Teraz jest piątek, 6 lutego 2026, 06:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szańce Szwedzkie - gdzie mogą być.
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 14:07 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
w literaturze z XVIII wieku bardzo często opisane są miejscowości, gdzie znajdują się tzw. okopy lub szańce Szwedzkie. W jednym z takich opisów znalazłem taką wzmiankę jak niżej.
Znalazłem to miejsce na zdjęciu satelitarnym. Teraz moje pytanie - może ktoś z kolegów ma doświadczenie w rozpoznawaniu takich miejsc (jak okopy i szańce Szwedzkie lub Polskie z XVII wieku) - opis pochodzi z bardzo wiarygodnego źródła.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 14:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bardzo często pod nazwą Szańce Szwedzkie kryją się po prostu GRODZISKA :za
A tam bez specjalnych glejtów nie radziłbym :no

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 15:17 
Podporucznik
Podporucznik

W tym wypadku chodzi o okopy (tzw. Szwedzkie jak napisałeś) Teren gdzie zamieściłem mapkę bardzo nawiedziły wojny Szwedzkie (bardzo dużo o tym w literaturze) na pewno nie jest to grodzisko i nie ma w ewidencji WKZ tej miejscowości i obiektów w pobliżu jako zabytkowe. Na początku myślałem, że może to jest to miejsce zaznaczone krzyżykiem (nie jestem pewien) może ktoś się dopatrzy na tej mapce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 15:37 
Moderator
Moderator

Jak już to na Twoim miejscu bym szukał w lesie obok ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 15:39 
Podporucznik
Podporucznik

Grzybuś napisał(a):

Przecież napisane jest że chłopi orają tam ziemię ( w lesie chyba orki się nie robi)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 15:43 
Moderator
Moderator

Byłem tam lata temu (właściwie to był wujek ze mną- ja byłem mały) i nic nie wyskoczyło, może wina chińskiego wykrywacza ;)
Dlatego piszę, ze jak już w las bym walił- w nim nie byłem ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 16:06 
Podporucznik
Podporucznik

Grzybuś napisał(a):
Byłem tam lata temu (właściwie to był wujek ze mną- ja byłem mały) i nic nie wyskoczyło, może wina chińskiego wykrywacza ;)
Dlatego piszę, ze jak już w las bym walił- w nim nie byłem ;)

Trochę za daleko masz do tych stron ;) Nie dziękuję za pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 16:23 
Moderator
Moderator

Dokładnie 422.8km. Nie musisz dziękować, pisze co pamiętam...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 16:41 
Weteran
Weteran

tadeklobo napisał(a):
W tym wypadku chodzi o okopy (tzw. Szwedzkie jak napisałeś) Teren gdzie zamieściłem mapkę bardzo nawiedziły wojny Szwedzkie (bardzo dużo o tym w literaturze) na pewno nie jest to grodzisko i nie ma w ewidencji WKZ tej miejscowości i obiektów w pobliżu jako zabytkowe. Na początku myślałem, że może to jest to miejsce zaznaczone krzyżykiem (nie jestem pewien) może ktoś się dopatrzy na tej mapce.

na sześćdziesiąt dwa obiektów które opisane były w literaturze jako szwedzkie, polskie, zbójeckie, powstańcze itd szańce, okopy itp. po sprawdzeniu w terenie i dostępnej literaturze : siedem było grodziskami wczesnośredniowiecznymi, 49 różnego rodzaju gródkami stożkowatymi późnośredniowiecznymi lub nowożytnymi, dwa obiektami bez warstwy kulturowej ale z nielicznymi skorupami XIII - wiecznymi, jeden wyschniętym stawem otoczonym groblami, jeden obiektem naturalnym, jednego charakteru nie udało się ustalić i jeden wg badających miał być obozem Karola IX ale podstawy do takiego określenia oprócz nazwy miejscowej były bardzo wątłe. To że teren "nawiedziły wojny Szwedzkie" nie znaczy że na pewno nie jest to grodzisko, wręcz odwrotnie wspomnienie po plądrujących okolicę Szwedach powoduje połączenie istniejącej formy terenowej z ich działalnością, dlatego właśnie tak dużo w Polsce szwedzkich szańców a nie np murzyńskich. Np. kaliskie grodzisko na Zawodziu też nosiło w XIX wieku nazwę szwedzkiego okopu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 17:05 
Moderator
Moderator

