Teraz jest wtorek, 7 kwietnia 2026, 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przygotowania do poszukiwań Pomoc i Porady
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 19:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam Serdecznie wszystkich jestem w tych "tematach" nowy więc proszę o pomoc i porady.

Planuję zakup detektora metali (głównie do monet) cena oraz model jeszcze nieustalony max do 800zł niestety nie mam większych funduszy.
I teraz największy akapit poświęcony miejscu w którym mieszkam...
Mała wieś położona na Śląsku,jej powstanie notuje się na rok 1258.Z tego co wyczytałem oraz znalazłem to przez moje miejsce zamieszkania było szlakiem karawan kupieckich "szlak kupiecki ze Wschodu na Zachód i przez Bramę Morawska, z Południa na
Północ Europy." Mieliśmy też kościół drewniany który spłynął podczas najazdów tatarów,Lata 1258 - 1810 były Latami zakonu Cysterskiego,a 50 metrów od mojego domu znajdowało się miejsce w którym kupowano i sprzedawano dobra więc idealne miejsce na poszukiwania niemówiąc o otaczającym z każdej strony lesie łąkach itp.

Moje pytanie brzmi następująco, kiedy najlepiej się poszukuje oraz czego mogę się spodziewać podczas poszukiwań (Na 99% nikt nigdy tutaj niczego nie szukał)
Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przygotowania do poszukiwań Pomoc i Porady
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 19:49 
Generał Broni
Generał Broni

Makot0072 napisał(a):
Moje pytanie brzmi następująco, kiedy najlepiej się poszukuje oraz czego mogę się spodziewać podczas poszukiwań (Na 99% nikt nigdy tutaj niczego nie szukał)
;)

Z tym ostatnim stwierdzeniem to bym uważał i to mocno, bo nieraz widziałem albo słyszałem o poszukiwaczach w miejscach, o których nigdy bym nie pomyślał, że ktoś mógłby tam szukać. Teraz prawie każdy ma wykrywacz. Znajomy opowiadał, że w jego okolicy (płn-wsch. Polska) na 100 chałup we wsi w 30 są wykrywacze :)

Czego możesz się spodziewać? W sumie to wszystkiego. Setek Pomlmosów, drucików alu, cynkowych blaszek, wkurzonych gospodarzy, wściekłych psów, błota, natrętnych komarów, niespodziewanych deszczy,fantów zalegających między korzeniami, męczących upałów, kurzu, smrodu obornika, policji, wielu ciekawskich, no i co najważniejsze - mnóstwa adrenaliny i satysfakcji przy wykopywaniu kolejnych fantów. Czyż nie o to właśnie chodzi? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 19:54 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Moje pytanie brzmi następująco, kiedy najlepiej się poszukuje oraz czego mogę się spodziewać podczas poszukiwań
Najlepiej się szuka wczesną wiosną albo późną jesienią. Nie ma tyle krzaków. Spodziewać się możesz przede wszystkim masy śmieci, przez co możesz być zniechęcony po pierwszych poszukiwaniach, lecz taki urok tego hobby. Jakiś ciekawych efektów też się nie spodziewaj. Przede wszystkim do naszego hobby potrzeba dużo cierpliwości i nie warto się zniechęcać gdy, któryś raz z kolei nic ciekawego nie wykopiemy.
Cytuj:
Na 99% nikt nigdy tutaj niczego nie szukał
Tego to nie był bym taki pewien :666

Powodzenia w poszukiwaniach :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 19:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lipek napisał(a):
Makot0072 napisał(a):
;)

Z tym ostatnim stwierdzeniem to bym uważał i to mocno, bo nieraz widziałem albo słyszałem o poszukiwaczach w miejscach, o których nigdy bym nie pomyślał, że ktoś mógłby tam szukać. :)

Uwierz mi Lipek są jeszcze takie miejsca , gdzie nikt nie szukał. Pozdr. A młodemu życzę żeby wytrwał i nie rezygnował po pierwszych odciskach od szpadla.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:01 
Weteran
Weteran

Witam, witamy

Masz trochę przed sobą lektury co zapewne ułatwi Ci start. Na początek zajrzyj TU

Wybór wykrywacza to głównie kwestia tego co chce się szukać, ile ma się do wydania pieniędzy i osobiste preferencje, które jednak wyrabia się z czasem i z obyciem z kilkoma różnymi wykrywaczami. Wskazówek znajdziesz mnóstwo - zapraszam do wyszukiwarki w dziale "Dedektorów"

Najważniejsze to doświadczenie i frajda ze zdobywanej wiedzy, nie tylko na temat sposobów poszukiwań, ale z historii regionu, historii znajdywanych przedmiotów, spotykanych ludzi.

Musisz też sprawdzić , czy nie szukasz w miejscu w którym szukać nie wolno, czyli stanowisku archeologicznym lub terenie, którego właściciel nie wyraził zgody na taką działalność.

Trochę wiedzy o tym czego nie ruszać też trzeba mieć , czyli niewypały i niewybuchy dla myślących

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

enki napisał(a):
Uwierz mi Lipek są jeszcze takie miejsca , gdzie nikt nie szukał.

