Teraz jest środa, 8 kwietnia 2026, 04:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czyżby zmierzch poszukiwańw lesie?
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 19:44 
Major
Major

Witam, dwa dni chodzenia po lesie(przyczółek warecko-magnuszewski), I NIC!!, nawet łuski od mausera ciężko znaleźć. Mieszkam niedaleko tego zakątka, 5 lat temu jeszcze coś można było znaleźć. Dzisiejszy wypad poświęciłem polom, zagrodom, sadom. Muszę stwierdzić , że to chyba zmierzch lasom, tam już tak jest przegrzebane, znalezienie czegokolwiek to na prawdę jest wyczyn, tabuny ludzi z wykrywkami, dołek na dołku. Kiedyś znalazłem śmietnik , chyba po ruskich - mnóstwo granatów itp(będzie na zdjęciu), pojechałem tam za dwa miesiące i co? nawet to znikneło(czy ludzie są aż tak głupi,że biorą wszystko co popadnie?). Chyba zostają nam jeszcze pola itp, tylko niestety trzeba się troszkę nagimnastykować żeby otrzymać pozwolenie na takie harce. Panowie muszę stwierdzić z żalem , że z wykrywką chodzić relaks- las( przy okazji grzyby), odpoczynek , świeże powietrze. Znaleźć coś - pola , sady itp. Mam na oku miejscówkę rozbitego czołgu( na pewno jest gąsienica), zaraz obok rozbił się samolot(mnóstwo aluminiowych części), i całe pole wyje jak szalone, ale niestety muszę poczekać na żniwa.

[ img ]

to wszystko od mieszkańców okolicznych wiosek

[ img ]

piękny hełm, niestety , właściciel nie chce sprzedać(hełm idealny , nawet resztki ma farby)

[ img ]

a ta łuska (155mm) leży sobie na stercie złomu(też nie do sprzedania, chłopki myślą że bogactwo na tym zbiją, życzy sobie człowiek za nią jakieś 100zł)

[ img ]

[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8ad0c6e2c34b2618][IMG]http://images39.fotosik.pl/29/8

a to już znajdki w sadzie

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

no i bardzo fajny chlewik

[ img ]

[ img ]

a w lesie tylko takie g...wno można znaleźć

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Przepraszam za jakość zdjęć i za ciężką składnie postu ale po tych dwóch dniach łażenia po lesie, i kilku godzinach po lepszych zakątkach to musiało być :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 20:12 
Major
Major

Fakt,młodziez strasznie napalona i z ziemi wszystko wytarga.Jakieś dwa lata temu przy resztkach poniemieckiej chałupy znalazłem sporo wojennego niemieckiego złomu.Było tam kilka pociskow od jakiegoś działka.Zakopałem to wszystko w miejscu znalezienia,na wierzch rzuciłem kilka kawałków blachy ocynk.Ostatnio byliśmy w tamtym miejscu z kolegą,teren wyczyszczony,ale na co to komu potrzebne,nie mam pojęcia...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czyżby zmierzch poszukiwańw lesie?
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 22:16 
Podporucznik
Podporucznik

slawek napisał(a):
I NIC!!, nawet łuski od mausera ciężko znaleźć. Mieszkam niedaleko tego zakątka, 5 lat temu jeszcze coś można było znaleźć.

W lasach jeszcze dużo leży tylko w takich miejscach że i bez wykrywacza ciężko wejść a co dopiero szukać. a co do brania co popadnie to z głupoty a nie z braku innych fantów.
POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 10:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To nie do końca prawda , owszem najlepsze fanty już dawno wzięte ale prawie dokładnie rok temu w lasku osobowickim we Wrocławiu (czyli jednym z najbardziej przekopanych mniejsc na planecie) znalazłem całkiem spory kawałek M98K oczywiście w bardzo kiepskim stanie , ale jednak to dowód na to że jeszcze coś czasem wyjdzie... Choć to prawda żeby w takim mieście jak Wrocław , że więcej ludzi chodzi w wykrywkami niż było niemców w oblężeniu to trzeba się nieźle nagimnastykować żeby cokolwiek znaleźć...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 16:00 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

A ja mam miejsce na polu ze co roku wyskakuja monetki w tym samym miejscu , tak ze uawazam ze niewszystko jest przeszukane i warto wracac na stare miejsca ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: zlom
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 00:04 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

"Glownym bogactwem naturalnym Polski jest zlom" tak napisal dzieciak w zeszycie z geografii

