proximav5 napisał(a):
Statyk jest głębszy zdecydowanie tylko kop te pół metra napal się a tam jakiś śmieć
Na tym właśnie polega "szukanie skarbów" - trzeba się najpierw nakopać góry śmieci... albo mieć cholerne szczęście i
trafić milion w totka... :lol:
proximav5 napisał(a):
a właśnie dużo różni się sygnał w statyku od leżącego np. pół metra pod ziemią metalowego wiadra a pół metra pod ziemią czegoś srebrnego o dużym skupisku ?
Każdy przedmiot da inny dźwięk, nawet jak są dwa takie same... dlatego właśnie najpierw trzeba się nakopać i osłuchać ze sprzętem...
proximav5 napisał(a):
Czuję się mało doświadczony jeszcze w tym ale myślę, że wszystko z czasem przyjdzie :)
Taaa, szczęście i cierpliwość, albo odwrotnie, to podstawa...
Kryniu napisał(a):
czy warto zainwestować w cewke DD?? niech ktos napisze jak sie sprawuje, czy przyjemniej sie chodzi niz ze standardowa CC?
Co prawda, ja mam Optimę, ale powiem, że warto, bo to dla mnie jest prawda uniwersalna. DD na kolor, CC na żelazo i głęboki kolor.
Dla Rutusów DD będzie generalnie mieć mniejsze zasięgi od CC (na większości gleb), ale za to przy kolorze przeszukuje się dwa razy szybciej (2x szerszy pas przeszukania). Po prawdzie, przy DD jest w ogólności płycej niż CC, ale przy monetach, które zalegają typowo płytko, to w tym samym czasie DD przerzuci się o wiele większą
kubaturę ziemi, więc będzie się dużo bardziej efektywniejszym. A CC to tam, gdzie jest dużo śmiecia, bardzo nierówny teren (np. po orce) lub wiemy, że obiekty są głęboko...
Choć po prawdzie, jak patrzę na siebie, to raz, że zdecydowanie wolę chodzić z CC (elipsa), a dwa, że wyciągam CC o wiele więcej z ziemi... ot, taka ciekawostka... dla mnie samego w zasadzie zaskakująca...
I jeszcze jedno - ja bym poczekał na twoim miejscu na nową, większą DD - podobnież będzie dostępna na wiosnę...