Teraz jest środa, 8 kwietnia 2026, 13:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nieistniejące wioski - gdzie i czego szukać?
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 23:20 
Chorąży
Chorąży

Witam Was

W obrębie mojej miejscowości jest kilka już nieistniejących wiosek. Wszystkie zostały opuszczone w styczniu 1945 - wiadomo o jakie wydarzenia chodzi.
Mam wszystko ładnie przedstawione na Messtischblatter 1:25k - teraz idą mrozy więc muszę się troszkę zapoznać z tematem do wiosny.
Zrobiłem już mały rekonesans, można mniej więcej określić gdzie stały domy a gdzie budynki gospodarcze (dysponuję GPSem, który w połączeniu z tymi mapkami pokazuje wszystko czarno na białym)
Nie ukrywam, że chciałbym znaleźć powiedzmy starą balię a w niej zastawę itp. Czy szukać w pobliżu zabudowań czy bardziej przy starych drzewach. Najbardziej zastanawia mnie temat studni a raczej ich brak. Czyżby były zakopywane zaraz po wojnie gdy rozbierano takie wioski do ostatniej cegły? Czy ukrywali je jeszcze pierwotni gospodarze? - gdzie ich szukać? Wiem że temat studni jest niebezpieczny, ale nigdy nie chdzę na poszukiwania sam.

Bardzo proszę o wszelkie wskazówki w tej materii.

Pozdrawiam
dygac :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 09:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Ciekawe czy predzej dostaniesz odpowiedz tutaj czy predzej znajdziesz potrzebne informacje wpisujac przykladowo slowa "depozyt", "schowek" , ... w opcji szukaj .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 10:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli są jeszcze jakieś fundamenty to postaraj się zlokalizować wejście do budynku to poszperaj trochę pod progiem i w jego okolicach. Z tego co wiem uciekinierzy "lubili" chować tam różne fanty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 10:09 
Generał Broni
Generał Broni

Na pewno nie aż tak wiele znajdziesz w wioskach opuszczanych po wojnie bo migracje wymuszone powodowały że ludzie po złości niszczyli wszystko czego nie zabrali.... o innego jak np. wpadli jacyś - czy ruscu czy niemcy i wypordowali całą wieś i puścili z dymem. W takich miejscach owszem znajduje sie ciekawe rzeczy.

Wiem że w okoliach zahaczających o Białoruś ludzie stawiając domy wkładali pod każdy róg chałupy coś ze srebra - dla odpędzenia złych mocy czy na farta - i jak się przenosili to już tego nie wydobywali. Z czasem i chałupy i fundamenty uległy zębowi czasu a sreberko nie.... I jak pojechaliśmy - jakieś 15 lat temu w takie jedno miejsce to znaleźliśmy nawet srebrne grzywny w domniemanych rogach domostw.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 stycznia 2007, 10:44 
Kapitan
Kapitan

Hmmm a jak to bywa ze wsiami opuszczonymi w średniowieczu lub troszkę pozniej ?? ktos z Was cos może trafił w takich miejscach ?? mam inforamcję w miare dokladną jak na tak odlegly czas ale jest to miejscowka niestety dosyc odlegla ze wzgledu na mój brak transportu :( dla tego zastanawiam się czy jest sens ryzykować czy lepiej jechac w blizsze acz pewniejsze miejsce...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2007, 10:50 
Chorąży
Chorąży

Kocio, z ktorej strony zacząć poszukiwania monetek w fundamencie? Była jakaś reguła, że na zachód lub południe itp? Na jakiej wysokiści powinny sie znajdować?

Pozdrawiam
dygac :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 01:24 
Kapitan Petersen

Witam

Nigdy nie kopałem na terenach opuszczonych przez Niemców (Prusy Wsch. Dolny Śląsk, Pomorze) ale z opowiadań tych co znaleźli oraz z relacji zamieszczonych w ostatnich latach na tym forum wynika, że warto szukać nie tylko w obrysie domów oraz w bezpośrednim otoczeniu lecz nieco dalej. Chodzi o tzw. baniaki, czyli na ogół kanki na mleko oraz inne duże naczynia, skrzynki i pojemniki, w których niemieckie rodziny ukrywały i zakopywały to czego nie mogły zabrać w ucieczce na zachód - zastawę stołową, porcelanę, mniej ważne dokumenty, bibeloty; wszystko czego nie chcieli zostawiać na pastwę przybyszów, w nadziei, że wrócą za parę miesięcy lub lat.

Jeśli wieś stała na skraju lasu lub w niedużej odległości, to warto poszukać wśród pierwszych drzew. W takim miejscu jeden z bywalców tego forum dźwignął z ziemi sporą skrzyneczkę z dokumentami, kobiecą biżuterią i odznaczeniami. Należy także przeszukać koniec (tył) parceli za domem, tam gdzie ogród lub sad łączył się z polami uprawnymi lub lasem.