Attyla ma całkowicie rację :za
Austriaccy i niemieccy kartografowie przyjęli taką zasadę, że jakiekolwiek umocnienia ziemne wykonane lub usypane ludzką ręką(których pochodzenia nie byli w stanie określić) zaznaczali na mapach jako : "Schweden schanze".Na starych austriackich mapach i niemieckich znajduje się często takie napisy,a nawet na współczesnych turystycznych.W większości przypadków nie są to pozostałości po wojnie 30-letniej, czy "potopie" ale mogą to być pozostałości po starych grodziskach,kurhanach itp.Pozdrawiam Jura

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 17:52 
Moderator
Moderator

atylla napisał(a):
Np. kaliskie grodzisko na Zawodziu też nosiło w XIX wieku nazwę szwedzkiego okopu

No patrz Pan, a małżonka widzi z okna Szwedzkie Góry... :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 19:39 
Weteran
Weteran

a TY jutro zobaczysz szwedzką zimę :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 20:16 
Moderator
Moderator

tadeklobo napisał(a):
Grzybuś napisał(a):

Przecież napisane jest że chłopi orają tam ziemię ( w lesie chyba orki się nie robi)

Jak widać tereny są intensywnie eksploatowane przez rolnictwo-twory ziemne takie jak szańce najprawdopodobniej zostały ,,wyplantowane''-areał na mapce jest stosunkowo niewielki.Pozostaje Ci sprawdzenie ,,wyrywkowo'' poszczególnych działek.W końcu musisz trafić na pozostałości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 21:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

hajtman napisał(a):
Attyla ma całkowicie rację :za
Austriaccy i niemieccy kartografowie przyjęli taką zasadę, że jakiekolwiek umocnienia ziemne wykonane lub usypane ludzką ręką(których pochodzenia nie byli w stanie określić) zaznaczali na mapach jako : "Schweden schanze".Na starych austriackich mapach i niemieckich znajduje się często takie napisy,a nawet na współczesnych turystycznych.W większości przypadków nie są to pozostałości po wojnie 30-letniej, czy "potopie" ale mogą to być pozostałości po starych grodziskach,kurhanach itp.Pozdrawiam Jura
Ale są oczywiście wyjątki.U mnie były dwa,tuż przy miasteczku,trzeci sporo dalej na południe,czwarty,prawdopodobnie jeszcze nieco dalej...Kilka w pobliżu Schwedt,no ale tam to już germańska ziemia,nie polecam :( ...Literatura,archiwa,mapy z róznych okresów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2010, 22:00 
Podporucznik
Podporucznik

atylla napisał(a):
To że teren "nawiedziły wojny Szwedzkie" nie znaczy że na pewno nie jest to grodzisko, wręcz odwrotnie wspomnienie po plądrujących okolicę Szwedach powoduje połączenie istniejącej formy terenowej z ich działalnością, dlatego właśnie tak dużo w Polsce szwedzkich szańców a nie np murzyńskich.

Zaskoczyłeś mnie na maxa tym, że szwedzkie okopy to głównie grodziska - już mi się śnił obóz szwedzki z kulami armatnimi oraz srebnymi Orami na polach. ;)
Spróbuję jeszcze tam poszukać jeżeli teren będzie oczywiście ciekawy - jeżeli będzie to grodzisko lub gródek - oczywiście nie mam zamiaru tam chodzić z piszczałką.
Fragment dotyczący szwedzkiego szańca pochodzi z książki Oskara Kolberga, który w swoich opisach jasno wskazuje na lata potopu szwedzkiego 1655r. oraz lata przemarszu wojsk Karola XII przez Polskę, ale to może tylko legendy i własna historia.
Jeden z moich kolegów eksploratorów był w tym miejscu i nie mógł na podstawie wizji w terenie znaleźć tego miejsca ale muszę ja sam tam zobaczyć (jak napisał kolega metodą wybiórczą) poszczególne poletka w poszukiwaniu śladów - może jednak monety Ore się pokażą.

Ostatnio edytowano wtorek, 2 lutego 2010, 22:01 przez tadeklobo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]