Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 06:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: gdzie kupić słuchawki o impedancji 100 Ohm`ów?
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 10:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Czołem!
Chcialbym kupić słuchawki o tej lub wyższej impedancji (ze spiralnym kablem). Gdzie mogę kupić takie (Troy, Koss, etc.)? Najlepiej w Polsce, ale może być Irlandia/GB.
Dziękuję z góry za pomoc.

Pozdrawiam,
Mat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 11:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja też potrzebuję takie słuchawki. W Polsce znajdziesz najwyżej Kossy, ale mnie składane nie interesują.
W Wielkiej Brytanii np:
http://pentechnic.co.uk/contact_us.htm
Laser/Tesoro - 54,90 funta

http://crawfordsmd.co.uk/
Predator ML - 64,99 funta
Predator Excelsior - 69,99 funta
W tym przypadku nie wiem jaka jest impedancja.

Chętnie podłączę się do zakupu jednej pary, najchętniej Laser/Tesoro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 16:23 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Słuchawki Troya znajdziesz:
http://www.joanallen.co.uk
za "bagatelne" 79,95 funtów.
Tam też dostaniesz Jolly Rogers, Predatory, Sunray i Kossy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 20:11 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Ja jadę na KOSSach już drugi sezon i mimo że są składane jakoś się nie rozpadły. Użytkowane tak średnio dwa razy w tygodniu. Przerobiłem jedynie na dużego jacka i skróciłem kabel.

pozdrawiam
darek6

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 21:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dziękuję za linki.
No ja pewnie też zdecyduję sie na te Laser/Tesoro, jeśli są tak reklamowane pod Tesoro, ale czy aby na pewno mają impedancję 100 ohm`ów? Na stronie nie ma takiego info.

Zapytam się znajomych ile wyjdzie transport i dam znać jak coś.

Pozdrawiam,
Mateusz

Denar napisał(a):
Ja też potrzebuję takie słuchawki. W Polsce znajdziesz najwyżej Kossy, ale mnie składane nie interesują.
W Wielkiej Brytanii np:
http://pentechnic.co.uk/contact_us.htm
Laser/Tesoro - 54,90 funta

http://crawfordsmd.co.uk/
Predator ML - 64,99 funta
Predator Excelsior - 69,99 funta
W tym przypadku nie wiem jaka jest impedancja.

Chętnie podłączę się do zakupu jednej pary, najchętniej Laser/Tesoro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2007, 16:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Impedencja 100 omów to nie problem.Wystarczy wejść na strone Mranda,tam masz przeróbke zwykłych słuchawek na 100om przystosowanych do detektorów.Można tak przerobić każde i ustawić na setke, potrzeba minimum znajomości elektroniki.Nawiasem mówiąc nie widze jakiś specjalnych właściwości przy 100 omach przynajmniej w Tesoro.Tu raczej chodzi po prostu o słuchawki specjalnie zrobione do detektora, sto czy sześćdziesiąt daje tylko różnice w głośności.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2007, 20:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mnie także wydaje się, że impedancja nie jest tak ważna lecz to, żeby słuchawki współgrały dobrze z marką wykrywacza, z użytkownikiem i jego zdolnościami słyszenia. Ponieważ dostęp do dobrych słuchawek robionych do wykrywaczy w Polsce jest prawie niemożliwy, do tej pory dobierałem słuchawki intuicyjnie z różnych par słuchawek wpadających w moje ręce. Tylko rzadko jestem zadowolony z rezultatów i takie słuchawki używam aż się rozlecą. Noszę się z zamiarem przetestowania w przyszłości przynajmniej kilku różnych typów słuchawek do wykrywaczy dostępnych w USA i Wielkiej Brytanii i zdecydowania, które warto sprowadzić, ale teraz przede mną testy kilku bardzo ciekawych wykrywaczy i to jest w tej chwili priorytetem.
Słuchawki Pentechnic są robione do wykrywaczy Tesoro/Laser i mam nadzieję, że oni wiedzą co robią i, że słuchawki się sprawdzą, niezależnie od tego jaką mają impedancję.
Czekam na kontakt. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 21:43 
Pułkownik
Pułkownik

