Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 20:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pod starym drzewem
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:17 
Sierżant
Sierżant

W kilku tematach, a w szczególności tych o monetkach, pojawiła się rada aby połazić trochę wokół starych, pojedynczych drzew. Chodził koś z piszczałką po takich miejscach? Warto?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:21 
Moderator
Moderator

WARTO :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:21 
Generał Broni
Generał Broni

tak
nie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:22 
Specjalista
Specjalista

Pewnie że warto. Stare drzewo jest miejscem charakterystycznym, przy którym np. w czasie wojny ktoś mógł coś ukryć. Ktoś mógł także rozłożyć koc w czasie majówki i zgubić np. obrączkę, albo drobne monety.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:24 
Generał Broni
Generał Broni

Taki dąb Bartek na przykład.
Jakie możliwości... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:30 
Specjalista
Specjalista

W pniu Bartka to podobno były ciekawe znaleziska w dziuplach ;)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Zamiast pytac o takie pierdoły to powinies isc i samemu sie przekonac! Oczywiscie ze warto :za Przy starych drzewach czesto mozna błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" jakis depozyt lub inny ciekawy przedmiot.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:44 
Sierżant
Sierżant

Niestety nie dorobiłem się jeszcze swojego wykrywacza. Pożyczam od pewnej osoby i jestem od niej uzależniony.
Wszystko ładnie, pięknie... w teorii. A jak to się przekłada na praktykę? Wykopaliście sami taki "depozyt"?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 listopada 2008, 22:55 
Generał Broni
Generał Broni

Ja trafiłem całe wiadro wypełnione - depozytem kowala okucia zakucia kawałki żelastwa różnej maści kalibru i przeznaczenia, zawiasy i wszelkiego rodzaju inne ustrojstwa :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 09:37 
Specjalista
Specjalista

doman13 napisał(a):
Wszystko ładnie, pięknie... w teorii. A jak to się przekłada na praktykę? Wykopaliście sami taki "depozyt"?

Jesteś na tyle naiwny, żeby myśleć, że ktoś publicznie się na forum przyzna :que No chyba, że znalazł i przekazał właściwym władzom :) Mam oczywiście na myśli coś wartościowego, a nie wiadro złomu.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 10:04 
Major
Major

osobiscie nie odpuszczam bardzo starych drzew :) po prostu emanują taką magią na mój mały mózg że za każdym razem mam nadzieję że ktoś coś kiedyś pod tym drzewem zakopał :) ale to własnie jest piekne w poszukiwaniach :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 20:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Najfajniejsze fanty wyciagnalem wlasnie z pod drzew :) Szczególnie godne polecenia szpalery drzew przy starych drogach ;) Nie wiem czy dobrze wnioskuje ale wydaje mi się że część osob mogło w przeszłości odpoczywać pod dużymi drzewami dającymi schronienie przed deszczem/ słoncem. Gubiac w ich otoczeniu monety, wisiorki itp itd. Dodatkowo stare drzewa niezmieniały swojego miejsca więc byly idealną wskazówką do miejsca ukrycia czego kolwiek ;)

Przypomina mi się historia potężnego świerku rosnącego przy rozjeździe dróg w pewnej wsi na podlasiu. Świerk był tak duży że do objęcia go potrzeba by 2-3 dorosłych mężczyzn. Jeden z członków rodziny opowiadał dla mojego dziadka, historię która miała miejsce podczas wojny polsko bolszewickiej. We wsi opowiadano legendę że jeden z okolicznych mieszkanców uciekając przed zawieruchą wojenną zakopał swoje złoto pod wspomnianym świerku. W karczmie wzniesiono nie jeden toast za ,,durnia" który mógł coś tam schować. Po wojnie ,,dureń" wrócił. Zachaczył o miejscową karczmę gdzie podczas picia zabrał ze sobą kilku kolegów, pojechali pod wspomniany świerk i na ich oczach wykopał mały gliniany garnuszek z złotymi rublówkami..... jeszcze wiele lat później pluto sobie w brody że każdy śmiał się z tego ale nikt nie wpadł na pomysł aby to sprawdzić ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 09:35 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Kiedyś kiedy byłem aktywny poszukiwawczo lubiłem pochodzić i szukać pod drzewami. Rożnie to bywało, zwłaszcza jeśli chodzi o samotne drzewa na miedzach, często stare wiadra, rondelki, generalnie śmieci. Należy zwrócić uwagę, że pod samotne drzewa ( o czym się przekonałem) zwłaszcza te na miedzach rolnicy wywalają wszystkie klamoty wyorane na polu. Z drugiej strony odpoczynek pod takim drzewem sprzyjał wypadaniu różnych drobiazgów z kieszeni, czyli wypadało by że warto......
Przyznam się że cudów pod drzewami nie znajdowałem, może dlatego, że te najbardziej obiecujące dla mnie drzewa zlokalizowane były wśród zabudowań na ludzkich oczach, gdzie czasami ciężko jest kopać pod ostrzałem wzrokowym mieszkańców.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 09:43 
Generał Broni
Generał Broni

Pierwsze wyjścia, zresztą całkiem niedawno. Chodzę po polu, właściwie nieużytku i lipa... Podchodzę pod las i zaczynam szukać pod starym dębem. Tak sobie pomyślałem, że musi długo tu stać i dużo widział. I wyszły grosze z 1949 i łuska :) Niby nic, a na początek cieszy, warto poszukac zatem pod drzewami. Szczególnie tymi na skarajach pól, spod innego naciagałem kilkanaście finisiów wojennych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 23:35 
Generał Broni
Generał Broni

Ja pod drzewami znajduję najczęściej ptasie obrączki, zostają one chyba po skonsumowanych przez drapieżniki gołębiach.
pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]