Wiem, sam byłem w kilku takich i znam to uczucie, gdy wkoło zalegają fanty - miodzio :1 :piwo

Jednak miejsc takich jest coraz mniej - to normalne biorac pod uwagę procesy urbanizacyjne i popularyzację naszego hobby wśród ludu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Szkoda , prawie napisałeś że to jest miejscowość na R . A co do przekopania wcale nie jest pewne że tam nikt nie był .
Proponuję Ci okolice stawku w parku na bank obok polmosów będą monetki . Tylko czy warto niszczyć takie miejsce ?
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:47 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wielkie Dzięki za odpowiedzi :)

Co do tych 99% to prawie jestem pewien gdyż główna część mieszkańców jedyne miejsce jakie odwiedza to kościół ;) A młodziki za granicą.
Mój dziadek ma pole oraz kawałek lasu więc chyba na nich zacznę poszukiwania gdyż nikt nie będzie miał do mnie Pretensji że mu coś rozkopywuje.
Detektor hmm chyba można ustawić tak żeby wyszukiwał tylko "miedziaki" więc mam nadzieje że na niewypał żaden się nie natknę.
Co do kupna to fundusze już mam ale zaczekam z kupnem do przełomu Marzec/Kwiecień

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Makot0072 napisał(a):
Detektor hmm chyba można ustawić tak żeby wyszukiwał tylko "miedziaki" więc mam nadzieje że na niewypał żaden się nie natknę.

Takie ustawienie nie istnieje! ;) Prędzej czy później natkniesz się na jakąś ''rozrywkę''! Zawsze kop ostrożnie!!! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 21:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Z tego co wyczytałem na innych forach ustawienie takie "bezpośrednie" na pewno nie istnieje, lecz można ustalić zakres wykrywacza np do wielkości przedmiotu lub do głębokości jego położenia,chociaż wiadomo taka mina może leżeć 5cm pod ziemią i nie chciałbym w nią wbić łopatki podczas sprawdzania ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 21:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!
Fjordvangen napisał(a):
Szkoda , prawie napisałeś że to jest miejscowość na R
Faktycznie, po Twoim uzupełnieniu (miejscowość na R) nie ma już najmniejszej wątpliwości, o którą miejscowość chodzi ;). Ale nie przejmujcie się, miejscowości o tak bogatej historii w Polsce nie brakuje, nawet jak ktos odkryje jej nazwę nie oznacza to, że zaraz będziecie mieli najazd setek poszukiwaczy.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 23:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Rzeczywiście, Pocysterski Zespół Klasztorno-Pałacowy w miejscowości R. w województwie śląskim, w powiecie raciborskim, w gminie Kuźnia Raciborska wygląda obiecująco:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 03:53 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek chyba uwypuklił całe sedno sprawy, ale właśnie na tym polega czasem urok poszukiwań i niezmierna satysfakcja że spośród kilkudziesięciu polmosów, drucików i cynkowych blaszek wyciąga się jakąś piękną monetkę. :1

Jedna rada dla młodego poszukiwacza - zabieraj te wszystkie śmiecie ze sobą, dla własnej korzyści. Dobre pole można eksplorować wielokrotnie po każdej orce a nikt chyba nie chciałby znajdować ciągle tych samych kapsli. Poza tym można te wszystkie złomki w końcu spieniężyć na skupie i nabyć :piwo ;)

Co do modelu wykrywacza nie chcę polecać żadnej konkretnej marki bo wiadomo że każda pliszka swój ogonek chwali... nie radzę jednak kupować chińskiego szajsu ani wykrywki typowo pod militarkę. Warto też się zastanowić czy zamiast słabszego sprzętu "spod igły" nie kupić czegoś lepszego z drugiej ręki, najlepiej jeszcze z roczną gwarancją. Warto śledzić allegro. Zauważyłem np. że na takim ACE 250 można przyoszczędzić dobre 200-250 zł (choć mi się osobiście ten sprzęt nie podoba).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 09:18 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Tak dla jasnosći nie mieszkam w miejscowości R. ale niedaleko jej ;) A co do R. to jest jedno miejsce w którym by leżały dzieśiątki jeśli nie setki fantów ale teren ten jest chyba zabroniony na poszukiwania :( :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 15:49 
Pułkownik
Pułkownik

Nie afiszuj się swoim hobby, uważaj na mundurowych,nie noś po kieszeniach niezbitych spłonek,dobrze się rozglądaj na otwartych przestrzeniach,
nie opowiadaj na lewo i prawo że fajne rzeczy wykrywką znajdujesz, nie zbieraj rozrywek, jak się zdecydujesz zgłosić coś archeo czy niewybuch
saperom rozważ czy i jak to zrobić, pamiętaj że biegać z wykrywką prawo nie zabrania a poszukiwanie skarbów to już przestępstwo.
Nie ci ziemia mnóstwo fantów da,niech wykrywka wysokimi ci dzwiękami gra.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]