Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 11:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tylko nie zapomnij o kapslu ;)

PS ' łahahahahaaa !!!!! Przeczytaj ze zrozumieniem pierwszy akapit tego tekstu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 11:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Moje szybkie tłumaczenie :

"Wiele naszych ostatnich średnio i wysoko zasięgowych T. i F. wykrywaczy metali używa algorytmów które są dobre w wielu przypadkach ale "lubią kapsle" troszkę bardziej niż inne algorytmy identyfikacji. Problem stalowych kapsli nie jest wyjątkowy dla naszych maszyn , większość nowoczesnych VLF pokazuje w jakimś stopniu problem kiedy są używane z sondami DD "

bez komentarza :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 12:12 
Podporucznik
Podporucznik

Zdzichu, tu masz zamówienie:
http://www.youtube.com/watch?v=4U2FXhvELtA
Ledwie zdążyłem przed deszczem :)

Kapselek potrafi zaskoczyć niejednego amatora kolorku, szczególnie jeśli lekko podrdzewiały i szczególnie jeśli ktoś się nastawia na cienkie blaszki :1
Problem zdzicha, jednocześnie powód dla którego jest lżejszy o 1000zł, polega na tym, że nie wie nic o charakterze sygnału który odbiera sonda, jaki, i dlaczego taki a nie inny on jest. Gdyby wiedział, być może udałoby się mu zaaranżowac taki test, którego XLT z koncentryczną sondą i stosunkowo powolnym analizowaniem nie potrafiłby zasymulować. Ale do tego nie wystarczy przekopać Kopiec Kościuszki na wylot ;)

Zdzichu, wieczorem podam numer konta, tylko się jeszcze zastanowię, komu bardziej potrzeba.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 12:56 
Generał Broni
Generał Broni

Wielce milosciwie panujacy XLT, na grupce 4ech monet - jeden sygnal, na gwozdziu i monetce - gdy prowadzisz wykrywacz od lewej do prawej (od gwozdzia do monetki) sygnalu brak do momentu gdy dystans miedzy obiektami dosc spory, na dodatek sygnal od monetki w tym ustawieniu z lekkim "poslizgiem", reszta testow mnie nie "interere" (czyt. stary numer do zrobienia kazdym wykrywaczem). Przepraszam i dziekuje, ale F75, XPeki (lacznie z "nieszczesnym" Deusem), na grupce 4ech monet w takich odleglosciach dalyby 4 osobne sygnaly, a odleglosc miedzy gwozdziem i monetka moze byc znikoma, zeby dostac dwa sygnaly (zelazny i kolor).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 13:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

Sygnały z omegi są wyraźne i znacznie pewniejsze. White's XLT jako „four filter” radzi sobie średnio - sygnały mocno poszarpane. Znacznie lepiej radzą sobie White's MXT i DFX, które dzięki zastosowaniu podwójnych filtrów mają szybszą reakcje. W Omega 8000 filtry są także podwójne, do tego cyfrowe, które mają bardziej strome charakterystyki, dodatkowo sonda typu DD z „efektem noża” pokazuje w jaki sposób można osiągnąć bardzo dobre wyniki.

OMEGA 8000 5 z plusem , White's XLT tylko 3 z minusem. Tak więc Zdzichu żadnych pieniędzy nigdzie nie wysyłaj... :)

:pa

Pozdrawiam
TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 13:56 
Podporucznik
Podporucznik

Szanowny c.... , owszem jest jak mówisz, bo w pokazanym teście wykrywacz był ustawiony pod wymagania narzucone przez zdzicha, a więc:
1. pokazanie, że w analogicznych układach obiektów XLT daje czytelny sygnał koloru, po którym podejmowana jest decyzja "kopać"
2. pokazanie że jednocześnie wykrywacz nie daje wcale, lub daje sporadyczny sygnał na żelazie.

Te akurat nastawy, które wybrałem, nie są pod dużą rozdzielczość celów, ponieważ RecoverySpeed wynosił wprawdzie 28, ale za to BottlecapReject aż 11, co oznacza że wykrywacz jest raczej zdeterminowany odrzucać żelazo niż sygnalizować kolor w sytuacji wykrycia pewnego sygnału żelaza (stalowy gwóźdź bez powłoki cynkowej). Ale nie ma to nic wspólnego z "zatykaniem" jak sygnalizował zdzich na podstawie filmu z Johnem w roli testera. BR=11 jest też właśnie między innymi powodem tego opóźnienia dźwięku.
Podobny mógłbym uzyskać stosując inną kombinację RS, BR i innych parametrów, i przy okazji pokazać że moneta i 2 i 5 i 10cm od gwoździa tez jest spoko widoczna w obie strony a sygnał audio pojawia się niemal natychmiast nad obiektem, ale nie takie było założenie. Wtedy również wykrywacz mógłby zacząć lekko grać na krawędziach gwoździa. Kwestia priorytetów... Jednak pół metra jak na filmie Johna, nie było, prawda (zdzichu)? ;)
Jeśli chcesz za kolejny dobrowolny datek dla szkoły mogę nakręcić kolejny film, tym razem według Twoich oczekiwań :1

