Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 01:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Literatura lokalna a poszukiwania
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2011, 22:47 
Szeregowy
Szeregowy

Witam!

Mam pytanie odnosnie literatury lokalnej/regionalnej. Wiadomo ze w takiej literaturze czesto sa fakty historyczne jak wskazane miejsca lokalnych bitew, czy inne ciekawostki dotyczace danego regionu ktore nie sa dostepne ogolowi poszukiwaczy. Czesto pozycje regionalne pochodza sprzed kilkunastu /dziesieciu lat i czesto sa one nawet zapominane mimo duzej ilosci informacji jakie mozna w nich znalezc. Czy ze swojego doswiadczenia widzicie ze takie miejsca sa duzo mniej przekopane i duzo bardziej "fantodajne" a czasami dziewicze w stosunku do miejsc co do ktorych ma sie wiedze dzieki internetowi czy literaturze dostepnej powszechnie?. Teoretycznie mniejsza ilosc osob ma dostep do takich miejsc a jak to wyglada w praktyce?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Literatura lokalna a poszukiwania
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2011, 23:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

W.g. mnie to tak samo nalezy "studiowac" literature jak i za jezyki "ciagnac" starsze pokolenia. Faktem jest iz przekazy ustne ulegaja zniekrztalceniom ale nie zawsze mozna tez literaturze ufac. Biorac n.p. Sienkiewicza pod lupe to dopuscil sie przekretu piszac o miejscu, w ktorym schronil sie krol Jan Kazimierz przed Szwedami. Fakt, nie jest to zaden dokument ale drobna niescislosc krzywdzi moje rodzinne miasteczko i wodzi za nos poszukiwaczy bazujacych na literaturze a nie sluchajacych przekazow ustnych i faktow.
Osobiscie wole rozmawiac z ludzmi i sluchac ich opowiadan czy relacji o zaslyszanych slowacz niz wertowac strony.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Literatura lokalna a poszukiwania
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2011, 16:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeśli chodzi o miejsca lokalne ja zasięgam wiedzy "ludzkiego języka" i starych map uzupełniając przeczytaną literaturę. Wszystko zależy od miejscowości. Ja mieszkam w małej, na temat której jest mało literatury. Ludzie wiedzą, pamiętają więcej. Staraj się pozbierać jak najwięcej informacji, obojętnie z jakich źródeł. Może z czasem połączysz informacje i odkryjesz coś ciekawego. Powodzenia

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]