Teraz jest piątek, 10 kwietnia 2026, 10:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ciekawostka (z satelity) - czyżby grodzisko ?
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Czesc wszystkim.
W oczekiwaniu na lepsza pogode postanowilem poszperac nieco na geoportalu, zumi oraz google earth. Namierzylem ciekawie wygladajacy obiekt. Ma mniej wiecej 80 metrow srednicy. Wyglada mi na grodzisko. W spisie nie widnieje. Zamierzam sie tam wybrac z aparatem na rekonesans jak czas/pogoda pozwoli. Jak sądzicie ? Warto sprawdzic ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano niedziela, 15 marca 2009, 18:00 przez Mor25, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:32 
Generał Broni
Generał Broni

wyglada ok , masz może jeszcze skan planu z wysokościami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 23:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wzniesienie

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 00:14 
Generał Broni
Generał Broni

Wygląda na bardzo fajne grodzisko, mam nadzieje tylko że nie pójdziesz tego tam rozkopywać :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 01:16 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wiadomy temat, mozesz byc spokojny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 20:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wtrącę się w temat.
Zaznaczam z góry, że nie jestem, broń Cię Panie Boże, zwolennikiem rozkopywania grodzisk.
Pytam z czystej ciekawości. W mojej okolicy też są podobne grodziska. Z informacji wynika np., że "prace archeologiczne prowadzone w 1957 roku..."
I co dalej z takim grodziskiem ? Sobie jest i powoli znika z powierzchni ziemi ? Ponad 50 lat i nikt sie nie pokusił na lepsze badania nowoczesnym sprzętem ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 20:40 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

a po co ? skoro można w Sudanie robić wykopki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 20:53 
Wielki Przełamywacz Lodów

marmor napisał(a):
Pytam z czystej ciekawości. W mojej okolicy też są podobne grodziska. Z informacji wynika np., że "prace archeologiczne prowadzone w 1957 roku..."
I co dalej z takim grodziskiem ? Sobie jest i powoli znika z powierzchni ziemi ? Ponad 50 lat i nikt sie nie pokusił na lepsze badania nowoczesnym sprzętem ?

Dokładnie tak jak piszesz. Grodzisko sobie stoi i powoli znika bo taka jest wola matki natury. 50 lat to wbrew pozorom nie tak dużo biorąc pod uwagę fakt że te grodziska stoją przynajmniej 700 lat nieruszane ;-)
Być może lepsze badania nie są potrzebne. Lepsze czy gorsze prace nie zależą od sprzętu tylko od badacza. Być może ktoś to świetnie zrobił i ktoś następny ewentualnie po latach poprawił ustalenia na podstawie dokumentacji i materiału zabytkowego. Być może nie ... jeśli nie to masz pole do popisu. Znajdź kasę na opracowanie i analizy, znajdź chętnych do pracy, skombinuj sprzęt kopiący, zorganizuj pozwolenie od właściciela a ja mogę obiecać że przyjadę i zrobię badania weryfikacyjne. Podstawą badań archeologicznych nie jest chciejstwo archeologów ale pasja ludzi z danego regionu. Archeolog zawsze się znajdzie bo to rodzaj najemnika. Pasji i zaangażowania natomiast w naszym kraju jest tyle co kot napłakał. I mniej więcej dlatego tak to wszystko wygląda.

Pozdrawiam

P.S. Co do zdjęć to przychylam się do opinii poprzedników. O ile najczęściej pojawiają się utwory naturalne tak tutaj wygląda to bardzo obiecująco.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 21:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Może źle się wyraziłem - chodzi mi o to, że dziś te grodziska tylko są i nic poza tym...
Nie można ich w jakiś sposób zabezpieczyć ? Czy mają być tylko wzmianką w przewodniku ? Przecież za 100 czy 200 lat może już nie być po ich śladu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 22:29 

marmor napisał(a):
Może źle się wyraziłem - chodzi mi o to, że dziś te grodziska tylko są i nic poza tym...
Nie można ich w jakiś sposób zabezpieczyć ? Czy mają być tylko wzmianką w przewodniku ? Przecież za 100 czy 200 lat może już nie być po ich śladu...

