Teraz jest czwartek, 24 lipca 2025, 05:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ogólnie Rutus - coraz gorsza opinia?
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 19:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

piowo2007 napisał(a):
No to cesar007 musimy się kiedyś spotkać na jednej miejscówce i przetrzepać ją na dwa Argusie :1 Innego wyjścia nie ma. Ja Cię zaproszę na fenisie a Ty mnie na boratynki :)

Kolego nie czytałeś uważnie całego wątku ;) Nie mam już Argo (niestety :cry: ). Poza tym u mnie (okolice Iławy) nie ma boratynek :( Ale są fenisie :h

Jednak jak na dżentelmena przystało, gdy tylko znów stanę się szczęśliwym posiadaczem Argo, nie odmówię sobie kopania w Twoim towarzystwie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 19:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie ważny wykrywacz :666 nie ważne fanty ;) ważne towarzystwo :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 20:01 
Podporucznik
Podporucznik

Dziwi mnie bardzo kiedy ktos mowi ze opanowal sprzet w trzy miesiace, moze ACE250 tak zgodze sie,ale wykrywacz z wieloma ustawieniami nie da sie okielznac w trzy miesiace poniewaz istnieje za duzo wariantow (kombinacji) zwiazanych z poszukiwaniami,np.dzisiaj chodze po danym polu na jednej czestotliwosci (dajmy na to 7khz),dzien pozniej "chciałbym" piszemy razem - błąd ortograficzny!!! to pole przetrzepac czestotliwoscia 18khz,ale w nocy padalo i ziemia jest mokra,wiec warunki sie zmienily, wiec zmieniaja sie tez ustawienia wykrywacza,.Oczywiscie potem przychodzi pora na laki,las,plaze i wszystko to z calym wachlazem zmian,ustawienia wykrywacza,rodzaju gruntu,warunkow atmosferycznych.Dla mnie jesli ktos mowi ze poznal wykrywacz (typu argo)w trzy miesiace to moim zdaniem nie zna jego mozliwosci nawet w 50 procentach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 20:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Argo v3 29DD kupiłem we wrześniu i od tej pory Whites XLT zostaje w domu,więc od razu zawarta jest odpowiedź,czy jestem zadowolony z Argo :1
Jeżeli chodzi o ogarnięcie sprzętu,to przeczytanie instrukcji ze zrozumieniem w zupełności wystarczy.
Przez jakiś czas osłuchiwałem się z dźwiękami,oczywiście słuchawki to podstawa.
Bardzo ważne dobre dostrojenie do gruntu,podczas poszukiwań ewentualnie zmiana czułości/dyskryminacji które są pod ręką w każdej chwili,za co duży plus,w XLT nie było już tak słodko z ustawieniami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 20:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

do sla1971
Masz bardzo dobre podejście jeżeli chodzi o metodologię poszukiwań.

Jednak jeżeli stosowałbym się do Twojego sposobu to musiałbym każde pole co najmniej kilkadziesiąt razy przejść.

3 x na różnych filtrach na dynamiku, a potem na każdym filtrze z inną cewką (standard, CC i DD, 29 cm), potem całość na statyku, potem całość na mixie, potem całość pola w poprzek itd... itd... Można także raz przejść na ustawieniach grunt fabryczny. Za rok, po orce to samo :) .

Ale chyba nie o to chodzi w poszukiwaniach.
Wolę czerpać przyjemność z chodzenia kosztem pominięcia kilku fantów niż trzepać glebę jak poszukiwacze złota w znanym serialu z hamerykańskiej stacji dokumentalnej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 20:38 
Podporucznik
Podporucznik

Zgadza sie.Dla tego wlasnie nie mozna mowic, ja swojego Argo poznalem w trzy miesiace.Ja swojego Deusa uzywam od roku i jeszcze go nie poznalem.Nie wiem,albo wy jestescie fenomenami albo ja jestem nie rozgarniety. :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 20:43 
Generał Broni
Generał Broni

piowo2007 napisał(a):
Wolę czerpać przyjemność z chodzenia kosztem pominięcia kilku fantów niż trzepać glebę jak poszukiwacze złota ....
w te słowa.

sla1971 napisał(a):
.....Nie wiem,albo wy jestescie fenomenami albo ja jestem nie rozgarniety. :(
ja się nie czuję fenomenalny ... hmmm :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 21:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

darek31 ja chodzę tylko na 4 :D .

