Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Versa vs Quest V80. Proszę o radę.
PostNapisane: poniedziałek, 16 października 2023, 12:51 
Porucznik
Porucznik

Pytanko w imieniu mojego kolegi:
Rutus Versa vs Quest V80.(?)
Oferty cenowo podobne, za Rusem idzie serwis, Quest w komplecie ma słuchawki.
Przeznaczenie "nie drobnicowe", głównie militarka i "gruby zwierz".
Kolega to weteran, przerobił wiele starszych konstrukcji, więc proszę nie piszcie, że na początek to najlepiej "kanarek."
Zależy mu na konkretach odnośnie tych dwóch maszyn.

Pozdro K.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus Versa vs Quest V80. Proszę o radę.
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2023, 14:19 
Generał Broni
Generał Broni

W Versie masz tryb jednoczesny, świetna sprawa na militarkę. Właśnie wróciłem z Bieszczadów, gdzie razem z Saperem testowaliśmy Verse na typowo militarnych miejscach (w tym nowy soft, który dopiero wyjdzie). Wykrywacz bierze naprawdę głęboko, do tego widzisz kolor z dynamiki i żelazo ze statyki. Questa w ogóle bym nie bral pod uwagę na militaria. jak coś to odezwij sie na priv.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2023, 00:45 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Warto posiłkować się o opinie obiektywne, a nie osób związanych ze sprzedażą firmy Rutus. Quest v80 to świeży detektor i ciężko znaleźć miarodajny test. W moim użyciu było kilkanaście wykrywaczy poczynając od pierwszego rutusa, poprzez fischera F75, fischera CZ , Golden maska, Deusa, GoldMax,Minelab x-terra, a kończąc na Quest Q30+. Teraz mam, ze względu na zdrowie, Quest X10pro bo jest bardzo lekki. Quest mnie zaskoczył bardzo dobrą dyskryminacja i w przypadku Q30+ głębokością. Ja bym jednak wybrał V80, praca na kilku częstotliwościach jednocześnie, tryb głęboki, słuchawki w zestawie, jednak do mnie bardziej przemawia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 października 2023, 06:06 
Moderator
Moderator

nie mam powiązań z firmą Rutus ale po zobaczeniu testów quest na tym kanale https://youtu.be/9pyWW420tPc?si=09Pnl77A04kQjec7 nigdy bym questa nie kupił - ciągłe przekłamywanie na żelazo i mało stabilne id , jeśli cel jest trochę głębiej - sygnał żelaza . Dwa dni temu miałem możliwość zobaczenia jak działa versa na polu testowym i to jest przepaść ma korzyść versy i piszę to całkowicie obiektywnie . Dla mnie zakup v80 za 3300zł to strzał w kolano .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 14:24 
Porucznik
Porucznik

Dzięki Pany za opinię i uwagi .
Przekażę to kumplowi, niech podejmuje decyzję.
Osobiście wybrałbym Rutusa, chociaż mój kontakt z tą marką był bardzo dawno temu i z Optimą l, którą jednak zdradziłem dla Xterry 705 przede wszystkim ze względu na wagę.

Pozdro K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 14:50 
Generał Broni
Generał Broni

Myślałem że versa to wykrywacz na drobnicę,chodzi ktoś z was typowo na miliarderkę z versą?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 20:23 
Generał Broni
Generał Broni

Tak, m.in. po to ją wziąłem jako kolejny wykrywacz. Spędziłem z Versą teraz tydzień w Bieszczadach na militarce i musze powiedzieć, że w trybie jednoczesnym daje spokojnie radę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 21:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

prymek napisał(a):
nie mam powiązań z firmą Rutus ale po zobaczeniu testów quest na tym kanale https://youtu.be/9pyWW420tPc?si=09Pnl77A04kQjec7 nigdy bym questa nie kupił - ciągłe przekłamywanie na żelazo i mało stabilne id , jeśli cel jest trochę głębiej - sygnał żelaza . Dwa dni temu miałem możliwość zobaczenia jak działa versa na polu testowym i to jest przepaść ma korzyść versy i piszę to całkowicie obiektywnie . Dla mnie zakup v80 za 3300zł to strzał w kolano .

