Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 00:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przypadkowe znalezisko
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 17:29 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Jak się okazuje,żeby znależć wcale nie trzeba szukać.Dwa dni temu byłem z synem w lesie.Celem wypadu było obejrzenie drewna
jakie mam złożone na stosach w lesie.Znużeni chodzeniem usiedliśmy na skraju lasu.Dookoła też był las,lecz innego gatunku.Otworzyłem plecak,nalałem gorącej herbatki i usiadłem na pieńku.Dopijałem herbatkę, tak patrzę w liście i widzę jakby znajomego wyglądu przedmiot.Podniosłem go i obejrzałem dokładnie.Była to osełka do ostrzenia kos,ale nie taka zwykła.Przedwojenna niemiecka.Pośrodku odciśnięte są na niej trzy okrągłe znaki.Na jednym jest literka B i otok z liści dębowych,na drugim literka W i jakieś napisy(nie umiem odczytać),na trzecim jakby odciśnięta moneta jeden pfening.Czy Wam też udało się znależć coś zupełnie przypadkiem?Co to było...?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 17:34 
Kapral
Kapral

Miałem bardzo podobną przygodę..jakiś czas temu, podczas zimowego kopania stępiła mi się saperka (marna była sama z siebie, a jeszcze zamarznięta ziemia dała się jej porządnie we znaki). Chciałem zrezygnować z dalszego włóczenia się po mrozie. Postanowiłem wejść na koniec do małego zagajnika pośród pól. Wiecie, co leżało na środku? Osełka :)
Zrządzenie losu, bez dwóch zdań. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 19:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Najlepsze fanty wychodzą zawsze wtedy gdy na nie nie liczymy i to w zaskakujących miejscach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 20:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

w lesie osełka mogła służyć do ostrzenia kosy (oczywiste). w uprawach wykonywane są pielegnacje i wykarzane są rośliny które moga zagłuszyc
młodnik.dzisiaj używa sie kos mechanicznych chociaz spotkałem sie kilka razy ze wykonywano te prace ręcznna kosą. taka ręczna kosa jest duzo krótsza od tej uzywanej np. do koszenia trawy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 20:43 
Pułkownik
Pułkownik

Pracowałem kiedyś w lesie przy młodnikach , ale tam używaliśmy poczciwych sierpów. Jak trawa zagłuszała sadzonki drzewek to takim sierpem się ja dookoła wykaszało. Nie wyobrażam sobie tej roboty kosą . Sierpem na czworaka i tak się zdarzało czubek obciąć , a za taki obcięty czubek potrącano stawke za godzinę. Ale oczywiście osełki były w użyciu :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

Mnie nie dziwi fakt znalezienia osełki w tamtym miejscu,gdyż przed wojną były tam pola uprawne,więc osełka miała prawo tam leżeć.Chodziło mi raczej o rozwinięcie tematu ''znalezienia bez szukania''.Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wypowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 21:26 
Moderator
Moderator

Rozne rzeczy mozna trafic w najbardziej nieoczekiwanych momentach, mnie takie nieoczekiwane znalezisko kosztowalo powazna kontuzje, wywinąłem orła na niemieckim helmie, byl zagrzebany w 2/3 w sciólce, ( zachcialo mi sie skrótow lasem) a cale zajscie mialo miejsce gdzies okolo 10 lat temu, miejsce wyglądało na obiecujace, ale pozniejsza penetracja piszczalka nie przyniosla wiekszych efektow........ jakies luski itp drobnica...... bywa i tak ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 21:55 
Moderator
Moderator

Jedno z moich ulubionych miejsc ,,poznałem'' przypadkiem.Co prawda teren znany z dzieciństwa,ale dopiero kilkanaście latek póżniej odkryłem drugie oblicze tego miejsca...Otóż odpoczywając w trakcie spacerku po lesie,przysiadłem-papierosik,herbatka...sielanka-prawie,bo piękny obraz mącił jedynie gruz leżący tu i tam.Komu chciało się targać śmieci tak daleko od zabudowań?..zwykle leżą zaraz koło wioski.Nagle olśnienie,przecież dojazd w to miejsce jest praktycznie niemożliwy..no i gruz jedynie ceglany...coś tu musiało stać!-i stało :1....
Drugi przypadek trochę odbiega od tematu,ale również na stałe wrył się w pamięć:
Swego czasu na jednym ze zlotów na ter. UK przeszukiwałem pastwisko,ślicznie wystrzyżone przez owieczki..Ładny sygnał,wycinam kawałek darni (!),wyskakuje śliczna srebrna moneta,przecieram błyszczy doskonale..zbiegają się chodzący w pobliżu,oglądają-po ich minach widzę,że ,,coś nie teges''.Okazało,się że padłem ofiarą oklepanego w tym towarzystwie żartu.Jakiś brzydal umieścił w glebie kopie wczesnośredniowiecznej monety,dodatkowo zaklepane były bicia producenta-słowem łyknąłem to....Ale do dziś nie wiem jak to tam umieszczono-jestem pewien,że wycinałem darń i ziemia była nieruszana...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 23:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pewnego razu wybraliśmy się z kumplem do niemieckiej strażnicy, która znajdowała się przy ufortyfikowanym moście kolejowym. Mały budynek, który zawłaszczyło PKP. W przeciągu miesiąca miał zostać rozebrany. Nic nie znaleźliśmy w środku, więc pojawił się pomysł, by zdjąć z ogrodzenia tablice "zakaz fotografowania" i "wstęp wzbroniony" na pamiątkę. Zdjąłem tą z zakazem fotografowania a tu z drugiej strony pod czarną farbą prześwitują wypukłe napisy: Deutsche Reichsbahn i jakieś numery. Oczywiście, podekscytowany, przeczytałem Reichsbank. I kto by się spodziewał takiego znaleziska?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 00:41 
Pułkownik
Pułkownik