Zabezpieczyć nie można właściwie. W teorii pewnie by się i znalazła metoda ale w praktyce to już inna bajka.

Taki jest los zabytków archeologicznych właśnie przy czym to nie czas jest obecnie ich największym wrogiem ale ludzie właśnie.

Pewnie to nie miejsce i wątek na ten temat ale przeczytajcie ostatnią Archeologię Żywą. Dwa artykuły poświęcone są zniszczeniom stanowisk przez detektorystów. Ale to tylko część prawdy ... brak edukacji i wrażliwości historycznej powoduje że ludzie z premedytacją niszczą zabytki bo mają z tytułu ich posiadania obowiązki. I co najlepsze to najczęściej nie Ci którzy są w ich posiadaniu dłuższy czas a Ci którzy kupują zabytek dla ziemi pod nim. Ostatnio właściwie gdzie nie pojadę słyszę takie historie że włos się jeży na głowie.

Tak więc Mości Marmorze czas nie zdąży zniszczyć tych zabytków ... żądza pieniądza zrobi to duużo wcześniej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 23:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hej, mości McKane !
Tudzież właśnie dzięki temu diabelskiemu urządzeniu - "detekorowi" - dowiedziałem się o istnieniu tego grodziska...
Tylko, że ja już wiem. I szanuję.
A młodzież urządzająca sobie tam browarne imprezy nie bardzo...
No cóż, ale to ja jestem bee...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 23:12 

marmor napisał(a):
No cóż, ale to ja jestem bee...

Ja tego nie napisałem :) To nie był z mojej strony żaden personalny atak zwyczajnie stwierdzenie pewnego stanu rzeczy, którego skali nie jestem w stanie nawet oszacować. Bardzo wiele czynników składa się na niszczenie stanowisk i nie sądzę żeby obecnie ktoś był w stanie to obiektywnie opisać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 23:27 
Generał Broni
Generał Broni

Zaraz zaraz, niby co sie ma stać takiemu nieruszanemu grodzisku? niby co zniknie? no chyba że intensywnie jest co roku orane to wtedy wierzch zostanie rozwleczony.

Co komu przeszkadza że Polscy naukowcy jeżdzą do Sudanu ? nie wszyscy muszą mieć specjalizacje z pradziei, ktos kto zajmuje się antykiem i uzyskał w tym kierunku tytuł dr czy prof. chyba może sobie pojechac i kopać to co go interesuje nawet jeśli byłoby to na anktartydzie? te osoby często zdobywają międzynrodowe uznanie, czy to źle?

większosć tych różnych grodzisk jest naniesiona na archeologiczna mape Polski, nie ktore sa badane, inne czekają, na innych były tylko jakieś sondarze.

:)

Cytuj:

Jeśli było w całości przebadane to kolejne badania nie sa juz możliwe, bo nie da sie drugi raz przekopać tego samego - bo tego już zwyczajnie nie ma ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hue hue
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 00:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

to jesli tego tam nie ma to czy my możemy sprawdzić? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 00:47 
Generał Broni
Generał Broni

Indiana Jones napisał(a):
Jeśli było w całości przebadane to kolejne badania nie sa juz możliwe, bo nie da sie drugi raz przekopać tego samego - bo tego już zwyczajnie nie ma ;)

Sorry Indiana, ale większej bzdury dawno nie czytałem. Czego to niby już nie ma? Kontekstu czy zabytków? Jeśli uważasz, że po badaniach prowadzonych bez użycia wykrywacza, na danym stanowisku nie ma już zabytków, to bardzo się mylisz :) Pogadaj z Saperem, co wyciągał po archeologach podczas różn :) ych badań

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]