Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 19:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwania
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 17:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam .
Jestem tu nowy czytam i patrzę na tematy i zadziwiają mnie te znaleziska :)
Otóż zamówiłem sobie wykrywacz i będę próbował coś poszukiwać. I właśnie pytanie gdzie najlepiej szukać w małopolskim ?
Zmiana hobby myślę że dobrze mi zrobi. Macie jakieś propozycje czy muszę znać jakąś lekturę, żeby szukać ? Czy w ciemno i na spontana ?:)
Pozdrawiam i dziek za odpowiedzi.

Kongobongo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Poszukiwania
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 18:23 
Specjalista
Specjalista

Proponuje najpierw zapalić to co na zdjęciu a potem w lasssssssssss. powodzenia :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 18:36 
Generał Broni
Generał Broni

Myśle ze do nauki obsługi wykrywacza to pierwsze lepsze miejsce bedzie ok, mozesz tylko wybrac jakies bardziej odludne. A potem to w zależności co Cie interesuje, jezeli monetki, drobnica itp. to najlepiej na pola uprawne, jezeli militaria to raczej do lasów. Teraz gdzie szukać. Tam gdzie byli ludzie. Stare karczmy, stare drogi, miejsca potyczek, gdzies w okolicach kapliczek i dróg do nich prowadzacych itp. Miejsca takie znajdziesz w ksiazkach, ale osobiście uwazam ze lepiej jest popytać ludzi to zawsze coś ciekawego wskażą.

Na chybił trafił też warto szukać, mozna ciekawą miejscówke znaleźć, ale to juz polecam bardziej zaawansowanym uzytkownikom bo poczatkujący szybko sie zniechecają gdy nie moga nic znaleźć, a czesto w losowych miejscach nie ma nic, jest mało, lub jest duzo ale nagromadzone na niewilekim obszarze wiec trzeba mieć duzo cierpliwości i samozaparcia zeby przeszukiwać np. bagienko nie majac zadnych gwarancji ze cos tam moze byc. Ale ja tak zrobilem i niedawno znalazlem swój (po ponad 4 latach poszukiwań) pierwszy depozyt :)

Jaki wykrywacz kolega kupił?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 19:12 
Kapitan
Kapitan

mirko100 napisał(a):
Proponuje najpierw zapalić to co na zdjęciu a potem w lasssssssssss. powodzenia :666

Najlepiej jak sie bedzie sciemniac :666 :ntp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 20:47 
Kapitan
Kapitan

Z jakiej części Małopolski jesteś ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 15 października 2011, 22:02 
Kapral
Kapral

proponuję pola uprawne po orce zwłaszcza wieczorem bądz nocą, jest spokój nikt cie nie zobaczy .Teraz temperatura jest znośna. Sam sie przerzuciłem na pola ,militarka juz mi bokiem wyszła po wielu znalezionych rozrywkach których w małopolsce nie brakuje.Tak teraz (od tygodnia) wieczorkiem po pracy jade od centrum raptem 2 km i kopie sobie elegancko w spokoju przy swiatłach przejeżdzających samochodów monetki (wiecej niż udało mi sie znależc po lasach i okopach) +madal Karola.Polecam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 20:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

mirko100 napisał(a):

Proste że zielone zawsze w pogotowiu :lol: pewnie ze znalezionej rzeczy będzie dużo radości :D Mam jedno miejsce koło Tesco w Krk, są tam lasy i podobno jakieś groby czy coś. Pierwsze miejsce pewnie będzie tam. Pochwalę się tym co znalazłem o ile się uda.
maksiusta napisał(a):
Z jakiej części Małopolski jesteś ?