Osobiście używam BR ściągnięty do minimum albo bardzo nisko, bo takie są realia moich okolic. Do samego sprawdzenia czy zaspiewała rdza czy jadnak jest maskowanie, używa się w XLT pinpointu z włączonym pomiarem fazy. Prawdopodobieństwo poprawnej diagnozy wzrasta mniej więcej 3x.
Zresztą decyzje jak optymalnie ustawić XLT na miejscówkę podejmuje się dopiero po zrobieniu rekonesansu i wykopaniu paru obiektów. Oczywiście, można 'przelecieć' pole na uniwersalnych sprawdzonych nastawach, ale to nie jest optymalne. To jest dobre na krótki gościnny wypad. A XLT stosuje się raczej po to, żeby wyciągnąć ile się da z każdego miejsca, i tam gdzie już prawie wszyscy inni nie dają rady, a nie tyle ile producent w fabryce ustawił, wyciągając na obudowę tylko gałkę wzmocnienia i dyskryminacji.

Sygnał 4 obiektów w dynamiku nie jest do niczego potrzebny. Rozkład wielkość obiektów w XLT ocenia się w pinpoincie, gdzie można namierzyć wszystkie maksima, ewentulanie rozległość obiektu i sprawdzić, które z nich jest raczej kolorem a które raczej nie. I nie jest żadną tajemnica, że jeśli leży kupka śmieci różnego rodzaju na bardzo małej powierzchni, to i tak trzeba wszystko wykopać dopóki jakikolwiek sygnał koloru się pojawia, bo ten ostatni może być najważniejszy albo jedyny ważny.

Taktyk, jasne że sygnały w omedze czy DFX są "pewniejsze", bo one są zawsze pewniejsze, jeśli już są :lol: Tak samo jak w kanarku. Takie oprogramowanie. Z tego wynika, że Tesoro to ostatni badziew? ;)
Niestety tej "cennej" właściwości kanarka i kanarkopodobnych sprzętów XLT zasymulować nie potrafi :rotfl
A co ma rząd filtru do szybkości sygnału albo jego "pewności"?
Jedyne w czym masz rację to cecha sondy DD, która w tym przypadku akurat jest zaletą. Tylko że do XLT tez można założyć DD, i wtedy... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 14:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Grzegorz - nie upieraj się. XLT z racji filtrów i sondy koncentrycznej będzie gorzej wypadał na takich sztuczkach. Ale ...... nie do tego był stworzony !!!

Uświadomcie sobie ,ze wykrywacze projektowane pod kątem szybkości pracy i robienia sztuczek z gwoździami mają i muszą mieć problemy z dyskryminacją obiektów w formie stalowych blaszek. Przepis na wykrywacz "super gwóźdź" to sonda DD , częstotliwosć wyższa niż 6.6 kHz , i szybki filtr podwójny albo paradoksalnie bardzo wolny o odpowiedniej odpowiedzi na pobudzenie impulsem . Dodatkowo robimy sztuczki z przeciągnięciem granicy żelaza w dół, albo jeśli projektant tego nie zrobił to sami ustawiamy dyskryminację nisko. I gotowe.

Ale pokazywanie tych filmików to manipulacja w pewnym sensie - cudów nie ma i fizyki się nie oszuka. Po pierwsze w wypadku bezpośredniej bliskości obiektu stalowego i monety "sztuczka" działa tylko jeśli stal nie jest za duża.
Po drugie siada dyskryminacja. Szczególnie gdy używamy sondy DD.
I tyle : nie ma takich cudów żeby wykrywacz nie maskował monety w obecności przedmiotu stalowego o przypadkowej wielkości. A do tego jeszcze miał pierwszorzędną dyskryminację ( włączając w to blaszki stalowe i inne tego typu badziewie )

XLT i kilka innych wykrywaczy które mają 4 filtry mają inne cechy : wysoką separację od gruntu ( czyli skuteczność detekcji monet w gruncie bez żelaza w poblizu ) i jednocześnie charakterystyczną odpowiedź dźwiękową na blaszki stalowe - i to jest ta legendarna właściwosć XLT - "tym wykrywaczem nie kopiesz zelaza.... "

Coś za coś . Cudów nie ma .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 15:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

