Teraz jest niedziela, 7 września 2025, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus ARGO
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 19:07 
Porucznik
Porucznik

talgo napisał(a):
połóż koło monety zardzewiałe żelastwo wtedy faktycznie zobaczysz że omega jest mistrzem w maskowaniu
maskuje wszystko jak leci

Chyba bajki piszesz co ma piernik do wiatraka jak dyskryminacja odrzuci to będzie podobnie. Zrobiłem mały test 3 żelastwami mocno zardzewiałymi niestety omega widziała je jako kolor Test nie wyszedł ale mogła być to stal uszlachetniana lub zbyt mocno zardzewiała, jak znajdę zwykłe gwoździe to powtórzę.
Dodam jaka jest skuteczność dyskryminacji w omedze porównam do tego co miałem lepsza od ALLa gorsza od safari

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2011, 22:29 
Podporucznik
Podporucznik

Safari nie widział obrączki prawidłowo. Bo to nie jest sprzęt do szukania żelaza. A takie sprzęty, które przepuszczają gładko rdzę, dzwoniąc na alarm, że jest super cel, takie właśnie zasygnalizują obrączkę. Pytanie, o co komu chodzi. Moim zdaniem, jeśli ktoś chce wykopywać wiadrami rdzę, licząc naiwnie że jest to duża moneta z dobrego srebra, to powinien szukać na all metal a nie wykrywaczem, który UDAJE że dyskryminuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 01:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

w sobotę robiłem taki test z e-trackiem 3 świadków + właściciel sprzętu
niestety zero sygnału

kurcze to w sumie nie warto kupować sprzętu za kilka tysięcy jak tu omega jest tak wspaniałym wykrywaczem
normalnie chylę czoła

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 07:12 
Porucznik
Porucznik

talgo napisał(a):
w sobotę robiłem taki test z e-trackiem 3 świadków + właściciel sprzętu
niestety zero sygnału

kurcze to w sumie nie warto kupować sprzętu za kilka tysięcy jak tu omega jest tak wspaniałym wykrywaczem
normalnie chylę czoła

Ty się nabijasz a ja mam takie odczucia po przesiadce z ALLa1m w gdzie części mnie kosztowały 300 zł a zasięg jak w omedze i safari a i tak w przeważnie się wszystko kopie więc po co wyświetlacz.
Ale temat o Argo więc czy jest to sprzęt podobny do omegi ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 07:55 
Porucznik
Porucznik

Może by porównać Argo Do Omegi znam omegę więc o niej napiszę
Zalety omegi to:
1- waga 1,3 kg a bateria 9V waży mniej jak dwa paluszki. (Z 11"DD trochę więcej nie warzyłem)
2- duży czytelny wyświetlacz
3-maskowanie
4- identyfikacja w locie oczy nie nadążają np. na zaśmieconej plaży ident. stabilny co 3cm ! może i mniej aż gęba się sama się cieszy np. 64 to same monety współczesne (obrączki nie odróżni od zrywki odczyty 54 ale tego i e-trak nie zrobi, chyba :D )
wady:
1-trzeba dokupić cewkę 11"DD 500zł bo brak 3cm które ona daje i znacznie lepiej łapie monety w pionie i szerokość przemiatania bardzo dobra ale trudne namierzanie safari znacznie lepiej to robi choć też jest DD ja namierzam na krzyż
2-wysokie tony słabo słychać więc chodzę na dwóch po minelabie to nieprzyjemny szok
3-czułość rzadko można ustawić wysoko :( podatny na zakłócenia więc zastanawiam się nad cewką NEL 13" kolejny wydatek. w ALL1 miałem 13" czuć było jej moc i wagę :D
4-barak głośności wyje jak syrena przez co trzeba chodzić w słuchawkach z regulacją

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 10:11 
Szeregowy
Szeregowy

Kol kaaktus odróżni obrączkę od zrywki od piwa
http://www.youtube.com/watch?v=19Unc3m8 ... ideo_title
http://www.youtube.com/watch?v=mGO7ua4O ... ideo_title

