Teraz jest czwartek, 9 kwietnia 2026, 23:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Studnia Św. Jadwigi.
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2009, 00:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam. Wynalazłem na mapie z poł. XVIIIw. miejsce oznaczone jako (w tłum.) "Studnia Św. Jadwigi". Pomyślałem, że warto zobaczyć jak owa studnia wygląda w terenie. Pojechałem i zobaczyłem... Przy drodze pomiędzy dwoma wioskami w miejscu gdzie powinna być- rośnie trawa, wokół trochę drzew. Teren jest pochyły i od miejsca gdzie owa studnia była odchodzi dosyć głębiki jar, którym kiedyś (tak myślę) płynął strumień- teraz jest tam sucho. Miejsce zaciekawiło mnie gdzyż w okolicach jest tzw Źródło Św. Jadwigi oraz inna studnia o tej samej nazwie, do których pielgrzymi od Średniowiecza wędrowali licząc na cudotwórcze właściwości wody (okolice Złotoryi). Ostatnio czytałem na forum o znaleziskach na Skałce w Krakowie gdzie z ziemi wybranej prawdopodobnie ze źródła i jego okolic wyciągnięto wiele ciekawych monet. Na mapach z późniejszego okresu studnia ta nie jest już zaznaczona. Podejrzewam, że owa studnia to przydrożne źródło, z którego korzystano podczas podróży i które wyschło pod koniec XVIII lub na początku XIXw. a w czasach swojej świetności dawało początek strumieniowi, który wpadał do odległej o kilka kilometrów Kaczawy i który ukształtował widoczny do dziś wąwóz. W wiosce nieopodal istnieje źródło o tej samej nazwie a historycy twierdzą, że do tego miejsca odbywały się pielgrzymki już w XIIIw. Pomyślałem, że może kiedy "właściwe" źródło wyschło okoliczni mieszkańcy nie chcąc tracić zysków od pielgrzymujących znaleźli inne czynne źródło przekonując do jego prawdziwości a o pierwotnym miejscu z czasem zapomniano. Może trochę fantazjuję ale może warto?
Co o tym myślicie?
Sam nie mam zamiaru poszukiwać na tym terenie. Nie chciałbym ani zniszczyć być może ciekawego pod względem historycznym miejsca ani też narażać się Konserwatorowi Zabytków. Pomyślałem, że może warto byłoby zainteresować się tym tematem bliżej. Może są na forum ludzie, których zapomniane Źródło Św. Jadwigi zainteresuje.
Napiszcie proszę swoje sugestie.
Pozdrawiam.
F-14.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2009, 22:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!
Sam temat i miejsca są mi znane. Co moge powiedzieć - urokliwa okolica ;)
Ale nie jest dla mnie zrozumiałe, dlaczego kolega tak obawia sie Konserwatora Zabytków? Co jest powodem lęku? Studnia ( aktualnie wyschnięta) o której kolega pisze nie jest z pewnością objęta ochroną prawną czyli - nie jest w zainteresowaniu Konserwatora.
Jedynie może kolega się narazić Rejonowemu Inspektorowi Melioracji Użytków Rolnych :) za penetracje cieków wodnych - bez zezwolenia ;)

pozdr
Darglo44

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]