XLT to detektor uniwersalny, który powstał na bazie doświadczeń firmy White’s zebranych wcześniej i powstał na bazie detektorów 5900/6000. Zrealizowano koncepcje detektora analogowego w sposób cyfrowy. DFX powstawał równorzędnie z MXT i nowym detektorem GMT. White’s chciał zbudować detektor na samorodki i monety, z jednego projektu wydzielono drugi, równorzędnie pracowano nad trzecim, nad DFX – prawdopodobnie czerpano z tych samych doświadczeń. Na temat XLT/DFX Brzęczku dużo wyczytasz sobie w raporcie Piotra Szyngiery, w nowym Odkrywcy. Być może wtedy uświadomisz sobie Twoją błędną ocenę XLT na forum TH – Myliłeś się bardzo w temacie niedopracowania przez White’s funkcji odstrojenia od nominalnej częstotliwości rezonansowej - spadku czułości ogólnej, którą można i trzeba zrekompensować przez nastawę Preamp Gain. A ciemny lud te news’y z Twojej pracowni badawczej kupił.

Tesoro to bardzo dobre detektory – podwójne filtry, i szybkie ich ustalanie. Z niecierpliwością czekam na ich nowy model.

Dalej o filtrach to już Ci wytłumaczył Rutus i ja nie mam w tym momencie nic do dodania.

Pozdrawiam
TAKTYK

P.S Arek ja bym widział Twoją Proximę z sondą eliptyczną lub DD - tak sobie, myślę, że jako niezależny producent dla Braci Poszukiwawczej może taką sondę Ci zaprojektuję? :)

Ostatnio edytowano wtorek, 7 września 2010, 15:20 przez Taktyk, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 15:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Rutus masz ze standartową cewką test omegi
http://www.youtube.com/watch?v=YQRm5vzYHJc

a ty Brzeczek miałeś zrobic w taki sposób żeby było widoczne ID itp
Cgła a nie szamot który nie jest tak zminarelizowany i jest o połowę cieńszy
niech ten filmek powisi sobie i koledzy zza oceanu go ocenią he he
masz nagrądę pocieszenia zestaw majsterka cały artykół jest w odkrywcy
pozdrawiam
dzięki TAKTYK :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 15:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Proxima potrafi dokładnie to samo !!!!! Albo niewiele mniej ( muszę spróbować z tym słoneczkiem z gwoździ )

GDZIE KAPSEL ??????? GDZIE JEST NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA CZYLI D..PA A NIE DYSKRYMINACJA NA TAKIM USTAWIENIU ???

Po drugie - co to za sygnały w drugiej i trzeciej sekundzie ??? Monet nie ma a wykrywacz na wejściu i zejściu z kupy gwoździ daje sygnał !!

:jump

Albo nic nie rozumiesz albo robisz ŚWIADOMIE z ludzi idiotów .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 17:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
P.S Arek ja bym widział Twoją Proximę z sondą eliptyczną lub DD - tak sobie, myślę, że jako niezależny producent dla Braci Poszukiwawczej może taką sondę Ci zaprojektuję?

Ja nie śpię. W tej chwili wykonują się już formy wtryskowe właśnie do eliptycznej i DD . I mam na tapecie nowe wykrywacze. Pojechałem po całości - jak szaleć to szaleć ;) Ale za propozycję dziękuję :1

PS' Wiecie ,że można napisać algorytm zmieniający w odpowiednim momencie sposób pracy filtra na pobudzeniu impulsowym - bez zmiany jego charakterystyki amplitudowej ?? :yay I to jest rzeczywisty ,realny pomysł na polepszenie detekcji monet przy żelazie ..............

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 19:32 
Podporucznik
Podporucznik

Zdzichu, podaję numer konta instytucji, której się twoja przegrana bardzo przyda na pomoce naukowe i dożywianie dzieci:

Konto Rady Rodziców Szkoły Podstawowej w Dziekanowie Leśnym
62 8009 0007 0014 9099 5001 0001

Nie jestem w stanie sprawić, żeby ekran było lepiej widać, szczególnie kiedy całe niebo w chmurach i co chwila pada. To nie studio filmowe. Możesz przyjąć, że faza skakała tak samo jak u Ciebie, bo skakała. Zamaskowany cel nie pokaże dokładnej fazy tylko wypadkową, tak samo jest u omedze, i w każdym innym dynamiku, co zresztą było doskonale widać na Twoim filmie. Gdyby było inaczej, nie kopalibyśmy zardzewiałego żelastwa jako koloru nigdy, a dzieje się to często. I nie musielibyśmy akceptować bliskich zeru minusów, żeby wyciągać sreberka, nawet te nie maskowane.

