Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 11:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Etrac vs Spectra vx3 vs Deus XP, który głębszy-szybszy?
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 20:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Chciałbym zapoczątkować dyskusję na temat tych trzech modeli, ale z podziałem na zadania czyli:
-chodzenia po polach i tutaj, który będzie lepiej sobie radził z szybkim przemiataniem oraz z mineralizacją?
-konkretne miejsca i tutaj szybkość przemiatania nie ma znaczenia, a liczy się głębokość oraz możliwości separacji wśród śmieci.
Generalnie zależy mi na tym, aby wypowiadali się użytkownicy tego sprzętu pod względem możliwości w różnych sytuacjach.
Na podstawie moich domyśleń jest tak:
Etrac -głęboki, świetnie wyłuskuje srebrne monety, mniej skomplikowany w obsłudze, gorzej radzi sobie z zaśmieconym terenem
VX3 - głęboki ale czy równie jak etrac? Sporo ustawień daje lepsze rezultaty do oceny obiektu przed wykopaniem, z wad to skomplikowana obsługa.
Deus xp płytszy od tych dwóch, dobra waga, radzi sobie na śmietnikach, szybki? Oczywiście wielki plus to bezprzewodowość.
Są to moje domysły na podstawie informacji na różnych forach, ale uważam że przyda się solidny ranking pod względem cech funkcjonalnych tych wykrywaczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Etrac vs Spectra vx3 vs Deus XP, który głębszy-szybszy?
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 20:45 
Moderator
Moderator

niestety takie porównanie jest niemożliwe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

i niecelowe...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 13:00 
Major
Major

A czemu tak do tego podchodzicie?
Każdy mógłby coś napisać o swoim sprzęcie, jednym z tych trzech jeśli miał z nim do czynienia a wnioski zostaną dla potomnych. Oczywiście nie licytując się tylko suche fakty z autopsji :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 16:07 
Kapitan
Kapitan

gigo75 napisał(a):
A czemu tak do tego podchodzicie?
Każdy mógłby coś napisać o swoim sprzęcie, jednym z tych trzech jeśli miał z nim do czynienia a wnioski zostaną dla potomnych. Oczywiście nie licytując się tylko suche fakty z autopsji :1

Dlatego,że każdy będzie chwalił swój wykrywacz i uzyskiwane praez niego osiągi. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 16:25 
Generał Broni
Generał Broni

Na początek zapytaj o czas reakcji tych modeli, to nie problem, problemem będzie znalezienie kogoś kto używał wszystkich i może obiektywnie je ocenić. Kiepsko to widzę ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 17:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

... ale osoba, która miała dwa z tych trzech modeli, może śmiało obydwa porównać i z trzech możliwych kombinacji wyłoni się obraz dla potomnych. Jeśli ktoś nie widzi sensu porównania tych trzech modeli to nie rozumiem...ale nie zaśmiecajmy wątku, tylko konkrety, testy obserwacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 18:20 
Generał Broni
Generał Broni

Też mnie dręczyło to pytanie. Może nie dam odpowiedzi w 100 procentach ale dam do myślenia. Znalazłem takie miejsce gdzie było sporo boratynek na głębokości ok 30 cm. (na sztych szpadla) Przeszukałem to miejsce dokładnie Deusem i wykopałem wszystkie które słyszałem. Teren niewielki ok 20 na 20 metrów. W to miejsce zaprosiłem kolegę z Etrackiem (kolega jest doświadczonym i osłuchanym). Nic nie znalazł :D . Wnioski wyciągnijcie sami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 18:41 
Moderator
Moderator

Byłem właścicielem Deusa , explorera xs i explorera 2 z cewką pro ( nie miałem etrak-a ale można przyjąć ze to sprzęt nieco podobny do ex )

Nie da się porównać trzech tak rożnych wykrywaczy - każdy sprawdzi się się w innym miejscu i na innych celach i w rękach innych operatorów.

