Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 01:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sovereign GT głębokie sygnały
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 18:17 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam towarzyszy po łopacie.
Od jakiś 3 miechów śmigam z Sovą, wcześniej z 3 lata z innymi sprzętami. Chciałbym się poradzić kolegów oblatanych z tą wykrywką, chodzi konkretnie o sygnały na głębiej zalegające fanty (głównie chodzi o moniaki).
Wykrywacz ten słynie ponoć ze swojej głębokości, nie wiem zatem czy to kwestia małego doświadczenia czy pecha ale jak dotąd nie udało mi się podnieść moniaka z więcej niż ok 15 cm.
Sygnały na płytko zalegające przedmioty są krótkie, powtarzalne i wyraźnie, natomiast im głębiej, już powyżej jakiś 10 cm dźwięk staje się "rozlazły", słaby ale jeszcze do wyłapania.
Zastanawiam się czy wykrywacz w ogóle sięga głębiej, czy po prostu nie trafiłem jeszcze na głębiej zalegającego fanta, który odezwałby się równie powtarzalnym ale po prostu cichszym dźwiękiem.
Wcześniej biegając z Tejonem brałem moniaki nawet z 30 (kilka plus) cm, co prawda po bardzo słabych sygnałach ale powtarzalnych i nie do pominięcia.
Może ktoś z większym doświadczeniem podzieliłby się nim ze mną i pozostałymi forumowiczami

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Sovereign GT głębokie sygnały
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 20:10 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Podkręć czułość ile się da żeby wykrywacz się nie wzbudzał i wzmocnienie dźwięków na maks. a na słuchawkach wycisz dźwięk. Bardzo głęboko zalegających małych monet Sov. nie wykrywa ponieważ cały czas dostraja się do gruntu i przez to bardzo słabe sygnały traktuje jak mineralizację gruntu. Warto zrobić taki test; małą skorodowaną monetę (np. 1 fening miedziany) zakopywać coraz głębiej aż nie będzie reagował l i wtedy przełączyć na all metal dostroić do gruntu i powinien ją wykryć. Wtedy poznasz zalety automatycznego i ręcznego strojenia. Sprawdzone na modelu Sov.GT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 21:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki robertposz za odpowiedź. Dźwięk mam zawsze max, Disc i Notch minimum, Disc on, Sens ile się da, ale przeważnie tak na 9 godzine. Muszę przyznać iż trochę mnie zaskoczyłeś tym, że Sov może nie widzieć mniejszych monet na większych głębokościach, nie wiem jak to się ma do innych sprzętów ale tak do 15-20cm wyciągam nim czasami ultradrobnicę.
Robiłem test na boratynce, nie widział jej tak z 25 cm, może to była kwestia gleby a może trafił mi się jakiś słabszy egzemplarz, sam nie wiem. Dlatego chciałem zapytać użytkowników sowy, z jakich głębokości podnosicie moniaki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 19:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czcibor,
miałem GT, mam Tejona.
GT wymaga wolniejszego przemiatania.
Jaką masz sondę, 8" czy 10''?
25 cm w glebie na boratynkę to graniczny zasięg. Wg testu Proscana i Sapera (Odkrywca 04/2010) dla 1 gr III RP zasięgi wynoszą w gruncie: 25 (sonda 10") i 23 (8")

Co do zasięgów w All Metal, to moim zdaniem bardziej niż strojenie, wpływ na zasięg ma brak dyskryminacji. W trybie DISC "0" już z założenia dyskryminuje żelazo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 22:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Sondę mam 10''. Powiem szczerze, że cały czas zastanawiam się czy nie wrócić do Tejona.
W Tejonie brakowało mi kilku tonów albo chociaż lepszego rozróżnienia dźwięków, rozszerzonej dyskryminacji i trybu all metal z prawdziwego zdarzenia, jednak na zasięgi nie mogłem narzekać, namierzanie też była bajka.
Chcę dać jednak sowie jeszcze szansę, może to mimo wszystko kwestia nieznajomości sprzętu (w końcu wieloczęstotliwościowiec), choć wydaje mi się, że już trochę go zdążyłem poznać i rozumiem co gada.
Mam pytanie stary ryba, długo chodziłeś z GT i jakie były twoje odczucia po przesiadce na Tejona?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 00:51 
Generał Broni
Generał Broni

Hmmm to tylko ja chodzę z czułością na max ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 21:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czcibor w odpowiedzi na Twoje pytania:

Z GT przechodziłem ok. 250 godzin. Sprzedałem nie dlatego, że byłem niezadowolony.
W GT przeszkadzało mi jedynie uruchamianie PinPointa i waga ale idzie się przyzwyczaić.
Kilka plusów w porównaniu do Tejona: tony, sygnał wiodący, wieloczęstotliwość sprawdzająca się w trudnym gruncie, lepsza cewka w standardzie.