Piowo 2007 Jak się nie mylę jest to filtr dedykowany dla poszukiwania monet... Czemu nie kupiłeś optimy. :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 22:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bo na początku potrzebny był mi relikt... i wykrywacz uniwersalny.
Potem zrezygnowałem z głębokości na rzecz dokładności... Grunt, że człowiek zadowolony ze skuteczności wykrywacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 23:14 
Generał Broni
Generał Broni

darek31 napisał(a):
Na koniec chciałbym, żeby _cheetah_ napisał jak dostroić rutusa do gruntu, żeby zwiększyć jego zasięg. Gdzieś to widziałem na forum a teraz tego znaleźć nie mogę.
Przekompensowuje go, choć prawdę mówiąc to balans gruntu w mojej Optimie do dziś pozostaje dla mnie mroczną tajemnicą... ;)

Przy pracy na dynamiku typowo w ogóle się nie bawię, tylko ustawiam grunt "Fabryczny", co w Optimie jest 87, a potem schodzę zwykle do 85...85,5, w zależności ile mam cierpliwości w trzymaniu klawisza strzałki... Nie używam funkcji głębokości obiektu przy namierzaniu pin-pointerem. ;) Przypominam sobie tylko jeden przypadek, kiedy Optima zaczęła po dłuższej pracy coś świrować, a było to w pobliżu aktywnej linii wysokiego napięcia, gdzie musiałem robić ponowny balans na nastawy fabryczne.

Przy pracy na mixie, gdzie balans gruntu jest bardziej istotny, najpierw zagłębiam się w czarną magię próbując zrobić porządny, normalny balans (wielopunktowo z wyciągnięciem średniej), a potem przekompensowuje, jak wyżej, zwykle w granicach 2...3 jednostek. Po przekompensowoniu sprawdzam, czy sygnał wiodący statyka nie zanika przy przyłożeniu cewki do ziemi. Jeśli nie zanika, zostawiam albo robię ponowny balans z ponownym przekompensowaniem (znowu to trzymanie strzałki...), tym razem o 0,5 jednostki więcej. Po czym znowu sprawdzenie, jak zachowuje się sygnał wiodący statyka.

Jak mam dużo czasu i chęci powtarzam procedurę aż do osiągnięcia początku zaniku sygnału wiodącego statyka, jeśli nie chce mi się (czytaj - nie uważam tego za niezbędne dla danego obszaru) kończę po pierwszym lub drugim podejściu - tak sobie wykombinowalem.

Trzeba jeszcze zweryfikować, jak sprzęt reaguje na głębokie cele - nie powinien wygaszać sygnału wiodącego statyka przy najechaniu na taki cel, choć czasami może się i tak dziać.

W sumie - upierdliwe jest to ustawianie, ale moim zdaniem warto, jeśli ktoś chodzi z Rutusem na mix-ie lub na statyku.

Mnie najprzyjemniej i najskutecznie akurat chodzi się typowo na mix-ie z zerową dyskryminacją - chyba, że muszę oszczędzać aku - wtedy z musu włączam dyskryminację.

emil napisał(a):
Tak z ciekawości ... _cheetah_ jesteś tu gdzieś?
No, akurat przez chwilę jestem... ;)

Grzebie, może nie notorycznie, ale trzeba dynamicznie reagować na sytuację.

