Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 01:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tajemnice Bronocic
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 12:40 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Ostatnio zainteresowałem się odkryciami w Bronocicach
/http://pl.wikipedia.org/wiki/Bronocice/

Przedstawię teraz kilka refleksji na temat Bronocic .Przejrzałem dostępne mi materiały dotyczące tego obszaru .Bardzo ciekawy obszar i oczywiście najciekawsze to waza z „pojazdami’.
Gdy obejrzałem kopie rysunku na tej wazie natychmiast nasunęły mi się następujące wnioski
.Wizerunki pojazdów czterokołowych zostały umieszczone w trzech różnych sytuacjach
Po pierwsze pojazd z dwoma „dyszlami’ stoi nad obszarem w kształcie pierścienia co może sugerować ruch obrotowy
Drugi pojazd z „trzema ‘dyszlami znajduje się nad trapezem ,co może oznaczać rów ,zagłębienie ,schron czyli miejsce przebywania pojazdu
Trzeci pojazd znajduje się nad rzeką
Wg informacji powinny być jeszcze dwa wizerunki pojazdów /czyli na wazie ma ich być 5 –informacja nie potwierdzona –dlatego analizuje tylko te które widzę.
Mamy tu więc do czynienia z trzema pojazdami lub z trzema funkcjami tego pojazdu samego pojazdu .Wiąże się to z trzema „żywiołami”- powietrzem reprezentowanym przez wir powietrzny ,,ziemią reprezentowany przez symbol trapezu oraz wodę –reprezentowane przez symbol rzeki
W wolnej interpretacji jest to pojazd mogące się latać w powietrzu, jeździć po ladzie i pływać po wodzie
Wg mnie jest to także najstarsza ‘mapa’ na ziemiach polskich a być może także w Europie ,na której zaznaczono konkretny obszar /myślę ze chodzi tu o okolice Bronocic/ Piktogramy przedstawiają :rzekę, las świerkowy, pola z kanałami nawadniającymi z zastanawiającymi zakończeniami/lub jest to raczej plan zabudowy z 4 bramami ,dwoma drogami i siatka domostw pomiędzy nimi
Informacje zawarte na tej wazie miały jakiś konkretny cel ,cos miały przekazać potomnym .,Została ona znaleziona w dole z odpadkami ,wiec prawdopodobnie użytkownik tej wazy nie był świadomy jej znaczenia lub był ‘wtórnym ‘jej użytkownikiem
Myślę ,ze warto rozejrzeć się w najbliższej okolicy i poszukać tego wozu , bo „on” tam gdzieś może być a wskazówka mogą być piktogramy na wazie
W załączeniu foto wazy i moje przemyślenia
[ img ]
[ img ]
Co o tym sadzicie?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]