Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sposoby określania dobrych miejsc na poszukiwanie monet
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 21:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam drogie koleżanki i koledzy ;)
Z racji tego że jestem świeżo upieczonym poszukiwaczem, zwracam się do was z prośbą o wasze sprawdzone sposoby określania dobry miejsc gdzie mogą znajdować się monety.
Czy zdarzały wam się miejsca z dużą ilością monet? jeśli tak, to jak na to miejsce wpadliście ?. Czy coś charakterystycznego na mapie zauważyliście i to był wasz punkt odniesienia do trafnie określonej miejscówki.
Statystycznie lepiej zakładać jakieś lepsze potencjalnie punkty wydobywcze czy iść z marszu na pierwsze lepsze pole i orać :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Sposoby określania dobrych miejsc na poszukiwanie monet
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 21:59 
Moderator
Moderator

Xavier napisał(a):
Statystycznie lepiej zakładać jakieś lepsze potencjalnie punkty wydobywcze czy iść z marszu na pierwsze lepsze pole i orać :D

Powitać!

Chyba już nie ma reguły....dawniej to działało (potencjalne pkty wydobywcze :666 ) dziś trudno wyrokować,czy dane ciekawe miejsce jest dziewicze,czy ,,zrobione''....pół biedy jeżeli poruszasz się po własnej okolicy-gorzej,gdy typujesz coś odległego,a na miejscu jesteś jako nasty cewkarz z rzędu... Choć szczerze mówiąc nie ma miejsc przeszukanych do zera-tego się nie da uczynić :).
Warte jest nanoszenie ciekawszych pól n.p. w gps - żeby po czasie znowu tam trafić (i znowu i znowu....i ciągle jeszcze coś się rodzi :1)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 22:06 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Xavier napisał(a):

Najwięcej informacji gdzie można trafić fajne moniaki maja w WKZ ach ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 22:37 
Generał Broni
Generał Broni

Witam ja czekam na nocną burzę i w tedy podczas błyskawic widać na zaoranym polu złote i srebrne monety . :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2010, 23:52 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Skoro kolega czeka na burze to może warto na tęcze poczekać i szykować się na garniec złota :)
A na poważnie dzięki za odpowiedź.
Zastanawiają mnie na mapach z 1919 roku i 1932 gdzieniegdzie takie małe kołeczka "o", nie mogę dorwać nigdzie legendy czy koledzy wiedzą co owy znak oznacza?,mam nadzieje że nie studnie z moniakami :)
Czyli z waszych doświadczeń nie ma znaczenia czy się odrobi pracę domową z historii czy też nie ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2010, 02:11 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jakąś starszą mapkę zawsze warto pooglądać.Zobaczyć jak szły drogi,gdzie coś stało,gdzie były lasy,zagajniki,miedze itp.Jednak w terenie często się okazuje że w fajnym miejscu właśnie stawiają nowe domki a stara droga w lesie jest zasypana gruzem i śmieciami okolicznych brudasów.Warto też skorzystać z Geoportalu czy Google Earth ale to co tam widać nie zawsze pasuje do tego co jest naprawdę.Coś tam se dobrze na mapie wypatrzeć i pochodzić koło tego ale 100% gwarancji nigdy nie ma i często wraca się z niczym lub prawie z niczym.Czyli cierpliwość,cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2010, 06:43 
Moderator
Moderator

A tak na serio, trudno trafić na tzw. " boratynkowe pole" ,monety , guziki i inne drobne przedmioty trafiały na pola z gnojem wywożonym z gospodarstwa więc im bogatsze gospodarstwo tym lepszy gnój a co za tym idzie lepsze fanty na polu. Trudno znaleźć powtarzalność takich miejsc, na jednym poletku wyciągasz 50 monetek na sąsiednim kilka. Co do map - na starych mapach musisz sprawdzać czy w dawnych czasach istniało tam pole orne, czy był do niego dobry dojazd, czy drogi prowadziły od bogatych gospodarstw, majątków dworskich , folwarków może jakieś poletko na mapie nosi nazwę np "pańskie pole " . Idąc polem zwracaj uwagę czy nie leżą drobne fragmenty ceramiki świadczy to że poletko było "gnojone" więc monetki powinny być. Jest bardzo dużo czynników ( + intuicja !!! ) warunkujących że poletko jest dobre, regułę trudno znaleźć, jeśli znajdziesz parę monetek na jednym to uczep się tego miejsca i szukaj dokładnie, wykrywaczem może machać już dziecko a znalezienie dobrego miejsca to wyzwanie, jeśli je znajdziesz i nie jest to efekt przypadku da ci to niesamowitą satysfakcję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2010, 07:07 
Felix Hobus Drugi

Xavier napisał(a):
Witam drogie koleżanki i koledzy ;)
Z racji tego że jestem świeżo upieczonym poszukiwaczem, .....

Witam
Dlatego też możesz mieć tzw. "szczęście początkującego",
kiedy pojedziesz z kimś na wykopki.
Kimś,kto kopał parę razy.
Iloś takich faktów upewniła mnie,że istnieniu tego nie można zaprzeczać :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2010, 08:34 
Generał Broni
Generał Broni

Warto szukac na polach w okolicach starych wsi i miast, w miejscu gdzie stały karczmy, na drogach do kapliczek, starych traktach, okolicach młynów i wiatraków (z regoly monety sa wtedy ok. 200 metrow od samego obiektu), na plażach (to raczej wspolczesne, ale ja tak ostatnio ponad 100 zarobilem na wakacjach), na polach ktore biegną w miejscu gdzie np. byla wieś ale juz dzis jej nie ma, czasem okolice starorzeczy sa obfite w monety, ale czesto takze i niestety w polmosy ;) Ale tak naprawde to monety znajdziesz praktycznie wszedzie.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2010, 00:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam według mojego, to najwiecej jest blisko główntch starych traktów, dróg,poza tym zgadzam się z mojimi przedmówcami.
Pozdrawiam Antwk i sópre fantów życzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2010, 17:21 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

co do 'szczescia poczatkujacego' to zgadzam sie jak najbardziej. chodze juz drugi rok z wykrywaczem i moje najlepsze jak do tej pory znalezisko wykopalem w swoim drugim w zyciu dolku. pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 sierpnia 2010, 12:19 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
Kopać i jeszcze raz kopać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 20:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

No kope gdzie popadnie aż się kurzy :)
Jest ktoś z was chętny na wspólne poszukiwania z terenu zagłębia ? Jury ? Z chęcią bym się po integrował z lokalnymi kosiarzami...
Czekam na propozycję, jestem wolny od czwartku do niedzieli i można by gdzieś wyskoczyć w miare niedaleko.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]