Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 07:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Safari & Proxima - dyskryminacja, porównania
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 22:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Tak, to ten sam detektor poza cewką i poprawkami w oprogramowaniu i dyskryminacji żelaza.

Jeśli chodzi o ustawienia, to w ogóle nie używaj czułości automatycznej.
Ustaw od 15 w górę, tak, aby nie było sygnałów (wzbudzania).
Najlepiej 16-18. Auto może Ci zmniejszyć czułość do około 10-12 albo i mniej.

Dyskryminację myślę, że masz dobrą. Od -10 do +5/+11. Na 9,10,11 często jest folia i druty aluminiowe.

Tryb "Coin & Jewerly" jest dobry, ale tutaj masz sygnał tonowy na "przewodność".
Ja przeszedłem na "Relic", aby mieć sygnał tonowy na "zawartość żelaza".

Ustawiłem też "Threshold" (sygnał wiodący) na około 15-20, bo przydaje się, aby określić, czy przedmiot nie został zdyskryminowany.

Ważną rzeczą jest ustawienie "Trash density" na "High". Sprawdziłem i "Low" po prostu potrafi pominąć obiekty, ale zyskujesz za to na poprawności identyfikacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Safari & Proxima - dyskryminacja, porównania
PostNapisane: wtorek, 23 października 2012, 23:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Przydatne porady i wskazówki do Safari:
    - podczas strojenia do gruntu "Noise cancel" przyłóż sondę do ziemi wcześniej sprawdzając, czy nie ma w pobliżu sygnału od przedmiotu,
    - po każdej zmianie czułości "Sensivity" wykonaj strojenie do gruntu,
    - używaj trybu szybkiej analizy sygnału "Trash Density: High",
    - nie korzystaj z "Sensivity: Auto",
    - przemiataj sondą po woli, bez pośpiechu, płynnie,
    - niektóre silne sygnały od przedmiotów śmieciowych dają ID = +40, który można zdyskryminować,
    - podczas czyszczenia sztycy z piasku/ziemi uważaj na możliwość wypadnięcia blaszki metalowej - po jednej w każdym łączeniu sztycy (przy detektorze i po środku), bez blaszki nie ma zacisku na łączeniach,
    - przeprowadzaj czyszczenie sondy i osłony sondy, gdyż znajdujący się w szczelinach piasek (zanieczyszczenia) mogą być przyczyną fałszywych sygnałów i zwiększają możliwość dostania się większej ilości ziemi, która odchyli osłonę od cewki,
    - jeśli jako narzędzie masz tylko ogrodniczą łopatkę, zaopatrz się w metalową saperkę lub szpadel, gdyż sygnały często sięgają powyżej 20cm,
    - jako źródło energii wykorzystuj akumulatorki, które mimo napięcia 1,2V (co daje łącznie ~9,6V zamiast ~12V przy bateriach 1,5V) bez problemu są obsługiwane średnio 5-6 godzin w terenie na komplecie (8szt ~2100mA),
    - podczas składania dolnej sztycy, odwróć ją w ten sposób, aby kabel od sondy wchodził od góry do środka sztycy; zmniejszysz załamania kabla i możliwe jego uszkodzenie,

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]