Okolice Wieliczki.
rapid1300 napisał(a):
proponuję pola uprawne po orce zwłaszcza wieczorem bądz nocą, jest spokój nikt cie nie zobaczy .Teraz temperatura jest znośna. Sam sie przerzuciłem na pola ,militarka juz mi bokiem wyszła po wielu znalezionych rozrywkach których w małopolsce nie brakuje.Tak teraz (od tygodnia) wieczorkiem po pracy jade od centrum raptem 2 km i kopie sobie elegancko w spokoju przy swiatłach przejeżdzających samochodów monetki (wiecej niż udało mi sie znależc po lasach i okopach) +madal Karola.Polecam

A gdzie dokładniej ? :) może też się wyborę :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

groby to ty sobie odpuść kolego
w tym środowisku nikt nie szuka na cmentarzach
moja rada jest taka
znajdź sobie kogoś kto chodzi od jakiegoś czasu to cie wprowadzi w temat poszukiwań
pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 21:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

I omijaj ten wielki maszt co to stoi chyba w Tomaszkowie czy coś w tym stylu,"zakłócenia" pisze się przez "ó" - błąd ortograficzny!!! sakramenckie :ups:
Pozdro..Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 października 2011, 22:29 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Proste że zielone zawsze w pogotowiu pewnie ze znalezionej rzeczy będzie dużo radości Mam jedno miejsce koło Tesco w Krk, są tam lasy i podobno jakieś groby czy coś. Pierwsze miejsce pewnie będzie tam. Pochwalę się tym co znalazłem o ile się uda.

Po grobach nie chodz bo:

1) nie wypada, chciałbyś zeby ktos Twoj grób rozgrzebywał zeby Ci fantów przy ciele szukać? Na tym forum grzebanie na cmetarzach i stanowiskach archeologicznych to bardzo niemile widziana praktyka.
2) jak Cie złapią... nie dość ze sobie lipy narobisz to i innym detektorystom tez opinie zepsujesz a jeszcze jak to jakis dziennikarzyna podchwyci to kolejna lokalna sensacja gotowa i nowa amunicja dla archeo do przyczepiania sie do nas
3) jest mnóstwo innych fajnych miejsc ktore nie budza takich kontrowersji

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2011, 09:55 
Plutonowy
Plutonowy

kongobongo napisał(a):
Witam .
Jestem tu nowy czytam i patrzę na tematy i zadziwiają mnie te znaleziska :)
Otóż zamówiłem sobie wykrywacz i będę próbował coś poszukiwać. I właśnie pytanie gdzie najlepiej szukać w małopolskim ?
Zmiana hobby myślę że dobrze mi zrobi. Macie jakieś propozycje czy muszę znać jakąś lekturę, żeby szukać ? Czy w ciemno i na spontana ?:)
Pozdrawiam i dziek za odpowiedzi.

Kongobongo.

Witam. Jaki masz sprzęcik? Ogólnie odpowiedzi na większość Twoich pytań była porszana setki razy. Poczytaj trochę starszych tematów. Nikt Ci nie da dokładnych współrzędnych gdzie szukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2011, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Może jednak pozostań przy swoim pierwszym hobby...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 października 2011, 16:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zapytałem tylko gdzie szukać. Nie mam zamiaru przegrzebywać grobów!!! Dziękuję wszystkim za rady :) Poczytam sobie wszystko i sam sobie ogarnę co i jak. Sprzęcik mam chyba słaby kupiłem bo był tani, na razie fundusze nie pozwalają mi na lepszy ale z czasem na pewno się zaopatrzę w coś lepszego.
Jeśli ktoś jest z małopolski i chciałby mnie jakoś naprowadzić lub wspólnie poszukać to czekam na wiadomości PW. pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 13:09 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
"Proste że zielone zawsze w pogotowiu :lol: pewnie ze znalezionej rzeczy będzie dużo radości :D Mam jedno miejsce koło Tesco w Krk, są tam lasy i podobno jakieś groby czy coś. Pierwsze miejsce pewnie będzie tam. Pochwalę się tym co znalazłem o ile się uda."

Jeżeli koło Kapelanki tam koczują Cyganie bo widziałem albo koczowali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 18:24 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Mam jedno miejsce koło Tesco w Krk, są tam lasy i podobno jakieś groby czy coś. Pierwsze miejsce pewnie będzie tam. Pochwalę się tym co znalazłem o ile się uda."

Pamiętaj w tych lasach grasują strażnicy leśni i uważaj na dziki, strasznie sobie upodobały te"lasy" koło Tesco weź mapę żebyś się nie zgubił w tej gęstwinie ... :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]