Kossy z al......... UR-30 z dozywotnia gwarancja rozleciały sie :) ,najpierw poleciał Jeck a teraz słychac tylko w jednej słuchawce.Jest pełno słuchawek do wykrywek na Ebayu,proponuje tam zajzec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 22:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Koss to bardzo dobra firma, ale jeżeli słuchawki są zbyt finezyjne, w tym przypadku składane, to łatwo się w nich coś psuje. Moim zdaniem słuchawki powinny być proste z wygodnymi skórkowymi muszlami, nieskładane i preferuję przewód solidnie podłączony na stałe, bo 2 wtyki to zdwojone ryzyko problemu z jackiem (kilkakrotnie miałem z tym problemy).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 13:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pytanie do sapertorun: pomijając problemy z awariami, jak oceniłbyś pracę Koss UR-30 z wykrywaczem Vaquero w porównaniu z innymi słuchawkami, które używałeś oraz na skali 0÷10?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 kwietnia 2007, 07:07 
Pułkownik
Pułkownik

Witaj.
Bardzo dobre za tą cene z all.... zdecydowanie polecam,zreszata kupiłęm je z polecenia Kredka ktory chodzi z nimi na Ex.Nigdy oczywiscie nie chodziłem ze słuchawkami od detekrora(oryginalnymi)ale roznica pomiedzy philipsami z pełnymi muszlami a kossami jest spora,jakby szersze /inne spektrum dzwiekow-miłe dla ucha.
Brak tylko regulacji na poszczegolne słuchawki,ja mam ten problem bo lepiej słysze na prawe ucho ale jak ktos ma dobre błony bębenkowe bez zrostow to ok.
Małego jacka przelutowałem na duzego,a kabelek jak kiedys pisał Kredek mozna zwinąć na ołowku i włozyc na chwile do naczynia z wrzatkiem co spowoduje odkształcenie i bedziemy miec spiralke/spręzynke.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 19:38 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzięki blitzmilit nabyłem słuchawki f-my Pentechnic Laser. Testowałem do wykrywacza Tejon.
Plusy: bardzo dobre akustycznie, podkreślają słabe sygnały,pomagają rozpoznać cele ferromagnetyczne, regulacja głośniości jednym pokrętłem, dobry przewód spiralny, głośne, można je więc trochę ściszyć.
Minusy: trochę uciskają uszy i odcinają dźwięki zewnętrzne, nie polecam dla osób z dużą głową, delikatna konstrukcja.
Nie wiem co myśleć o kątowym jacku, ponieważ może obracać się w gnieździe
Na skali 1-10 dałbym 7, góra 7,5.
Wkrótce będę testował słuchawki Jolly Rogers (49 funtów) i będę mógł porównać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2007, 20:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Rowniez mialem okazje te sluchawki przetestowac w terenie i mogę tylko potwierdzic slowa poprzednika.
sluchawki "podgłaśniają" i wyostrzają słabe sygnały i to chyba jest najważniejsze.
Jedno pokrętło dla jednych jest zaletą (dla mnie), dla innych wadą (Sapertorun).

z działania sluchawek jest bardzo zadowolony, ale z ich konstrukcji nie za bardzo.

Mat

Denar napisał(a):
Dzięki blitzmilit nabyłem słuchawki f-my Pentechnic Laser. Testowałem do wykrywacza Tejon.
Plusy: bardzo dobre akustycznie, podkreślają słabe sygnały,pomagają rozpoznać cele ferromagnetyczne, regulacja głośniości jednym pokrętłem, dobry przewód spiralny, głośne, można je więc trochę ściszyć.
Minusy: trochę uciskają uszy i odcinają dźwięki zewnętrzne, nie polecam dla osób z dużą głową, delikatna konstrukcja.
Nie wiem co myśleć o kątowym jacku, ponieważ może obracać się w gnieździe
Na skali 1-10 dałbym 7, góra 7,5.
Wkrótce będę testował słuchawki Jolly Rogers (49 funtów) i będę mógł porównać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 maja 2007, 15:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie jestem pewien czy kogoś ta tematyka interesuje, bo trochę brak głosów wnoszących coś do tematu.
Testowałem słuchawki Jolly Rogers wykonane w USA przez Detectorpro, impendancja nieznana.
Wygodne, wygodniejsze niż Laser Pentechnika, wysoka jakość dźwięku, ale Laser wydają się mieć tutaj przewagę, przewód dobrej jakości, jack kątowy plastikowy bardziej przekonujący niż w Laserze. Posiadają przełącznik stereo - mono oraz jeden stopniowy potencjometr dźwięku i są składane. Konstrukcja lepsza niż Laser.
Cena w Wielkiej Brytanii 49 funtów + wysyłka, w USA chyba 79 dolarów.
Na skali 1-10 dałbym 8 ze względu na wygodę dla uszu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 maja 2007, 17:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jolly Rogers mają impedancję 16 ohmów i być może to jest powód dlaczego gorzej współdziałają z Tejonem niż Laser. Za parę tygodni test Original Grey Ghost (150 ohmów).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]