Tejon dostarcza mniej informacji więc wymaga większego doświadczenia od operatora.
Kopie się też więcej żelaza ale to raczej nie minus (sprawdza się więcej sygnałów).
No i ta waga piórkowa :za

Zasięgi pewnie podobne. Dla mnie to drugorzędna sprawa, bo i tak wykrywacze w tej samej klasie sięgają podobnie. Najważniejsze różnice dotyczą trybów pracy, jakości i ilości przekazywanych informacji, ergonomii i tutaj każdy musi wybrać wg swoich potrzeb.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 21:42 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki stary ryba za uwagi. W zasadzie mam podobne odczucia, z tym że jeśli chodzi o ergonomię to poradziłem sobie pakując elektronikę do ładownicy, którą przyczepiam sobie z boku do paska, także największy mankament sowy odpadł.
Może po prostu spodziewałem się nie wiadomo czego. Dam wykrywce i sobie więcej czasu. Tak jak sugeruje też spider, pobawię się więcej czułością. Może mnie jeszcze zaskoczy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 10:45 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Sov. z cewką 8 cal. ma bardzo dobre wyważenie, namierzanie, separację śmieci a zasięg na monety praktycznie taki sam jak z dużą cewką. Moim zdaniem do poszukiwania monet to tylko z małą cewką. Resztę przydatnych informacji znajdziesz w testach ProScan w Odkrywcy. Warto przeczytać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 16:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czcibor,
też bym go nie zmieniał na Twoim miejscu. Cudów nie ma, głębokie sygnały będą słabe. Wolne chodzenie (pamiętam, że gdy koledzy kończyli długość pola, ja byłem dopiero w połowie) i osłuchanie przyniosą efekty.
Spider jest mega doświadczonym użytkownikiem GT (on tego nie wie ale już w 2010 przed zakupem opierałem się między innymi na jego opiniach), więc może coś jeszcze Ci doradzi.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 17:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ktoś już gdzieś pisał, że dobrze jest poprawić pole po 10" jeszcze 8", właśnie ze względu na lepszą separację celów. Ponoć można jeszcze trochę wyciągnąć, mimo mniejszego zasięgu. Będę się musiał rozejrzeć za mniejszą cewką, najlepiej z dolną żerdzią, w celu łatwiejszej zamiany.
A mieliście koledzy może doświadczenia z cewkami o większej średnicy? Pytam z tego względu, że separacja śmieci to jedno, ale mam kilka miejscówek gdzie z pewnością część fantów zalega właśnie głębiej, dlatego też zastanawiałem się ile byłbym w stanie zyskać np z 13" Ultimate.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 18:14 
Generał Broni
Generał Broni

Co chcesz więcej wyciągnąć skoro jak sam piszesz ósemka ma mniejszy zasięg od 10. Jak chcesz dwa razy te pole przeszukać to za pomocą 10 wyciągaj wszystko łącznie ze śmieciami a i stare żelazo wytargasz . A jak już sobie oczyścisz pole z grubszych sygnałów na tej samej cewce lecisz , powoli , nie śpiesząc się i sprawdzając każde pierdnięcie w słuchawkach, gdy masz wątpliwości za pomocą buta lub łopaty zdejmujesz kilka centymetrów ziemi czy tam czego ( zależy gdzie kopiesz ) i ponownie sprawdzasz sygnał . Wtedy wątpliwości nie będziesz miał. Z GT możesz latać z czułością na maxa ale zazwyczaj jest on wtedy niestabilny i lepiej jest powoli machać cewką dla łatwiejszego rozróżnienia dobrych sygnałów od fałszywych . Kop każdy sygnał ...wiem, wiem trzeba się namęczyć ale nie raz mile się zaskoczysz .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2014, 22:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Spider jako doświadczony z GT lub ktoś inny oblatany z tą wykrywką, macie może jakieś uwagi, wskazówki co do chodzenia z tzw odwrotną dyskryminacją tj w AM na pin poincie, sprawdzając ewentualnie sygnały, w Disc, ponoć tryb PP jest najgłębszy z dostępnych.
I jeszcze z innej beczki o co już pytałem, pracował ktoś może z 13" Ultimate? lub może inną większą cewką, jakie są wasze ewentualne spostrzeżenia.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2014, 00:43 
Generał Broni
Generał Broni

