Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 08:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: garrett at pro - czy to wada sprzętu ???
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 18:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

I jak kolego po poradach Mariusza? Zobaczyl ten lancuszek czy nie? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 19:18 
Podporucznik
Podporucznik

yamal33 napisał(a):
I tu nie do końca masz rację. Garrett at pro jest bardzo czuły na srebro i aluminium.Zakres numeryczny dla tych metali jest bardzo wysoki a dla złota już nie,mówimy tu o małych elementach.Dla większych elementów np.obrączka lub gruby łańcuszek ze złota będzie widziany w zakresie ok.60 a to samo w srebrze już na 90 i więcej.

Jesli widzi np.zlota obraczke czy maly krzyzyk a nie widzi drobniutkiego lancuszka,to problem nie lezy w metalu tylko w jego formie. Na srebro czy aluminium to wiekszosc wykrywaczy zachowuje sie znakomicie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 19:21 
kapral riese1968
kapral riese1968

mariusz.babilon napisał(a):
... upewnij się, że masz poprawnie ustawiony balans gruntu (na automacie) . W następnej kolejności dodaj +10 i sprawdź ponownie czy detektor sygnalizuje ten kawałek łańcuszka - powinno być ok.
Jeśli to nie przyniesie spodziewanego efektu,odejmij 2 i próbuj do skutku lub zwiększ o 15 i w dół co 2.
W ostateczności zmień cewkę na mniejszą 5x8DD lub 6.5x9 CC.

Rozumiem, że wszystkie te cuda po to żeby udowodnić, że da się tą drobną złotą rzecz wykryć :? ale czy w terenie podczas normalnych poszukiwań też bedziesz odprawiał takie czary? :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 20:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

riese1968 napisał(a):
mariusz.babilon napisał(a):
... upewnij się, że masz poprawnie ustawiony balans gruntu (na automacie) . W następnej kolejności dodaj +10 i sprawdź ponownie czy detektor sygnalizuje ten kawałek łańcuszka - powinno być ok.
Jeśli to nie przyniesie spodziewanego efektu,odejmij 2 i próbuj do skutku lub zwiększ o 15 i w dół co 2.
W ostateczności zmień cewkę na mniejszą 5x8DD lub 6.5x9 CC.

Rozumiem, że wszystkie te cuda po to żeby udowodnić, że da się tą drobną złotą rzecz wykryć :? ale czy w terenie podczas normalnych poszukiwań też bedziesz odprawiał takie czary? :666

Cześć!

To nie są żadne czary tylko techniczne metody zwiększania czułości wykrywacza znane od dawna . Ta metoda nie zawsze się sprawdza bo to zależy od stopnia mineralizacji gruntu ale w pewnych okolicznościach bardzo skuteczna .
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 20:35 
kapral riese1968
kapral riese1968

Ja wszystko rozumiem :) ale tu masz konkretną rzecz do wykrycia i jest ona przed cewką, kręcisz sobie tymi gałkami czy tam przyciskami aż coś Ci pierdnie lub nie a wchodząc na pole czy gdziekolwiek indziej nie wiesz czego możesz się spodziewać przecież?!

Jak ja mam Tobie to wytłumaczyć :?
Chodziło mi mniej więcej o to, że w terenie aby znaleźć drobny złoty przedmiot nie będziesz chyba postępował tak:
* przechodzisz całe pole (o areale nie wspomnę) z poprawnie nastawionym balansem gruntu i dodanym 10 a jeśli lipa to odejmujesz 2
* i znów przechodzisz całe pole a jeśli lipa to zwiększasz o 15
* i znów przechodzisz całe pole a jeśli lipa to zmniejszasz co 2 za każdym razem oczywiście przechodząc całe pole.

A jeśli nadal lipa to zmieniasz cewkę na mniejszą i oczywiście ponownie któryś już raz przechodzisz pole? :ups:
W tym momencie nasuwa się pytanie czy po zmianie cewki znów tak trzeba odejmować i dodawać za każdym razem przechodząc pole :? A jeśli na tym polu złota nie ma? :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 21:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

riese1968 napisał(a):
Ja wszystko rozumiem :) ale tu masz konkretną rzecz do wykrycia i jest ona przed cewką, kręcisz sobie tymi gałkami czy tam przyciskami aż coś Ci pierdnie lub nie a wchodząc na pole czy gdziekolwiek indziej nie wiesz czego możesz się spodziewać przecież?!

Jak ja mam Tobie to wytłumaczyć :?
Chodziło mi mniej więcej o to, że w terenie aby znaleźć drobny złoty przedmiot nie będziesz chyba postępował tak:
* przechodzisz całe pole (o areale nie wspomnę) z poprawnie nastawionym balansem gruntu i dodanym 10 a jeśli lipa to odejmujesz 2
* i znów przechodzisz całe pole a jeśli lipa to zwiększasz o 15
* i znów przechodzisz całe pole a jeśli lipa to zmniejszasz co 2 za każdym razem oczywiście przechodząc całe pole.