Kwestia reaktywności - niby Minelab najwolniejszy w szybkości reakcji ale bez iron mask daje radę a jak jeszcze cewka mniejsza to będzie jeszcze lepiej , oczywiście w testach gwoździa i monety leżących na płasko Deus będzie szczytował ale w "praktyce terenowej" bywa różnie - sam to sprawdziłem na bardzo zaśmieconych miejscówkach porównując wyniki kumpla z GMP - nigdy dużych różnic nie było

kwestia głębokości - nie da się porównać - różne cele , różne warunki glebowe , różni użytkownicy (rękach innego operatora sprzęt może być szybszy i głębszy ) - jest tak wiele zależności że nie da się jednoznacznie powiedzieć że któryś jest głębszy - bardziej że jest inny

Więc w/g mnie nie da się zrobić jakiegoś sensowego porównania , będzie to tylko teoria i to nie do końca pewna - praktyka może być całkowicie inna .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 19:29 
Plutonowy
Plutonowy

ogwal napisał(a):
Też mnie dręczyło to pytanie. Może nie dam odpowiedzi w 100 procentach ale dam do myślenia. Znalazłem takie miejsce gdzie było sporo boratynek na głębokości ok 30 cm. (na sztych szpadla) Przeszukałem to miejsce dokładnie Deusem i wykopałem wszystkie które słyszałem. Teren niewielki ok 20 na 20 metrów. W to miejsce zaprosiłem kolegę z Etrackiem (kolega jest doświadczonym i osłuchanym). Nic nie znalazł :D . Wnioski wyciągnijcie sami

Na jakich to ustawieniach kolega chodzi że wyciąga boratynki z 30cm ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 19:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

ogwal napisał(a):

Kolega chyba trochę koloryzuje z tą głębokością 30 cm. Sam mam deusa od ponad 2 lat i takich rzeczy mój nie robi :ups: chyba że twój deus ma nadprzyrodzone moce :h kopałem podobnej wielkości monety ale do maks 20 cm w sprzyjającej glebie. Te 30 cm to w powietrzu jest osiągalne :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 19:49 
Generał Broni
Generał Broni

ogwal napisał(a):
Nic nie znalazł :D . Wnioski wyciągnijcie sami
  1. wykopałeś wszystkie?
  2. e-trac nie jest głębszy od Deusa?
  3. operator e-tracka nie był jednak wystarczającą spryciulą?
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 20:02 
Moderator
Moderator

Chyba nr 1 - wszystkie wykopane, faktycznie deus boratynki z 30cm nie wykryje, jednak chyba nie chodzi o te 30cm a o to ze minelab po deusie nic mie znalazl co moze znaczyc ze glebiej juz nie bylo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 20:44 
Generał Broni
Generał Broni

Chcecie to wierzcie chcecie nie wierzcie(boratynki z 30 cm....las iglasty piaskowa ziemia)....Wasza sprawa. Kolega vulpes zakładając ten wątek prosił o porównanie. Przytoczyłem przykład testu dwóch z wymienionych wykrywaczy.
Kilka innych porównań:
Deus pod siecią nie ma problemów....brak zakłóceń
Etrac pod siecią nie do użycia
Deus po 6 godzinnym spacerze nie ciąży
Etrac hmmmmm no niech napiszą sami użytkownicy
Deus bez problemu zlokalizuje dokładnie drobny fant .....w 90 procentach po wykopaniu z dołka ma go się w pierwszej garści
Etrac wymaga cierpliwości w tym względzie
Deusem z małą cewką natomiast mniej przemiecie się pola niż Etrackiem.
Etrack natomiast jest bardzo dobry na cienkie sreberka na małe denarki i łezki (tzn w wykryciu że są ) nie w dokładnym zlokalizowaniu.
Deus mniej się myli w identyfikacji zardzewiałego żelastwa.
Tyle mi się teraz przypomniało z doświadczeń terenowych.
Na koniec jednak chciałbym powiedzieć że oba te wykrywacze są bardzo dobre. Mają swoje małe wady, ale mają też dużo zalet.
Mogę z całą odpowiedzialnością polecić zarówno Deusa jak i Etracka.
Ps: Odpowiadając na zaczepkę...... Znajomy "operator" Etracka to bardzo doświadczony, obyty i obsłuchany kolega z wieloletnią praktyką .....Tu następuje niski ukłon w jego stronę......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2014, 21:41 
Generał Broni
Generał Broni

ogwal napisał(a):
Chcecie to wierzcie chcecie nie wierzcie(boratynki z 30 cm....las iglasty piaskowa ziemia).
Jaki tryb, częstotliwość i cewka?
To może nie być takie niemożliwe - piaski bywają bardzo agresywne chemicznie, ale też bardzo słabo zmineralizowane - jeśli monetki rozpuściły sobie trochę halo dookoła siebie, a do tego były blisko siebie... kopałem już swoim sprzętem (nie Deus) w leśnych piaskach różne rzeczy bardzo głęboko... zastanawiająco głęboko...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]