Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 05:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Stare drzewa w lini rosnące...
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2009, 22:38 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam! Mam pytanie... A mianowicie czy po starych drzewach rosnących w linii np. wierzba bo takich to dużo sadzono dawniej przy drogach...można wywnioskować że kiedyś,kiedyś przebiegała tędy droga...??? Bo nieraz przejeżdżając gdzieś zauważyłem takie np. łąka żadnej drogi i stare wierzby rosnące w linii prostej...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2009, 23:01 
Moderator
Moderator

Mogla być droga,ale to raczej sadzono wierzby po obu stronach.Mógł być rów odwadniający,tak było np.w mojej okolicy,potem zrobiono w latach 60,meliorację pól i rowy straciły racje bytu,zasypano je,albo z czasem same się obsunęły.Wierzby sadzone były również w granicach pól,bo były to kiedyś użytkowe drzewa,obcinano je co parę lat i wyrabiano z niej faszynę do wzmacniania brzegów potoków,w niektórych rejonach kraju robiono z gałęzi wierzby płoty,a służyła również jako opał.
Wariantów jest wiele ;)

Pzdr Jura

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2009, 23:40 
Porucznik
Porucznik

U mnie w okolicy jest podoba sytuacja, tylko że w lesie. W 60 letnim lesie sosny, modrzewie, a w jednym miejscu mało już używana dróżka, którą tylko z buta da się przejść. Na odcinku 350 metrów ponad 30 dębów. Rozmiary dębów różne, od 200 do 300 cm w obwodzie. Także swój wiek mają.

Próbowałem to raz połączyć z mapą z roku ok 1750 ale wiadomo jak to ze starymi mapami, nigdy w 100% nie będą się pokrywały z tymi dzisiejszymi. Na oko widać, że to może być ta droga z tej starej mapy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 grudnia 2009, 09:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Możliwe że przebiegała tamtędy droga... Bo dębów nikt tak nie sadzi bez powodu w linii powiedzmy na środku łąki...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]