Marzy mi się "baniak" z pamiątkami po niemieckiej rodzinie. Myślę że odnalezienie dziś potomków tych, którzy go ukrywali byłoby równie pasjonujące jak samo poszukiwanie baniaka.

Na koniec dodam jeszcze link do wątku na temat trafionych "baniaków", który równolegle rozwija się w dziale Inne znaleziska.

viewtopic.php?t=38076&postdays=0&postorder=asc&start=0

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 stycznia 2007, 03:00 
Generał Broni
Generał Broni

dygac napisał(a):
Kocio, z ktorej strony zacząć poszukiwania monetek w fundamencie? Była jakaś reguła, że na zachód lub południe itp? Na jakiej wysokiści powinny sie znajdować?...... :1

Nie wiem. ja chodziłem tak długo aż znalazłem pierwszy konkret a potem staraliśmy się namierzyć pozostałe "winkle"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 15:38 
Plutonowy
Plutonowy

Fajna sprawa takie wioski.Ja wykopalem mnostwo korkow porcelanowych z nazwami najblizszych miast(Sorau-Żary,Sommerfeld-Lubsko)pare butelek troche potluczonej porcelany-niestety.Trafila sie nawet manierka(jeszcze nie zidentyfikowalem ale bicia sa wyrazne C&C w.42)To wszystko w godzinke czasu.Musielismy konczyc bo juz sie sciemnialo.Ale jeszcze tam wrocimy.Innym razem wezme ze soba aparat i porobie fotki.Co do studni to nie wiem czy rzeczywiscie byly czy zostaly zasypane bo tez nie widzialem zadnej.Ciekawe????Pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2007, 20:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Myślę, że znajdziesz bardzo dużo ciekawych fantów...
Jak ludność ewakuowała się z terenów to chowali na podwórkach biżuterie i jakieś talerze. Tego możesz się spodziewać bo no najczęściej znajdowane fanty na podwórkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Góry Stołowe
PostNapisane: czwartek, 5 lutego 2009, 23:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Hmmm właśnie utwierdziliście mnie w myśli żeby sprawdzić chatkę ciotki narzeczonej w górach stołowych , a raczej dużego poniemieckiego gospodarstwa :D zdam relacje jak sie troszkę pogoda poprawi :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 00:37 
Wielki Przełamywacz Lodów

graf_zero napisał(a):
Hmmm a jak to bywa ze wsiami opuszczonymi w średniowieczu lub troszkę pozniej ?? ktos z Was cos może trafił w takich miejscach ?? mam inforamcję w miare dokladną jak na tak odlegly czas ale jest to miejscowka niestety dosyc odlegla ze wzgledu na mój brak transportu :( dla tego zastanawiam się czy jest sens ryzykować czy lepiej jechac w blizsze acz pewniejsze miejsce...

Tego typu miejsca są pod ochroną konserwatorską i całkiem nieładnie jest kopać w ich obrębie.

Co do pytania głównego to warto zaznaczyć że oprócz chowania rzeczy przy narożnikach nie ma właściwie żadnej zasady. Wszystko zależało od rozkładu gospodarstwa. Bardzo często chowano różne rzeczy w szopach, stodołach, oborach i innych budynkach gospodarczych gdzie nieład, powodował iż ciężej było je znaleźć.

P.S. Uh ale odgrzebany temat ;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 10:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Trzeba pamiętać, że Niemcy opuszczali gospodarstwa zimą 44/45 - z literatury wiemy, że zimy wtedy nie były tak łagodne jak obecnie.. W obrębie gospodarstwa należało znaleźć miejsce, gdzie ziemia nie zamarzła, zatem gdzie? Szopa na drewno, zapole stodoły, piwnica na warzywa, ziemniaki, jakiś narożnik w stajni, oborze. Skoro jednak wieś już nie istnieje to przecież ktoś musiał ją zrównać z ziemią, zapewne wszelki gruz poszedł do studni czy piwnic... gdyby już trafić na nie to odkopanie ich jest arcyambitnym zadaniem.. Wiosną ub. roku w miejscu takiej nieistniejącej wioski w Bieszczadach kolega trafił guzik od niemieckich kaleson.. chyba wojsko robiło sobie pranie nad rzeczką.. ;)

Dopisek..

nie lubię się wpisywać w starych postach.. tak mnie zaaferował tytuł, że nie popatrzyłem na daty pierwszych wpisów.. :)

Ostatnio edytowano piątek, 6 lutego 2009, 20:08 przez Witek63, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 lutego 2009, 14:22 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

może to i odgrzebany temat ale zawsze na czasie :P

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]