Bzdury. Naoglądałeś się testów na yutube tak?, A ja mialem dwa questy i wiele innych detektorów. I w tym jest różnica, oglądać na yutube, a mieć i testować. I nie zgodzę się totalnie z Tobą , że przekłamuje na żelazo i mało stabilne id. Najpierw kup i spróbuj, a póżniej pisz opinię. Nawet X10pro niższy model bardzo ładnie pokazuje kolor a żelazo, powiedzmy średnie pięknie sygnalizuje niskim tonem. Wiadomo, jak żelazo kloc kilogramowy, to każdy wykrywacz da sygnał na kolor. Ale nawet taki kloc przy przemiataniu Questem na obrzeżach obiektu popierduje. Jak jest monetka, jest piękny czysty powtarzalny sygnał,zalezy od monetki id 40-55. Jak łuska id 60-70. A tutaj masz fotki ostatniego wypadu X10, dwie godzinki. Monetki na głębokości 15-20 cm średnio, łuski 5-35 cm.
Załącznik:
20231025_210339.jpg

Załącznik:
20231025_210812.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 21:52 
Generał Broni
Generał Broni

Takie zarzuty w stronę prymka, fiu fiu :)

Anegdotka z dzisiaj. 3h temu był u mnie klient kupić wykrywacz (zastanawiał się między Legendem i Versą, po mojej opinii wziął Legenda). Wcześniej chodził z Questem X10 i X35. X35 zakupiony niedawno. Pytam się, jaki powód zmiany. Powodem było zaniżanie skali ID przez X35 oraz duży problem z maskowaniem żelaza. Co ciekawe, klient oddał X35 do sklepu z ww. opisem i sklep ten zwrot uznał - oddali pieniądze :) Po prostu miał już dość kopania stalowych śmieci na miejscówkach, gdzie inni wyciągali głównie monety.

Wszystkim kupującym u mnie Legendy polecam zawsze serię prymka na YT traktującą o tym wykrywaczu, ale ten klient miał już seans za sobą i m.in. na tej podstawie dokonał wyboru Legenda (ja go tylko utwierdziłem w wyborze).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 23:01 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Lipek napisał(a):
Takie zarzuty w stronę prymka, fiu fiu :)

Anegdotka z dzisiaj. 3h temu był u mnie klient kupić wykrywacz (zastanawiał się między Legendem i Versą, po mojej opinii wziął Legenda). Wcześniej chodził z Questem X10 i X35. X35 zakupiony niedawno. Pytam się, jaki powód zmiany. Powodem było zaniżanie skali ID przez X35 oraz duży problem z maskowaniem żelaza. Co ciekawe, klient oddał X35 do sklepu z ww. opisem i sklep ten zwrot uznał - oddali pieniądze :) Po prostu miał już dość kopania stalowych śmieci na miejscówkach, gdzie inni wyciągali głównie monety.

Wszystkim kupującym u mnie Legendy polecam zawsze serię prymka na YT traktującą o tym wykrywaczu, ale ten klient miał już seans za sobą i m.in. na tej podstawie dokonał wyboru Legenda (ja go tylko utwierdziłem w wyborze).

Żadne zarzuty, po prostu fakty, znam kanał prymka i absolutnie doceniam. Ale skoro nie miał w ręku wykrywacza, to twierdzenie tylko na podstawie filmów to chyba trochę na wyrost. To co Ty napisałeś to faktycznie jak sam stwierdziłeś anegdotka, raczej dla podkręcenia sytuacji. Bo pytanie podstawowe, czy chodziłes z Questem? Jak nie to o czym rozmawiamy? Wrzuciłem zdjęcia na potwierdzenie, że jest inaczej. gdyby było tak jak piszesz, to powinienem kopać samo żelazo i zero koloru. To komu wierzyć? Faktom? Czy że ktoś coś powiedział? Albo się ktoś coś naoglądał??? Questem Q30+ jak jeszcze mialem, drapnąłem silbergorosza z 32 centymetrów co uważam za super wynik, porównywalny do F75 którego tez mialem. X10 ma mniejszą cewkę i wiadomo że jest płytszy. Ale uważam że dyskryminację ma świetną. A chodzę z wykrywaczami już ponad 20 lat. I dodam tylko że każdy wykrywacz tak da się ustawić, żeby stwierdzić że to dno, i vice versa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 23:12 
Generał Broni
Generał Broni

Krzywy napisał(a):
Bo pytanie podstawowe, czy chodziłes z Questem? Jak nie to o czym rozmawiamy?