A jeśli nadal lipa to zmieniasz cewkę na mniejszą i oczywiście ponownie któryś już raz przechodzisz pole? :ups:
W tym momencie nasuwa się pytanie czy po zmianie cewki znów tak trzeba odejmować i dodawać za każdym razem przechodząc pole :? A jeśli na tym polu złota nie ma? :666

Witam!
:o Niestety na tak postawione przez Ciebie pytania będziesz musiał odpowiedzieć sobie tam bo to przekracza moje możliwości intelektualne :lol: .
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 21:52 
kapral riese1968
kapral riese1968

No skoro autor porad nie potrafi powiedzieć co miał na myśli to pewnie tak jest... tym bardziej ja nie odpowiem na pytania na które odpowiedzi nie znam bo przecież gdybym znak to bym nie pytał.
Tak naprawdę to już nie chcę wiedzieć... na razie omawiany sprzęt nie leży w gestii moich zainteresowań... wtrąciłem się gdyż zainteresowały mnie te nastawy a propos złota ale wolę jednak szukać niż nastawiać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 21:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Hahaha sie ubawilem , tu nie chodzi o latanie na 30 ustawieniach ale o to ze jak kolega leci na pole zlotych lancuszkow szukac to zeby wiedzial jak ma sprzet ustawic zeby nic nie ominac, jak idzie na sreberko bijace wysoko a nie chce kopac gwozdzi to tez inaczej dlubie w wykrywaczu i takie tam.

Ale z braku mozliwosci kopania cisnienie rosnie :D

Roztopow zycze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 22:14 
kapral riese1968
kapral riese1968

No to trzeba było tak od razu... wiem gdzie popełniałem błąd... od tej pory przed wyjściem w teren będę podejmował decyzję czy idę kopać srebro czy złoto.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 22:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Hihi jeszcze lepsze... A jak twoja kolezanka zgubi zloty lancuszek to jak ustawisz sprzet jak nie bedziesz wiedzial ehh riese czepiasz sie...... Tobie zycze roztopow dwa dni wczesniej niz reszcie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 22:49 
kapral riese1968
kapral riese1968

Rupcio napisał(a):
... A jak twoja kolezanka zgubi zloty lancuszek to jak ustawisz sprzet jak nie bedziesz wiedzial...

Nie jestem posiadaczem At PRO :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 23:07 
Generał Broni
Generał Broni

Riese przeczytaj uwaznie to o czym pisze Rupcio, wyciagnij wnioski z tego co napisal. Wykorzystanie recznego ustawienia do gruntu to bardzo przydatne narzedzie, ktore jak widac wiele osob nie potrafi wykorzystac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2013, 23:57 
kapral riese1968
kapral riese1968

Ale ja wykorzystuję ręczne dostrojenia do gruntu... widzę po tym wszystkim, że chyba do końca się nie rozumiemy.
Odpowiedzcie mi w takim razie tylko jeszcze na jedno pytanie bo z Waszych postów wynika w takim razie, że inaczej wyglądają ustawienia na srebro a inaczej na złoto a ja po prostu ze swoim sprzętem wchodzę na pole, stroję automatycznie i w razie potrzeby poprawiam strojenie ręcznie. Nadmienię, że trafia się i sreberko i złotko więc chyba nie robię czegoś nie tak :? Idąc w teren nie nastawiam jednak wykrywacza specjalnie na złoto albo na srebro, po prostu staram się jak najlepiej dostroić go do gruntu i efekty są a z wcześniejszych Waszych postów można wywnioskować, że jak nastawię się na złoty łańcuszek koleżanki to pominę srebrne kolczyki kolegów. Coś mi tu nie gra...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 lutego 2013, 01:04 
Podporucznik
Podporucznik

Po prostu ustaw na zero bez dyskryminacji w trybie pro i powinno być git .Z Twoich postów wynika że się dopiero uczysz słuchać śpiewu Twojego sprzętu.Jak go ogarniesz i zrozumiesz to przyjdzie taki moment że to Ty będziesz doradzał kolegom na forum.Pozdrowienia i życzę samych sukcesów. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 lutego 2013, 08:22 
Podporucznik
Podporucznik

yamal33 napisał(a):
Po prostu ustaw na zero bez dyskryminacji w trybie pro i powinno być git .Z Twoich postów wynika że się dopiero uczysz słuchać śpiewu Twojego sprzętu.Jak go ogarniesz i zrozumiesz to przyjdzie taki moment że to Ty będziesz doradzał kolegom na forum.Pozdrowienia i życzę samych sukcesów. :1

Mozesz sobie ustawic dyskryminacje nawet na -5 a cieniutkiego lancuszka i tak nie wykryje (no chyba ze jest z krzyzykiem)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]