Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Drugi czy też kolejny wykrywacz
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 12:46 
Kapral
Kapral

Szybkie terenowe porównanie kopaczy ze wschodu simplex tianxun.
https://youtu.be/080_5DswOIc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 02:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pierwsza awaria w chińskim pocisku :D całkowicie wysiadł przycisk + co skutkowało brakiem możliwości ustawienia jakiejkolwiek dyskryminacji. Jak okazało się pękła sciezka
( TO CIEMNIEJSZE MIEJSCE NA ZDJECIU). Po ciężkich bojach i bardzo fachowej robocie przycisk ożył. Macie może panowie jakieś lepsze patenty na naprawę ścieżek, wydaje się jest aluminiowa.

Kolejne pytanko, czy ktoś z was chodzi na dyskryminacji 55-60 bo ja mam ciekawe spostrzeżenia na ten temat.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 09:26 
Moderator
Moderator

mogłeś użyć lakieru przewodzącego grafitowego do naprawy ścieżek koszt 7zł , z pewnością byłoby prościej i ładniej

ponoć na wyższej dyskryminacji włącza się boost ale to zależy od warunków glebowych , na tak wyskokiej dyskryminacji dużo tracisz .

Kluczem do sukcesu jest niska dyskryminacja , bardzo dobry wynik na polu top digin to jej zasługa , przy fabrycznej 40 była by bieda , eksperymentowałem z tianxunem i f19 wcześniej więc wiedziałem , instruktarz na polu trwał 1 minutę i filmy są , poza tym zajęło mi 7 miesięcy by przekonać kolegów że to super wykrywacz i warto go pokazać .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 11:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

No i chwała Ci za to ze pokazaliście ten patyk bo naprawdę robi robotę. Paste zamowie i zrobię tak jak trzeba, póki co zostanie jak jest :lol:

Co do dyskryminacji na 60, jeśli ustawimy tak wysoko żelazo od 0 do 40 milknie całkowicie, od 40 do 60 mamy sygnal żelaza a powyżej 60 kolor.
Na tych nastawach kopiemy dźwięk żelaza i koloru czyli
40-100.
0-40 wycina bez dźwięku .

Ciezko sie przełamać ale chodzi sie bardzo stabilnie. Próbowałem raptem raz bo swiat zamarzl :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 17:00 
Moderator
Moderator

zobacz na test g2 na polu top digin i id na wyświetlaczu - tam pokazywałem id , na celach trudnych wskazuje poniżej 40 - stracisz wystkie trudne cele również te głębokie gdzie cele mają sygnał żelazisty a na koniec rozwalisz sobie separację w żelazie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 18:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Prymek zle mnie zrozumiales. Normalnie chodzę na dyskryminacji ustawionej na 30. Żeby uzyskać efekt braku dźwięku na żelazo( calkowity) w tym wypadku ustawiam dysk. Na 50.
Wtedy :
0-30 - cisza, wycięcie dzwiekowe dla żelaza
30-50- Dzwiek żelaza który jest kolorem - kopiemy
50-100 Dzwiek koloru oczywiście kopiemy.

W ten sposób chodzi się zero jedynkowo, na śmietniku uszy odpoczywają i kopiemy KAŻDY sygnal.

Potestuje więcej jak ostatnio to może dodam jakieś spostrzeżenia. W poprzednim poscie to był przykład, tego detektora nie warto ustawiać z dyskryminacja na więcej jak 35. Prościej juz tego nie umiem opisać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 lutego 2021, 13:23 
Kapral
Kapral

prymek napisał(a):

ponoć na wyższej dyskryminacji włącza się boost ale to zależy od warunków glebowych , na tak wyskokiej dyskryminacji dużo tracisz .

.

