Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 11:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy - stary - z pytaniami
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 17:05 
Porucznik
Porucznik

Po ponad roku przeglądania tego forum postanowiłem wypłynąć na szersze wody (czytaj: poza dział Wujek dobra rada ;) )
Tytułem wstępu...
Urodzony i wychowany na linii Mołotowa w miejscowości wybudowanej na nowo na miejscu przedwojennej, zamiłowanie do reliktów przeszłości (z uzasadnionym przegięciem w stronę militarki) wdychałem razem z powietrzem. Jako pełnoletni nastolatek kupiłem prawdziwy wykrywacz (nie pamiętam co ale z dzisiejszą wiedzą powiem, że statyk z dwoma pokrętłami :) ). Potem studia, żona, praca, przeprowadzka, dzieci... tak minęło 20 lat. A człowiek im starszy, tym chętniej wraca myślami do tych beztroskich, dziecięcych lat. I bardzo często ma więcej środków by realizować dawne marzenia. Stąd forum, przyglądanie się Waszym sukcesom, radościom, dojrzewanie do zakupu jakiegoś wykrywacza (bo stary przepadł u kolegi), już prawie kupiłem kanarka ale ktoś mnie ubiegł. Dozbierałem i od poniedziałku mam F70!
Wszystko co było na tym forum i na innych przeczytałem, zaliczyłem instrukcję i z lekką niepewnością zmontowałem, włożyłem baterie i włączyłem... Przywitał mnie popierdywaniem... bo garaż, zbrojona posadzka, strop i mnóstwo przydasiów. Oczywiście nie wytrzymałem i przeleciałem się po podwórku (po ciemku) obszczekany przez psa sąsiadów, który pomylił F70 z marcującymi kotami...
Moje wątpliwości (i zarazem pytania do praktyków):
- trudno było włożyć baterie - ładuje się jeden paluch na drugi, w komorze jest gąbka, która zapewne ma utrzymywać baterie nieruchomo, ale sprawia ona, że trudno wcisnąć baterię na swoje miejsce. Musiałem zdrowo docisnąć klapkę przy zamykaniu. Pewnie z czasem gąbka się ułoży...
- uszko w cewce sprawia wrażenie bardzo delikatnego a drążek wchodzi dość ciężko. Z jednej strony dobrze bo zero luzów przy przemiataniu a z drugiej strony wygląda to tak jakby ucho zaraz miało pęknąć. Pytanie, w jakim stopniu demonować wykrywacz do transportu. Odkręcać za każdym razem cewkę czy wystarczy poluzować śrubę i złożyć ją jak saperkę? Czy częsty demontaż i montaż nie spowodują rozklekotania konstrukcji?
- jak mocowane są oryginalne osłony na cewki i z jakiego materiału są robione (myśl by zaoszczędzić na kupnie oryginalnej)? Czy waszym zdaniem nie wpływają one na osiągi wykrywacza?

Na koniec najtrudniejsze chyba pytanie... Czy byłoby możliwe podłączyć się do kogoś doświadczonego by nabrać praktyki? Nie chodzi mi o miejscówki i znajdki. Bardziej o metodologię - zobaczyć jak to robią fachowcy, jak chodzą, kopią itp. Pewnie, ze można do wszystkiego dojść samemu ale zwykle zajmuje to więcej czasu. Codziennie przemierzam 200 km do i z pracy między Garwolinem a Kazimierzem Dolnym... Teraz jeszcze dni są krótkie ale za miesiąc, dwa spokojnie możnaby wykroić godzinkę na spacer po okolicy. Znajdzie się ktoś na trasie, kto mógłby mnie wtajemniczyć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Nowy - stary - z pytaniami
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 18:20 
Generał Broni
Generał Broni

..gratuluję zakupu--ale na godzinkę pewnie nikt nie znajdzie czasu -powiedzmy na pół dnia to pewnie znajdziesz z czasem kolegę który by pokazał o co chodzi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 21:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Hmm
sprawdź czy nie podwinęła ci się sprężyna przy tych bateriach nie powinno za ciężko wchodzić
jak baterie wskoczą na swoje miejsce to klapka też powinna lekko wchodzić

ucha może tak wyglądają ale są mocne i nie sprawiają problemów z urywaniem
jak miało miejsce w X70

zależy jak transportujesz jak w samochodzie to bez problemów wrzucisz na tylne siedzenie
albo do bagażnika sedana w hatchbacku to trzeba już się nagimnastykować
a jak rowerem to pokrowiec wędkarski wystarczy
wystarczy poluzować nakrętkę musisz tylko uważać na kabel aby nie był za bardzo naprężony

oryginalne osłony są nakładane na cewkę jednak nie polecam tych w wikinga bo
to jakieś badziewie giętkie i cienkie
chyba że dostaniesz taką jak kiedyś była w Ace twarda i sztywna
brak działania na wykrywacz

jak będziesz w WLKP to zapraszam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 22:05 
Porucznik
Porucznik

Krótko, rzeczowo i na temat. A z tym pokrowcem to niezły pomysł. Coś się powinno przewalać w garażu. A z tą godzinką to kurtuazyjnie rzuciłem nie chcąc cierpliwości kolegów nadużywać ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]