Miałem dwa razy w rękach i już wiem, że nigdy bym tego wykrywacza nie kupił ani nie wprowadzę ich do oferty sklepu, mimo że dobrze się sprzedają. Nie twierdzę, że są złe, po prostu nie jest to wykrywacz dla mnie. Jego filozofia działania, wygląd, dzwięki - wszystko mnie od niego odrzuca, sprawia wrażenie chińskiej zabawki. Ale znam mnóstwo osób, które są z Questów mega zadowolone i mają bardzo dobre rezultaty. Dlatego absolutnie nie przesądzam, czy są to dobre czy złe detektory, bo ich za bardzo nie znam.
Natomiast przytoczona przeze mnie anegdota miała rzeczywiście miejsce dzisiaj; nie mam żadnych powodów aby podważać wersję mojego klienta. Z jakegoś powodu zdecydował się jednak na zmianę wykrywacza, a nie był to jego pierwszy Quest :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 23:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Lipek napisał(a):
Krzywy napisał(a):
Bo pytanie podstawowe, czy chodziłes z Questem? Jak nie to o czym rozmawiamy?

Miałem dwa razy w rękach i już wiem, że nigdy bym tego wykrywacza nie kupił ani nie wprowadzę ich do oferty sklepu, mimo że dobrze się sprzedają. Nie twierdzę, że są złe, po prostu nie jest to wykrywacz dla mnie. Jego filozofia działania, wygląd, dzwięki - wszystko mnie od niego odrzuca, sprawia wrażenie chińskiej zabawki. Ale znam mnóstwo osób, które są z Questów mega zadowolone i mają bardzo dobre rezultaty. Dlatego absolutnie nie przesądzam, czy są to dobre czy złe detektory, bo ich za bardzo nie znam.
Natomiast przytoczona przeze mnie anegdota miała rzeczywiście miejsce dzisiaj; nie mam żadnych powodów aby podważać wersję mojego klienta. Z jakegoś powodu zdecydował się jednak na zmianę wykrywacza, a nie był to jego pierwszy Quest :)

Niestety, ale w to nie uwierzę, za stary jestem :lol: . Ale nie wątpię, że ten klient zaraz sam się odezwie i potwierdzi Twoja wersję. Oj, ci handlowcy, umieją bajki pisać. jeszcze raz wrzucam Ci zdjęcia "stalowych śmieci" które w dwie godziny znalazł Quest x10pro :)
Załącznik:
20231025_210339.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 23:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ale mi nie zależy żebyś uwierzył, nie jestem kaznodzieją :) Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 października 2023, 10:55 
Generał Broni
Generał Broni

mario123 napisał(a):
Myślałem że versa to wykrywacz na drobnicę,chodzi ktoś z was typowo na miliarderkę z versą?

Cytuj:
Tak, m.in. po to ją wziąłem jako kolejny wykrywacz. Spędziłem z Versą teraz tydzień w Bieszczadach na militarce i musze powiedzieć, że w trybie jednoczesnym daje spokojnie radę.

No i proszę, jest już materiał Sapera z naszego wypadu w Biesy: https://www.youtube.com/watch?v=QNCQETmNt8I

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 października 2023, 16:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Lipek napisał(a):
Ale mi nie zależy żebyś uwierzył, nie jestem kaznodzieją :) Pozdrawiam!

Naprawdę?, A ja myślałem że jednak jesteś, sądząc po Twoich wypowiedziach wróżenia z fusów vs fakty :ups: . Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]