Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 01:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie nt. studni
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 20:00 
Porucznik
Porucznik

Witam

Od kiedy zaczęto stosować kręgi betonowe do budowy studni? Zauważyłem, że przy starych domach stoją przeważnie studnie z kręgów. Rzadko widywałem ceglane studnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 20:11 
Generał Broni
Generał Broni

Kręgi betonowe to XX wiek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 20:24 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Początek XX wieku... tak mi się wydaje

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 20:26 
Porucznik
Porucznik

A można jakoś to sprecyzować? Dziś byłem w ruinach starego ceglanego domu (IIpolowa-XIXw) i studnia która tam stoi jest już z kręgów betonowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 20:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

W.g. mnie poczatek XX w. tak jak koledzy pisza. Trafilem w niemczech studnie nie z cegiel a z naturalnego kamienia bez zaprawy, 8m gleboka (7m wody), woda krysztal ... a na dnie lezaly przedmioty krztaltem zblizone do butelek ... ale wieksze. Probowalem ja wypompowac ale zyla wodna okazala sie bardzo wydajna :( , neodymka wtedy nie mialem jeszcze :nicnie . Z informacji wlasciciela posesji - zabudowania na niej mieszczace sie mialy okolo 300 lat a studnia byla jeszcze starsza i w dawnej historii (kroniki) byla wspominana jako centralna studnia w wiosce ... kolo kosciola w Wiesbaden - Nordenstadt.

Pozdrawiam - Piotr

P.S. Niestety teraz gdy mam juz sprzet ... nie mam dostepu do tej studni :sciana :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 20:42 
Porucznik
Porucznik

Wielkie dzięki. Ja ostanio trafiłem na dużą ceglaną studnie która stoi w ciekawym miejscu... Przebiegała tam granica między prusami a carska rosją i jest budynek w krórym mieszkali pruscy celnicy(duża ceglana 2-piętrowa budowla)... studnia stoi za budynkiem... tylko muszę z właścicielami pogadać no i wtedy neodymek do akcji ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 20:51 
Generał Broni
Generał Broni

Miejscówa super szukałbym nie tylko w studni ale i w koło zabudowań i okolicy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 22:41 
Porucznik
Porucznik

Do samego budynku mam bardzo dobry dostęp bo znajomy tam mieszka... już po strychu latałem i po piwnicy ( niestety strych remontowany po wojnie) obok płynie też strumyk to właśnie on wyznaczał granice, sporo amunicji w nim leży. Znajomy kiedyś wykopał na terenie dwa hełmy niemieckie i pocisk od panzerschrecka. Co do studni to jest gorzej bo ktoś wykupił działkę z tyłu i studnia jest na jego terenie. Czekam do jesieni i lece tam z wykrywką bo teraz zarośnięte. Ciekawe czy ta studnia nie jest czasem zasypana, ale to sie zobaczy.

Dziekuje i Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 23:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

wiesiol44 napisał(a):
A można jakoś to sprecyzować? Dziś byłem w ruinach starego ceglanego domu (IIpolowa-XIXw) i studnia która tam stoi jest już z kręgów betonowych.

Widziałem studnię zbudowaną z kręgów przed 1940 rokiem... Na szlaku Kanału Mazurskiego :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 00:19 
Porucznik
Porucznik

Wielkie dzięki za pomoc! O to mi chodziło. Jak widze lany beton to kojarzy mi sie z PRLem ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 00:29 
Podpułkownik
Podpułkownik

Praktyczne zastosownie betonu w formie kręgów do budowy sztudni to lata 1910 sporadycznie i od 1920 dosyć często, choć i latach 30tych a nawet 40tych budowano sporo studni z cegły czy kamienia . starsze studnie często były remontowane i czasami zapuszczano w nie kręgi betonowe, ale najcześciej taką starą - nie nadajaącą się już do użytku studnię likwidowano i tuż obok kopano drugą juz w kregach. Z perspektywy czasu ludzie mówia zwykle o tej samej studni i dlatego pozornie mamy 200 letnie studnie betonowe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 20:15 
Porucznik
Porucznik

Cytuj:
Praktyczne zastosownie betonu w formie kręgów do budowy sztudni to lata 1910 sporadycznie i od 1920 dosyć często, choć i latach 30tych a nawet 40tych budowano sporo studni z cegły czy kamienia

Pełna satysfakcja :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 14:47 
Podporucznik
Podporucznik

a jeszcze wcześniejszy okres z czego były robione - z balów drzewa czy z kamienia (szczególnie interesuje mnie teren zaboru rosyjskiego). Ja do tej pory również nie trafiłem nigdzie w poszukiwaniach na inny materiał wykonania studni jak kręgi betonowe. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 17:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ze dwa tygodnie temu w centrum Bytomia podczas prac ziemnych napotkano na średniowieczną studnię wykonaną z bali drewnianych - pewno nie trudno bedzie to znaleźć na Google.
Najczęściej w XVIII i XIX wieku studnie murowano z kamienia polnego bez zaprawy. Takie studnie kończyły swoj zywot w ten sposób że je czyszczono, pogłębiano i wstawiano do nich kręgi, zapominając po latach o pierwotej budowie studni. Dorym miejscem poszukiwania studni są ruiny zamków. Praktycznie w każdym na dziedzińcu lub w lochach była studnia ( kopanie w tych miejscach to już inna para kaloszy ) tego rodzaju studnię odkryto, albo raczej zeksplorowano, kilka lat temu na jasnej górze, były w niej miecze kule armatnie itp. Studnie istniały również we wszelkich obiektach wojskowych, w większych hotelach i zajazdach. Tego typu studnię odkryto kilka lat temu w ścisłym centrum Zabrza w miejscu gdzie do 1932 roku stał hotel. Studnia ta była drożna murowana z kamienia i cegły a jej głebokośc to 24 metry w tym do lustra wody 16 metrów. Nikt do niej nie zszedł, bo to była duża inwestycja ( budowa w czasie której odkryto studnię ) i wszyscy się bali. Spuszczono tam kamerę, ale też nie do dna bo się własciciel kamery przestraszył. W studni widac resztki jakiejś starej pompy i rur. Tak więc starych studni jest sporo trzeba tylko wiedzieć gdzie ich szukać

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]