przez konie, z opowiesci wiem ze krew sie lala po ulicy a furmanek jezdzilo bardzo duzo...[priv] jak cos ktos chce wiecej info), w czasie II wś. Wychodzily rozne fanty, jest tez bunkier z amunicja caly zasypany i to jest strach troche dla otoczenia.

Dzieki za informacje, chyba postawie krzyz i tak zostanie.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2008, 15:00 
Szeregowy
Szeregowy

To jak POLACY czy NIEMCY? Gdzie to jest?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2008, 15:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
wzg3 napisał(a):
to polacy i zydzi zabici (i wywozeni na furmankach prowadzonych przez konie, z opowiesci wiem ze krew sie lala po ulicy a furmanek jezdzilo bardzo duzo...[priv] jak cos ktos chce wiecej info), w czasie II wś. Wychodzily rozne fanty, jest tez bunkier z amunicja caly zasypany i to jest strach troche dla otoczenia.

Dzieki za informacje, chyba postawie krzyz i tak zostanie.

Pozdrawiam.

czyli to nie była by mogiła wojskowa... Na Twoim miejscu zainteresował bym tą informacją jakaś instytucje która by mogła coś z tym zrobić... Może identyfikacja, ekshumacja lezących tam ludzi pozwoli komuś, odnaleźć zaginionego przodka... Wiem bo mój pradziadek zginą w takim grobie...
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]