Twierdziłeś, że XLT jest ślepy i głuchy na zamaskowany kolor, podpierając się śmiesznymi informacjami z sieci. Udowodniłem, że jest inaczej. Różnice w reakcji są, bo 2 różne wykrywacze zawsze będą się nieco różniły reakcją, na dodatek z różnymi sondami. Cegłą się nie zasłaniaj, bo cegła czerwona czy szamotowa nie zmienia ABSOLUTNIE NIC odczycie. Więcej filmów dla Ciebie nie będzie, bo gdybym w czasie który Ci poświęciłem pracował, zarobiłbym sam te 1000zł i jeszcze by sporo zostało dla mnie :)
Mogłem i jeszcze bardziej się postarać, ale i bez tego spełniłem Twoje wyzwanie, cytuję "zrób tak swoim XLT a dostaniesz ode mnie 1000zł".

Teraz Twój ruch. Wywiąż się honorowo, albo strać honor, wybór należy do Ciebie :1

P.S.
Żebyś łagodniej przełknął pigułę porażki, podam Ci jeszcze alternatywę:
Możesz wpłacić kasę na konto dowolnej szkoły podstawowej lub przedszkola państwowego, pod warunkiem, że pokażesz tu, na grupie, czytelne potwierdzenie przelewu z dokładnym adresem placówki, żeby dało się sprawdzić, czy się rzeczywiście wywiązałeś. Jeśli zrobisz w ten sposób, masz u mnie pełne oddanie honorów. Ale innej ścieżki wyjścia za słowa które dałeś nie ma.

P.S.2
No to jak ludzie, obstawiamy co zrobi zdzichu? ;)

====================================

Rutus oszczędź mu już ;) Jasne że z tym słoneczkiem Proxima tez sobie poradzi. Już wcześniej napisałem, że każdy dynamik sobie poradzi. Szkoda, że zaczęło padać, bo zrobiłbym jeszcze to samo kanarkiem, żeby zdzichu miał komplet danych do przemysleń :)
Dynamik na zejściu z pola silnych sygnałów może zaćwierkać. To normalne. Omega u Zdzicha ćwierka też na pojedynczym gwoździu w pierwszym filmie a nawet przy odkładaniu na ziemię i kiedy już leży. Tak mają wszystkie wykrywki pracujące "na rzęsach" na granicy szumu albo ustawione na detekcję szybkich sygnałów, szczególnie te proste. A omega, choć ostatnia litera w alfabecie, to nie prom kosmiczny, delikatnie mówiąc :1 Dlatego nikt choć trochę zorientowany nie kopie pojedynczego sygnału, tylko sygnał powtarzalny. I to też nie każdy.
Na zakończenie, chciałem zrobić jeszcze jeden filmik z XLT ustawionym na ciągłe śledzenie fazy, żeby bardzo powoluśku przejechać sondą nad tymi obiektami i żeby potem zdzichowi wytłumaczyć, dlaczego jest sygnał, ale niestety deszcz przeszkodził a i czytelność małych cyferek na wyświetlaczu byłaby niedostateczna. Szkoda, bo teraz produkuje kolejne bezsensowne filmy, które mają udowodnić fałszywą ideę. Widać trochę jak szaleje faza na LCD omegi. Pomyśłałby kto, że mosiężne 5 groszówki dają fazę jak grube dobre srebro albo miedź :drap

Ostatnio edytowano wtorek, 7 września 2010, 20:02 przez Brzęczyszczykiewicz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 19:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

zdzichu229 napisał(a):
grzesiu oto chodzi żeby wykrywacz czuł obecność żelaza przy monecie na monecie w oku monety gwożdzie poukładane w okrąg , wycinasz i musi widziec monetki i to z poprawnym ID wtedy wiemy że nam dobrze odrzuca zdyskryminowany kawałek żelaza i nie głuchnie na monecie albo kolorowej drobnicy

Jak na filmach widać poprawne ID to ja jestem Święty Turecki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 20:10 
Podporucznik
Podporucznik

Zdzichu, teraz zupełnie poważnie mówię, nie brnij już dalej w tej tezie, bo mylić się każdy może, z każdej pomyłki płynie nauka. Czasami trochę kosztowna, ale tak to już jest ;) Ile ja w swoim życiu kasy wywaliłem na błędy. W sporze w pewnym momencie ktoś powinien przystanąć, zastanowić się, i przyznać rację. To nie żadna ujma, świadczy o sile charakteru!

Jak powiedziała kiedyś pewna wielka dama, "nie ma nic bardziej żałosnego niż łysy, który udaje że ma włosy".

Jeśli o mnie chodzi, zakończyłem temat i czekam jedynie na... wiadomo co.

Taktyk,.... e, nie, właściwie daruję już sobie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2010, 20:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

kolego rutus nie krzycz tak z zachowuj sie przyzwoicie jak na inżyniera wypada ,jak nie masz żadnych argumentów przekonujących w istotny sposób
możesz zawsze zrobić upload na yt

dalsza dyskusja w tej kwestji jest już bezzasadna a twoje promocje mam w ...............

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]