Miałem ze 14 lat i z kolegami buszowaliśmy po budynku szykowanym do wyburzenia. Budynek rozszabrowany totalnie, powyrywane kable, rury itp. Na strychu ktoś pozrywał deski z podłogi , miedzy belkami była warstwa trocin, jak tak łaziłem to o cos trąciłem nogą w tych trocinach. Okazało się , iż jest to piękny bagnet , stan magazynowy . No i wujek mi go zabrał ,że podobno zbiera ;((. Przeryliśmy później z kolegami całe te trociny i wszystkie śmieci w tym budynku , he he i oczywiście niz nie znaleźliśmy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 12:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!

Pewnego pięknego wrześniowego poranka grałem sobie w piłkę nożną na boisku przy liceum do którego uczęszczam. A boisko przy I lo w Brodnicy wygląda jak wieelka piaskownica (piach po kostki i różne dziwne rzeczy w piachu :) ). Jak zwykle stałem na bramce i w międzyczasie interwencji wyciągałem z piachu w polu bramkowym różne przedmioty które mogłyby mi zrobić ałałka przy bliższym kontakcie z nimi. I po wyrzuceniu kilku szkiełek, jakiś elementów metalowych, zauważyłem jakiś mały okrągły przedmiot w piachu. ten mały okrągły przedmiot okazał sie ku mojej radości grosikiem z 1932 roku z piękną patynką :1.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 14:01 
Major
Major

Uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej, graliśmy pewnego dnia w piłkę nożną na boisku sportowym. Boisko pokryte było częściowo trawą, trochę piaskiem. Nagle jeden z kolegów zauważył w trawce wystające nieco z ziemi jakieś "coś". Jak sie potem okazało, był to austriacki zapalnik typu M8. No i jak to w takich sytuacjach bywa, zgłosiliśmy fakt wychowawczyni, a ta będąc dyrektorką szkoły powiadomiła policję (wtedy jeszcze milicja)... Ale przesłuchiwani nie byliśmy wtedy na szczęście ;)

Ostatnio edytowano czwartek, 24 stycznia 2008, 15:33 przez matizmat, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 14:52 
Pułkownik
Pułkownik

Tę historię znam ze słyszenia , ale głównego "aktora" widziałem i dotykałem ;) oraz znam szczęśliwego znalazcę :) . Kilka lat temu zorganizowana grupa .... młodzieży uczestniczyła w tak zwanym RAJDZIE , szli sobie polną drogą biegnącą głębokim jarem. Zbocza porośnięte lasem dość strome , podłoże kamieniste dość luźne. Nie ukrywam ,że pojechałem tam później :) :) w wiadomym celu. Według mnie są to hałdy pokopalniane i niestety kamienie magnetyczne :( wykrywka piszczy na okrągło . Wracając do tematu , jednego z młodzieńców przycisnęła potrzeba "filozoficzna" , niewiele myśląc wspiął się na zbocze , znalazł kawałek mniej stromego zbocza , wypiął sie na dół , złapał czegoś co wydawało mu się korzeniem i ....... poleciał do tyłu wyciągając , częściowo , z kamieni i liści piękny motocykl marki BMW . Dokładnie nie pamiętam rocznika ,w każdym bądź razie lata 30-te. Beemke widziałem rok od znalezienia , była w 70 % odrestaurowana , Udało im sie nawet odpalić silnik. Ze zbiornikiem mieli problem bo przerdzewiał na wylot tak jak i tylny błotnik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 17:07 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

To ja dorzuce coś od siebie.Wieś, lato.Stoje przed kumpla domem, krótkie spodenki, klapeczki.Droga była szutrowa a dzień wcześniej wyrównywali.I tak tym klapkiem taką dziurke w niej zrobiłem z nudów.Po czym patrze a tam coś metalowego no i łuseczke przypomina.Schylam sie podnosze a to mauzerek z pierwszej wojny, niestety tylko część bić widocznych ale fant super bo bez wykrywki znaleziony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 17:28 
Podpułkownik
Podpułkownik

chodząc po polu zimą zeszłego roku znalazłem leżącą na Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" łuseczkę od mausera z IIWŚ :-) najciekawsze jest to że chodziłem godzine z wykrywaczem po tym terenie i nic interesującego nie znalazłem. łuske zauważyłem już przy pakowaniu sprzętu do plecaka. na początku myślałem że to jakaś współczesna - myśliwska, no bo jak, 50 lat minęło od wojny a łuseczka nadal na Błąd-nie "ziemii" a "ziemi"? :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]