Ponoć zasięg a allmetal jest głębszy ale w allmetal nie działa pokrętło dyskryminacji j wykrywacz każdy złom zasygnalizuje . Ponoć można rozróżnić po dźwięku czy to coś grubego czy drobnica. Jak dla mnie GT nie nadaje się na militarkę ale spotkałem się z opiniami ludzi którzy go chwalili do militarki , nie wiem nie używam tego trybu. Co do dużej cewki to raczej na polskich stronach ciężko o informacje , sam temat drążyłem parokrotnie i doszedłem do wniosku ,że za kilka ładnych stówek nie warto dawać za niepotwierdzony wzrost zasięgu rzędu 2-3 cm. A o co chodzi CI z tym PP , to do namierzania celu i jest do :dupa i nie słyszałem ,żeby to był najgłębszy tryb, ekspertem nie jestem ale na chłopski rozum biorąc skoro to do namierzania to nie do kopania .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2014, 16:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Już tłumaczę o co chodzi z trybem Pin Point. Poniżej wklejam tekst z forum zagramanicznego, ale dla mniej biegłych w języku króla Artura pokrótce streszczę o co chodzi. Mimo, że w instrukcji jest informacja o tym że tryb PP służy jedynie do namierzania i nie powinno się z nim chodzić, wiele osób z doświadczenia używa tego trybu na mniej zaśmieconych miejscówkach. Tryb ten jest ponoć najgłębszy ze wszystkich, namierzając w PP możemy przełączyć na Disc i sprawdzić czy daje na kolor, choć należy pamiętać , że przedmiot może też leżeć poza zasięgiem Disc. Potwierdzeniem tezy o głębokości tego trybu są też testy panów Proscana i sapera z Odkrywcy 04.2010. Sam jeszcze nie mam z tym trybem dużego doświadczenia, stąd pytanie do forumowiczów czy ktoś może pracował w ten sposób z wykrywaczem na niezaśmieconych miejscach?
Poniżej fragmenty, o których wspomniałem na początku

"Use the Pinpoint mode !!!

Yes, I would not believe it, but I tried and since then, I only search the wets in P/P. I know, the manual says "don't". But it works superbly (BTW it applies to the Excal too).

That pinpoint mode goes waaaaayyyyys deeper than disc or all metal !!

Settings for this mode (expect 18"+ for coin/ring sized targets) :

Upper left toggle in all metal.

Disc and notch of course "0"

Volume 2 or 3 o'clock. With the volume maxed out, it is impossible to get a smooth threshold in the pinpoint mode.

Sensitivity : max !! that means just out of the auto mode.

Threshold tone as usual.

Gb the detector in track, then put the trigger on Pinpoint

Now, just sweep. one has to get accustomed to this, the detector will now hunt like a PI unit BUT :

When you get a signal, always keep sweeping while circling your target. If at any moment the signal breaks (double beep), you're above pure iron.

The signals that won't break are non ferrous objects OR ferrous alloys (knives, bottle caps, etc)

You may, at this point, check the signal in disc. If your initial "all metal pinpoint" signal was weak, THEN NO SIGNAL IN DISC DOES NOT MEAN IRON, it means too deep to detect. In some cases, the threshold will change according to this (deep) target nature.

I generally do not check the signals, I dig. But the depths are awesome, believe me ! This is like having a VLF and a PI detector in one machine.

Needless to say, coins of high conductive alloys and ring-shaped objects will be detected deep. I can claim 18" on a 2 euro coin, 14 for a very thin 18k wedding band.

This method requires patient hunters. But patience is always rewarded !