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 10:00 
Porucznik
Porucznik

adamusmed napisał(a):

Nie bardzo rozumiem co ma to wnosić.
Obrączka daje id. 54...58 zrywka też, są zrywki co dają większy odczyt ale przeważnie w zakresie obrączki, czy np.zardzewiałe kapsle po piwie też dają id. jak obrączka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 10:42 
Porucznik
Porucznik

Dodam jaszcze, na filmie jest odczyt zrywki 64 jak dobrze widzę, jeszcze nie spotkałem się z takim, jest to moneta współczesna na 95% jest to chyba największa trafność .W teście na bardzo co zaśmieconej plaży sygnał co 3 cm na siedem dołków id.64 100% były to grosze współczesne. Następny częsty odczyt zrywki to 70....84 ale wiadomo może to być zależne od ustawiania i śmieci z boku.
Zrobię jeszcze test na 61...66 bo złotych nie wyłapałem, dodam ciekawostkę że na tak zaśmieconej plaży Safari się zamulało do tego stopnia że trzeba było podnosić cewkę aby się uspokoił . Ale wieloczęstotliwościowe chyba tak mają cena za dobry zasięg i super dyskryminacje, dużo danych do przeanalizowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2011, 08:20 
Porucznik
Porucznik

Byłem wczoraj z kolegą na wykopkach w lesie kolega miał proximę wyniki podobne warunki świetne. W obu czułość na max (w omedze rzadko się da) jako że "kosiarka do monet" Omega z 11" DD nie kosiła choć kopałem dość głęboko zrobiłem airtest. Proxima wypadła 2 cm mniej biorąc pod uwagę ciche dźwięki Omegi w praktyce może mogło być podobnie. Wszystkie bardzo głębokie sygnały które sprawdziłem ze 3, Proxima widziała . Omegę ciągle dostrajałem ręcznie do gruntu bo szalała na takiej czułości .Wskaźniki i przyciski pod palcem dostrojenia do gruntu nawet mi się podobały bo dawało to dobre wyniki wyżyłowania sprzętu.
Osobiście dochodzę do wniosku że Omega jest przereklamowana jest dobrym sprzętem ale "kosiarka do monet" to przesada. Podejrzewam że sonda NEL zaspokoi nie jednego i może pójdę w tym kierunku bo na 11" nie jestem zachwycony. Może dlatego że w poprzednim ALL1m miałem sondę 13" i monety na półtorej saperki to była normalka ale tam w trudnych warunkach dyskryminacja dawała popalić :D no i waga 2,3 kg.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2011, 09:16 
Porucznik
Porucznik

Ledwo Argo się pojawiły a na all... dwie "używki" do sprzedania daje do myślenia ale może przypadek :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 2 lipca 2011, 12:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

a ktos robił testy Argo kontra F75

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2011, 14:45 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jak sie zgadam ze znajomym to sprawdzimy F75 i Argo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 lipca 2011, 14:56 
Porucznik
Porucznik

Tylko testy pasowało by zrobić na realnej czułości a nie max np. mój all1m łapał w powietrzu pięknie monetę z 47cm a na ustawieniach "roboczych" 37cm , więc łatwo kogoś wyprowadzić w pole.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 sierpnia 2011, 11:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cewka DD, czułość 46, maskowanie 3, dyskryminacja - 59, filtr Relikt, to moje podstawowe ustawienia.
chodzę w zasadzie na cewce DD, co do filtrów zdecydowanie relikt jest najgłębszy na moniaki - no może jeszcze 4 rzedu też dosyć głęboki ale te dźwięki doprowadzają mnie lekko do szału i go nie lubię, natomiast standard jest najpłytszym z filtrów, niedużo płytszym ale jednak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2011, 21:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

No i korekcja kamieni na -10.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]