|
Od razu bardzo przepraszam za omyłki - wiem nie z pierwszego portalu ze na to od razu zwraca sie uwage. Polskiego uczyłem samodzielnie. Jestem Bialorusinem. Bardzo mnie ciekawi historia mojego kraju. A jest ona ciasno powiązana z historią Polski. Znajomość polskiego języka bardzo pomaga. Bardziej szukam pozostałości jaćwingów. Ale podczac poszukiwań zdarza się odnaleźć i inne informacje. Na przykład pare miesięcy temu spotkałem mężczyznę, który opowiadał, że jego ojciec byl ordynansem Pilsudskego podczas dziejów bojowych. Niestety żadnych dokumentów nie zostawil - ponoć bal się o swoją rodzinę. Nikt z otoczenia nie znał jego historii, tylko przed śmiercią opowiedzial to swojemu synowi. I jeszcze jedna opowieść: niedawno dowedzialem sie od znajomego zajmującego sie poszukiwaniami z 1 i 2 wojen ze w Brzesciu Litewskim stal pomnik Piłsudskiego. Z tego co wiem, stał ten pomnik na placu koszar oddzialu kawaleryjskego. (adresu nie wedzial). Koszary wznosili częściowo polacy a częściowo anglicy nie w twerdzy, a w samym miescie. Koszary z czerwonej cegly dwupiętrowe. Po wejsciu bolszewików w Brześć w tych koszarach stanął jakis oddzial, naczelnik którego zażądał zniszczyć pomnik, ale jak - nie powiedział. Więc jak to ruscy, żołnierze po prostu zrzucili pomnik na ziemie i zakopali zaraz obok, wyrównując ziemie czołgiem. Teraz te koszary są porzucone, a na plac rozpoczęli wywóz śmieci. Póki co można byłoby odnaleźć pomnik i przekazać polakom, jedynie trzeba wiedzieć czy pomnik był z metalu (lekko będzie odnaleźć) czy z betonu i w jakiej części placu stał. Proszę o pomoc. Post kolegi poprawiłem by stał się zrozumiały - Jacek_fdj a ja go przeniosłem z działu "WDR" do "Poszukiwania' - pzdr 111
|