HH

Currently writing something on the Soveriegn. Thought I would post an exerpt.
All-Metal Mode
When I first heard the flat, overtone sound of the Sovereigns all-metal mode I was not impressed. Small items sounded enormous and I could not imagine how it was possible to accurately separate faint targets from this droning background hum. I now do a large portion of my hunting using this mode, because of its remarkable stability and depth. Like discriminate, the all-metal modes multiple frequency operation has characteristics that identify targets built-in. Getting the best performance using all-metal takes some practice and instruction. This practice involves learning to examine all features of a target response. These features are as follows:
Lets start with signal size. Signal size is a key element of target examination. Because the Sovereign operates on multiple frequencies there is less of the gain effect that is common with other machines. By gain I mean the way that a signal will reflect the surrounding ground. This is most apparent with iron objects because they are similar to the grounds signal. Single frequency machines specialize in recognizing different kinds of targets. Higher frequency detectors respond best to low-conductivity items like gold, whereas low frequency machines favor high-responding items like silver or copper. With many detectors those portions of a signal that are recognized poorly will be grouped in with the ground, causing the signal to appear larger. In effect the machine is also reading the signals halo. While all VLF detectors will indicate a non-ferrous target as a narrower response, this effect is more pronounced with the Sovereign, because its many frequencies are highly accurate--recognizing the entire signal. In many instances it is easier to tell an iron target by the allmetal response than that in discriminate. An iron target will be blaring, wide, drawn-out and will not be centered in the same spot on the ground, as it seemed to be in discriminate. Many hunters have described this response as appearing to move or appearing to be lagging behind the coil, catching up slightly with the sweep.
Bottle caps, because they are steel, will respond in several ways. Newer varieties on the grounds surface will have a rough, overtone sound as the detector works to separate the iron and non-iron portions of the object. At depth, more rusted caps will be longer sound, often with a wow in the middle as the machine recognizes the non-iron, but then attempts to balance out the rust, (as it would ground) producing this lag in the response.
A clean object such as a gold ring will have a more peaked classic wave form type sound. Nails, wire, and bobby pins will usually have a double sound as the Sovereign interprets the elongated shape as two separate targets.
Many of these iron objects will have an all-metal carry over response (see diagram below), which is a result of the machine responding to the area in the surrounding ground where it is reading both ground and target, because of their similarity. What makes these responses tricky is that this similarity can take two forms: Firstly, the signal can be iron--causing the machine to give this drawn-out response as described above. Secondly, the signal can also be a small object close to the surface that also reflects the signal out into the surrounding ground. This would be an object that was very close to the coil and very small, such as an earring. While this is not that common, it is worth mentioning for anyone who wants to develop their skills as a specialized all metal hunter. My tests have shown that these targets are usually not the best signals but objects that have some steel or alloying to promote this carry-over effect by not conducting well.
With a carry-over you have three sounds--entering, the target itself and finally, the leaving response. The larger the coil you are using, the more pronounced this effect will be as the coil picks up more of the surrounding ground. Listening to these ramp up and ramp down responses is the key to becoming an effective all metal hunter with the Minelab Sovereign.
Another very important aspect of discriminating in all-metal mode with the Sovereign is based upon the fact that iron conducts poorly, compared to any non-ferrous metal. Gold and silver are among the best conductors so these signals carry very well. By this I mean that they will tend to sound clean at distance, whereas iron will break up and lose consistency. Although this can be considered advanced technique, with practice its possible to tell that a signal is of interest just by how consistent it is in relation to the perceived depth (faintness), because nothing but a good signal could carry that well. This is the same method used by pulse induction hunters, and learning it is of great value. In effect you are using the Sovereign as one would a pulse, identifying signals by how their size and strength correlate. This technique will allow you to be alerted to the most promising signals and get the most from your machine.
Good targets also have a different voice that does iron or steel. Gold in particular is a clean conductor. That is to say that a gold signal enters and leaves the detection field smoothly. The actual body of the audio response is different too, based upon this good conductivity. Iron is what could be called a diverse signal--that is, it is composed of many different points at which the detector makes the ground / not-ground distinction. This is audible in the grainy and slightly overtoned sound that an iron target will produce. Quite often I have been hunting with the Sovereign in all-metal and heard a signal and known by its clean voice that it was for sure gold. As I learned this technique, I was quite surprised by how distinctive this sound is, you could say that it is the cleanest tone the detector makes, best described as flat (not in the musical sense but instead, unchanging) full and with an even tone. I should make note here that the reason for these detailed tonal descriptions is because of just how much information the signal tone can give you in both modes. It has been these kinds of descriptions that have helped me most to learn to get the best performance from the Sovereign.
One final all-metal technique worth mentioning is that of turning a signal. Because false indications which sound good often are a combination of the previously mentioned iron and ground effect (or halo), checking targets on the cross sweep will often cause a signal to show its inconsistency, as this bridging effect is removed or altered. However, this method of examining signals can be deceptive in that nearby iron can alter a target tone, or the item can be upended and respond poorly lengthwise. Practice and bench-testing will enhance your ability to recognize these signals. As well, the discriminate mode will also reveal nearby iron by nulling before or after the target response. "

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]