W t2 zielonym Tak jest i kopii jego jak ustawie jest na 51. Czy w g2 trudno powiedzieć najlepiej sprawdzać w powietrzu kręcąc dyskryminacją czy cos daję. Niech ktoś sprawdzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2021, 23:54 
Plutonowy
Plutonowy

Zadam jeszcze raz pytanie do Prymka bo nie uzyskałem odpowiedzi . Widziałeś możliwości Tianxsun 850 i Goldfindera co byś polecił na ogólnie rozumianą drobnice (nie super mini sreberka).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 07:53 
Moderator
Moderator

byłem wlaścicielem 3 gf2 ( dwa przerobiłem - ulepszyłem ) , tianxuna miałem jednego i możliwośc przetestowania dwóch innych i osobiście wolę tianxuna . Co do sreberek trzeba pamiętać o niskim ustawieniu dyskryminacji ( ja 30 , elnino 33 ) nie miniecie drobnego sreberka a separacja w żelazie się poprawi . Druga sprawa to słuchawki - g2/tianxun ktoś kiedyś przylepił łatkę że to płytkie wykrywacze - to nieprawda , trzeba słuchać bo bardziej głębokie cele mają ciche dźwięki więc głębokość zależy od użytkownika , na przeciętnym polu z przeciętnymi fantami z tianxunem w ręku można bez problemu konkurować z najdroższymi wykrywaczami na rynku bo na polu wiele spraw się wypłaszcza . Z powodu ceny tianxun wywraca rynek wykrywaczy do góry nogami . Co do różnic pomiędzy egzemplarzami które wyszły na kanale top digin są wyolbrzymione to teoria w praktyce te róznice są niezauważalne .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 14:16 
Kapral
Kapral

Robiłem test 10 gr na 30 cm tianxun vs f75 dst2 cewki oba miały ultimate 13 cali. F75 test w trybie bp dźwięk mega mocny id skaczące między żelazne kolorem , tianxun id perfekcyjne na kolor dysk 29 dzwiek ledwo słyszalny. F75 dysk 0 id skaczace dysk 6 praktyczne samo żelazo. Głębokości tx zalezy od percepcj poszukiwacza wyłapania tych cichych dźwięków . Większości detektorow nadrabia emulacje głębokości ryczacym dzwiekiem , taki trik marketingowy .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lutego 2021, 01:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tu taka przypadłość która się zdarza w tx i w związku z tym mam pytanie czy nie można by jej usunąć przy pomocy regulacji potencjometru na płytce?
Filmik nie mojego autorstwa ale obrazuje problem może komuś się przyda.
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... AEjWFmq1sw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lutego 2021, 11:00 
Specjalista
Specjalista

... Witam... Toska...

Z mojego punktu widzenia sonda tego detektora jest źle zbalansowana IB/już poza tolerancją/ ... a w powietrzu idzie na przeciążenie / overload / ... ..Spróbowałbym użyć innej sondy kompatybilnej/G2/ z tym detektorem ... bo wg Mnie.. elektronika tego detektora jest w porządku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lutego 2021, 12:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Hmm jeśli tak to tu druga z tym samym problemem
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... gazIBSOI60
Dziwne jest to że w pierwszym przypadku detektor ,,uspokaja,, się w momencie jak w jego zasięgu pojawia się duży obiekt metalowy /żelazny a w tym wystarcza sama odpowiedź od gruntu.
Może jest tak w jednym potencjometr jest dajmy na to od zera w skrajnym lewym położeniu a w drugim w skrajnym prawym.

Wiem że techniczne to strasznie uproszczony schemat problemu ale?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lutego 2021, 14:55 
Specjalista
Specjalista

Podobną sytuację miałem z jedną cewką dla Whites Spectra V3 ,,, gdy ustawię wzmocnienie Rx zbyt wysoko. ,, dlatego wiem o co chodzi ...

Udało mi się jednak naprawić taką cewkę za pomocą funkcji „Signal probe” poprzez przyklejenie kilku monet 50 eurocentów do określonego miejsca na cewce.
- W tym przypadku było to miejsce, które najlepiej wypoziomowało cewkę.

viewtopic.php?f=151&t=112668&start=630

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 24 lutego 2021, 18:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Patent z elementem metalowym był mi znany ale dotyczył on raczej od strajania cewki/detektora i dotyczył poszukiwania meteorytów.
Czyli balansowanie sądy jest możliwe za pomocą monet a myślałem że zdjęcie prześwietlenia sądy z monetą w środku było fotomontażem.
Nadmienie że nie chodziło o jakieś homemade ale o większego producenta.
No to na v3i dało to radę ogarnąć dzięki odpowiedniej wiedzy i funkcji a na tym chińskim wynalazku?
Ma ktoś jakieś pomysł?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]