To co wyciagna typu granaty coniektorzy po prostu wrzucaja do beczki czy starego bojlera i sprzedaja na zlom co swiadczy o ich czystym debilizmie!
I dzieki takim polglowkom potem idzie opinia...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 10:43 
Kapitan
Kapitan

A ja uważam, że do zmierzchu jeszcze daleko. Wzrost liczby poszukiwaczy nie idzie w parze z ich jakością - większość to prości operatorzy szpadla, nie potrafiący wyszukiwać ciekawych miejsc, zbyt leniwi aby nawet zajrzeć do literatury. Pomijając tzw. tereny ewidentne (np. Mierzeja Wiślana), to jest jeszcze bardzo wiele lasów, gdzie zajrzało niewielu poszukiwaczy. Byłem w paru miejscach, gdzie widziałem wywleczone na powierzchnię kawałki żelastwa, podczas gdy obok leżało mnóstwo kolorowych sygnałów... A moi kumple, których nie zraża odwiedzanie miejsc teoretycznie przerytych, nadal potrafią znajdować tam ładne rzeczy. Ja tam nie panikuję, starczy jeszcze na długo, choć z pewnością 20 lat temu było duuużo lepiej :)

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 11:34 
Generał Broni
Generał Broni

W pełni zgadzam się z Beaviso. Na szczęście większość żółtodziobów przeszukuje miejsca od lat przeszukiwane. I dobrze. Dla nas zostają całkiem nowe, nieskalane saperką miejsca. Bo nie opisane w literaturze.
Poniżej-nowa miejscówka (z 11.XI). Nie ma opisów w literaturze a według świadków prawie setka Niemców, z różnych formacji, zginęła w tym lesie. Znaleziska zaczęły potwierdzać te opowieści.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 14:03 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Nie ma miejsc przeszukanych w 100% poza doniczką na parapecie :)
Jeśli ktoś twierdzi że przeszukał dane miejsce i nic się już wyciągnąć nie da ( a coś było) to znaczy że blefuje. Można spać spokojnie, bo może i za 30 lat będzie czego szukać a i prawo może i się zmieni, wszystko idzie w dobrym kierunku. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 15:58 
Podporucznik
Podporucznik

PREM napisał(a):
........ a i prawo może i się zmieni, wszystko idzie w dobrym kierunku. ;)

Coś przegapiłem, czy też posiadasz wiedzę tajemną, chwilowo niedostępną kręgowi szerszemu, pospólstwem zwanemu?:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 16:07 

ms napisał(a):
czy też posiadasz wiedzę tajemną,

wiedzy tajemnej nie posiadam ale .... a zresztą idą naprawdę dobre czasy!!!!! możecie wierzyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 16:13 
Moderator
Moderator

PREM napisał(a):
... a zresztą idą naprawdę dobre czasy!!!!! możecie wierzyć.

Ach, ten podtlenek azotu... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 16:19 
Podporucznik
Podporucznik

PREM napisał(a):
wiedzy tajemnej nie posiadam ale .... a zresztą idą naprawdę dobre czasy!!!!! możecie wierzyć.

Doceniam za niegasnący optymizm w obliczu kryzysu:)
Wiarę straciłem gdzieś tak w 10 roku życia, to już ponad dwie dekady temu,
dzielnie się w tym postanowieniu trzymam i puścić nie zamierzam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 18:59 

Będzie dobrze!!!
ostatnie dysputy z pewnymi ludźmi z kręgów muzealnych upoważniają mnie do stwierdzenia, iż ,,problem dojrzał do rozwiązania pozytywnego dla poszukiwaczy" a za niedługo poszukiwanie skarbów będzie tak legalne jak łowienie ryb po opłaceniu składek. Jestem dziwnie spokojny i optymizm wyziera z mojej twarzy czterdziestolatka.
Trzeba spojrzeć optymistycznie,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 13:19 
Sierżant
Sierżant

Faktycznie ziemia cały czas pracuje raz rzeczy są głębiej raz płycej zależy kiedy się wte miejsca trafi ja jestem pozytywnie nastawiony w tym naszym hobby chodzi bo to lubię czy coś potrafię czy nie i tak sama przyjemność ze spaceru pozostanie w nieznanych terenach gdzie gdyby nie tak fascynujące hobby to by się nie chodziło pozdrawiam wszystkich kopaczy :piwo

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]