Jak pisałem wyżej - typowo chodzę na mixie, po wstępnym uchwyceniu obiektu, przełączam się się na dynamik, bo w tym trybie zdecydowanie szybciej mi się w ogólności namierza i znajduje obiekt. Czasami trzeba zejść z czułości i dyskryminacji, jeśli jest włączona. Czasami (ale stosunkowo rzadko), w sytuacjach wątpliwych dochodzi do kilkukrotnego przerzucenia się pomiędzy dynamikiem a mix-em, z kombinowaniem czułością. Nie zaliczam tego jednak do grzebania w ustawieniach, ale do technologii poszukiwania.

Natomiast w czasie kilkugodzinnego łażenia w mix-ie grzebie w:
  • balansie gruntu, jeśli widzę, że grunt się bardzo zmienił albo coś się dzieje z sygnałem wiodącym statyka.
  • ustawieniach SAT w lato;
  • ustawieniach maskowania;
  • czułości. W 99% przypadków chodzę na max czułości, jedynie w terenach silnie zaśmieconych Fe czasem trzeba zejść, odpowiednio do zaśmiecenia, ewentualnie w bardzo wilgotnym terenie, jeśli sprzęt zaczyna się wzbudzać.;
  • korekcji kamieni w zasadzie nigdy nie ustawiam na wartość inną niż 0, bo nawet jak są, to łatwo je odróżnić.
  • wzmocnieniem audio też nie kombinuje - jest zwykle ustawione prawie na maxa.
  • podświetlenie - o tak, jak najbardziej, jeśli zastanie mnie w polu zmierzch... ;)

Zasada jest w sumie prosta - patrząc na to, jak zachowuje się wykrywacz w danym miejscu i jakie są warunki zewnętrzne trzeba dynamicznie reagować na jego zachowanie.

A jak bym miał Argo (długo zastanawiałem się nad wyborem Argo - Optima) byłoby to pewnie w takim klimacie jak poniżej:
darek31 napisał(a):
a czasami nad dołkiem spędzam kilka minut. Włączam wszystkie tryby, namierzam fanta, sprawdzam powtarzalność id, jeżeli Argo skacze mi z+ na - to wyłączam dyskryminację lub włączam mixa i obserwuję co się dzieje. Czasami ewidentne wskazania na żelazo wyciągam z ziemi, żeby potwierdzić że to co omijam bo jest żelazem, faktycznie nim jest.

sla1971 napisał(a):
Dziwi mnie bardzo kiedy ktos mowi ze opanowal sprzet w trzy miesiace,
Ja bym powiedział inaczej - opanowanie detektora to czas spędzony w polu liczony dla bardziej zaawansowanych detektorów w setkach godzin. Ale, jeśli ktoś chodzi ze swoim sprzętem - powiedzmy Argo - w ściśle określonym terenie i szuka tylko określonej kategorii obiektów - to nie musi używać całej mocy wykrywacza - zwykle wystarcza wycinek jego możliwości. I tu ten czas zapoznania (osłuchania) i obycia się ze sprzętem zmniejszyć się może znacznie - może do 100, może do 200 godzin - wszystko zależne od predyspozycji operatora.

piowo2007 napisał(a):
Jednak jeżeli stosowałbym się do Twojego sposobu to musiałbym każde pole co najmniej kilkadziesiąt razy przejść.
I tak warto robić, może tylko nie kilkadziesiąt razy... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2014, 23:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

A co Panowie powiecie na wpływ szybkości na pracę wykrywacza?
Czy dla 4-rzędu 6-7 jest szybkością optymalną? I kiedy należy grzebać przy tym parametrze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 stycznia 2014, 01:04 
Generał Broni
Generał Broni

piowo2007 napisał(a):
A co Panowie powiecie na wpływ szybkości na pracę wykrywacza?
Czy dla 4-rzędu 6-7 jest szybkością optymalną? I kiedy należy grzebać przy tym parametrze?

Takie pytania prosze zadawac w innym, juz istniejacym na forum watku. Temat uwazam za zamkniety

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]